Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 4. 2023,
14.36

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Podravka

Natisni članek

Podravka Zlato polje rižota riž recepti kuhanje advertorial Kaj kuhaš danes Kaj kuhaš danes

Ponedeljek, 17. 4. 2023, 14.36

2 meseca, 2 tedna

Trije kuharji, trije recepti, trije riži

Vsebino omogoča Podravka
rižota | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Riž je bogat z ogljikovimi hidrati, ima veliko mineralov in vitaminov. Ker ga lahko uporabljamo v raznovrstnih jedeh, nanj prisegajo vsejedci, vegetarijanci in vegani. Riž je primeren tako za sladke kot slane jedi, zato si marsikdo med nami brez njega težko predstavlja dobro kosilo. Ker je na voljo toliko vrst riža, kot so parboiled, basmati, beli, rjavi, divji, lahko z njim vsak dan pričaramo drugo slastno jed, pa se ga enostavno ne bomo naveličali. Nanj prisegajo vsi − vrhunski kuharji in gurmani.

Na Siol.net bomo v prihodnjih tednih skupaj z znanimi slovenskimi kuharskimi mojstri, ki svoje znanje, ideje in recepte radi delijo tudi s svojimi sledilci na spletu, predstavili nekaj nenavadni jedi z riži Zlato polje.

Tradicionalna sestavina, na katero prisegajo vsi vrhunski kuharji in gurmani

rižota | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Vsak kuhar ima svoje najljubše recepte, ki jim ostaja zvest, in mogoče je prav, da se včasih malce razgledamo naokrog in preizkusimo nekaj čisto novega. Takšno je bilo tudi vodilo pri ustvarjanju treh novih jedi, ki jih bomo z vami delili v prihodnjih tednih. Vsem pa je skupno to, da v svojih recepturah uporabljajo tradicionalno sestavino, ki je že 50 let del slovenskih domov.


Sara Rutar | Foto: osebni arhiv Foto: osebni arhiv Sara Rutar, ki je že od malih nog navdušena nad kuhanjem in ustvarjanjem v kuhinji. Zdaj je kreatorka vsebin in receptov na družbenih omrežjih, izdeluje butične torte in sladice ter izvaja delavnice in cateringe.

Predstavila nam bo zavitek iz solate, riža in rakcev z omako. Pri tem bo uporabila riž Zlato polje Arborio.


midvakuhava | Foto: osebni arhiv Foto: osebni arhiv Tjaša in Blaž predstavljata kuharski tandem, ki ustvarja kulinarični blog Midvakuhava.si in se zelo rada preizkušata v novih recepturah, zato pri njiju vedno lahko poiščemo navdih za ustvarjanje v kuhinji.

Z njima bomo skuhali riževo strjenko z mangom. Namignemo lahko, da boi recept zanimiv za vse, ki radi preizkusijo nekaj novega. Uporabila bosta Riž za domače jedi.


Leanee Nina Kastelic | Foto: osebni arhiv Foto: osebni arhiv Nina Kastelic, ki od leta 2015 kreira recepte na svojem blogu Leaneen.com in je izdala tudi tri kuharske knjige, pa prisega na preproste recepte, ki jih najdemo v vsaki kuhinji. Obožuje kuhinjo svoje babice in nam razkriva tudi njene skrivnosti.

Tokrat bo z nami skuhala hladen mlečni riž z vaniljo in sadjem v kozarčku. Uporabila bo riž Sant' Andrea.

Sledite nam za več odličnih receptov

Del slovenskih domov že več kot 50 let

kuhanje | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Riži Zlato polje vključujejo različne vrste belega riža italijanskega porekla, ki so primerni za pripravo najraznovrstnejših jedi – od predjedi, prilog, rižot do sladic. Med njimi posebej izstopa izdelek S. Andrea v prepoznavni rumeni embalaži, ki je sinonim za riž v Sloveniji.

andrea | Foto: Riž Sant' Andrea je visokokakovostna, svetovno priznana italijanska sorta riža in je najbolj priljubljena vrsta riža v Sloveniji. Slovi po svoji široki uporabnosti − od rižot, narastkov, juh do mlečnih jedi.

Ker ima visoko vsebnost škroba, se dobro poveže s preostalimi sestavinami v rižoti in celo poudari okus drugih živil v jedi. Izvira iz evropske prestolnice riža, italijanskega mesta Vercelli.

Za slastne priloge

rižota | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

pODRAVKA | Foto: Parboiled riž je riž, ki se ne razkuha in bo vedno ostal "al dente". Med kuhanjem riž postane skoraj bel, čvrst in za spoznanje nekoliko drugačnega okusa kot beli riž, zrna pa se ne sprimejo in ne razkuhajo.

V rižu se ohrani večina vitaminov in mineralov, ki se sicer v postopku brušenja belega riža odstranijo.

Parboiled riž je najprimernejši za priloge in ne toliko za rižote. Skuhamo ga v dvojni količini vode. Ko zavre, ga kuhamo še približno 20 minut, nato pa ga pustimo v zaprti kozici stati še pet minut, da se dodatno posuši. Potem ga premešamo z vilicami.

Najboljši za rižote

rižota | Foto:

arborio | Foto: Riž Arborio je najbolj znana in priljubljena italijanska sorta riža. Zanj so značilna velika, estetsko zelo lepo zaokrožena zrna. Med kuhanjem sredica riževega zrna ostane čvrsta, zrna pa se med seboj ne zlepijo, odlično vpijejo vse arome in okuse, ki se sproščajo pri pripravi jedi. Zaradi tega je riž Arborio idealen za pripravo okusnih rižot "al dente".

Riž Arborio je dobil ime po mestu Arborio, ki je v dolini reke Pad.

Kako pravilno skuhati riž?

Za eno osebo je dovolj ena kavna skodelica riža, če gre za glavno jed. Preden riž skuhamo, ga vedno operemo, da splaknemo odvečen škrob. V kozico damo toliko vode, da bo razmerje riža in vode 1 : 2−3. Riž stresemo v vrelo vodo in ga potem ne mešamo. Riž Arborio moramo dušiti, zato mu med kuhanjem vodo vedno dolivamo po potrebi. Solimo šele na koncu.

Nekateri pa riž najprej na žlici olja popražijo, in sicer toliko, da postekleni, nato pa mu dodajo vodo in začimbe.

Ko si zaželimo babičinih dobrot

zdrava hrana prigrizki dieta vadba mlečni riž | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Riž za domače jedi je brušen beli riž. Zaradi svoje oblike zrn in vsebnosti škroba je najbolj primeren za klasične jedi naših babic.

Recept za klasični mlečni riž, kot ga je pripravljala babica:

riž | Foto: 250 g riža za domače jedi Zlato polje

1 liter polnomastnega mleka

3 žlice sladkorja

naribana lupinica polovice limone

50 g masla

ščepec soli

Riž v cedilu oplaknemo z vrelo vodo. Medtem v kozici zavremo liter mleka. V vrelo mleko stresemo riž, solimo in ga do mehkega kuhamo približno pol ure. Ko je že kuhan, dodamo maslo, lupinico in sladkor.

andrea | Foto: Izdelki Zlato polje, ki vključuje različne vrste riža, zdroba, testenin, kaš in kosmičev, so že pol stoletja stalna sestavina slovenske kuhinje. Riž, s katerim danes pričarate moderne narastke, rižote in druge priloge, je že vaša babica uporabljala za kuhanje slastnega mlečnega riža, s katerim vas je v mladosti razveseljevala. Recepti in načini priprave jedi se spreminjajo, a kakovost osnovnih sestavin mora ostati enako brezhibna, so prepričani pri Podravki, kjer bodo še naprej poskušali skrbeti za visoko kakovost svojih živil.

Čeprav se vsi kdaj pa kdaj radi vračamo k tradiciji, pa moramo slediti tudi sodobnim prehranskim trendom, česar se drži tudi Podravka. Njihovo poslanstvo je danes ponuditi polnovredne izdelke za vsakodnevne obroke. Zdaj so nam tako na voljo mešanice več vrst rižev, med drugim tudi riži azijskega porekla, testenine iz raznovrstnih žit, kaše in zdrobi iz starih žit.

Ne spreglejte