Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 7. 2015,
14.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 9. 7. 2015, 14.38

6 let, 7 mesecev

Top gostilne 2015 – Obala in Istra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Slovenska obala po letih bednih poskusov, da bi s ponudbo kalamarov in pomfrita prepričala izbirčne goste, postaja pomemben del slovenske kulinarične scene.

V jedilnih listih je tako vse več lokalnih jedi in olivnih olj. Tudi vinarji z Obale oziroma iz Istre postajajo vse zanimivejši. Dobili smo nekaj novih prestižnih restavracij in izgubili nekaj picerij, po drugi strani pa se je malce poboljšala tudi ponudba v zaledju. Novi restavraciji v Kopru in Portorožu se še nista toliko izkazali, da bi ju postavili ob bok najboljšim, smo pa po drugi strani doživeli res slabo izkušnjo pri JRE-jevih prenoviteljih morske scene v Portorožu. In da ne pozabimo, Izola s svojimi vinskimi festivali počasi postaja pomemben slovenski kulinarični center.

Lansko lestvico si oglejte tukaj, sledi naš letošnji izbor:

1. (1.) Sophia, Kempinski Palace (Portorož)

Pomembna značilnost naše rubrike je, da toliko kot hranjenje cenimo tudi počutje, vinsko karto, karto žganih pijač, urejenost prostora, prijaznost natakarjev in podobno. Restavracija v portoroškem hotelu Kempinski je morda po kakovosti hrane komaj med petimi v Sloveniji, po preostalih elementih pa je verjetno najboljša. Še vedno ponujajo sodobno kombinacijo lokalne, italijanske in francoske kuhinje, postrežba je na visoki ravni, ob morski hrani strežejo tudi nekaj malega mesa. Cene za tri ali štiri jedi so okoli 80 evrov na osebo. Imajo eno najboljših in najdražjih vinskih kart v Sloveniji.

2. (3.) Hiša Torkla (Korte)

Že lani smo zapisali, da se je tandem, ki je v preteklosti deloval v Vitezu, Dobri vili in Lepeni, dokončno našel v lokalu z izjemnim razgledom. Zdaj lahko rečemo, da se zgodba v Kortah lepo razvija. Primorski in istrski vzori vse bolj premagujejo kreativno kuhinjo. Za hrano boste odšteli kakšnih 35 evrov na osebo, vina, večinoma lokalna in preostala primorska, plačate posebej.

 | Foto:

3. (2.) Gostilna Za Gradom (Koper)

Vrhunska kombinacija morskih dobrot in inovativnosti v gostilni nad Koprom. Pol ducata miz in jedilni list, ki ga zna gospodar na pamet in ga z občutkom predstavi. Porcije v nasprotju s številnimi podobnimi restavracijami niso majhne, nimajo pa vinske karte. 50 evrov na osebo.

4. (4.) Baladur (Šmarje pri Kopru)

Ena najbolj posebnih, najbolj domačih gostiln na območju, v kateri imajo istrske klobase, pršut, bobiče in tartufe, v hladilniku in na pultu pa je nekaj zanimivih lokalnih vin. Tisti, ki si želite malce več, imate možnost, da si sami popečete konkreten kos mesa. Cena hrane znese 30 evrov na osebo.

5. (5.) Gostilna pri Mari (Piran)

Srečanje morja in Istre v eni najbolj nepretencioznih gostiln ob morju. Od ombola in tartufov do vseh pomembnejših morskih prebivalcev. A največ je še vedno morja. Solidna vina, za konec pa tudi serija žganih pijač. Mara pa ni samo majhna in prijetna, ampak tudi poceni gostilnica z večerjo za kakšnih 25 evrov na osebo.

 | Foto:

6. (6.) Na burji (Nova vas)

Zelo posebna istrska kuhinja, ki združuje presenetljivo velike porcije in manjše lastne izume ter dokazuje, da Slovencem ni treba na hrvaško stran, če hočejo jesti tovrstno lokalno hrano. Malce se ustavi ob vinih, ki so manj pomemben del ponudbe. Cene hrane se gibljejo okoli 35 evrov na osebo.

7. (–) Hotel Marina (Izola)

V Izoli imajo solidno, za naše razmere klasično ribjo restavracijo v hotelu Marina. Ponudba je lokalna in sledljiva, kuhar se s svojimi idejami in ulovom predstavi vsaki mizi posebej. Vinska karta je sicer zanimiva (morda potrebuje malce prenove), cena ribje zabave na izolski obali pa znaša okoli 30 evrov po glavi.

8. (8.) La Bottega dei sapori (Piran)

Italijanska delavnica okusov v Piranu se je očitno uveljavila, čeprav ima morda za naše razmere premalo komercialno kuhinjo. Imajo majhno, a vzorno vinsko karto in zanimive morske jedi. Z morsko avtorsko kuhinjo kljub vsemu ne pretiravajo in ponujajo večerjo za 25 ali 30 evrov na osebo (tri jedi in sladica).

 | Foto:

9. (9.) Gostilna pod Slavnikom (Podgorje)

Podeželska gostilna, ki ponuja divjačino in istrske jedi. Medved, jelen, divji pujs in srnjad srečajo njoke, fuže, pa tudi tartufe. Preprosta gostilna, ki ponuja preprosta vina, čeprav bi za k divjačini morali imeti tudi kakšno kompleksnejšo pijačo. Cene brez vina so okoli 25 evrov na osebo, če ne pretiravate z divjačino, pa celo pol manj.

10. (9.) Gordia (Kolomban)

Podobno kot v drugih delih Slovenije (Klinec v Medani, Taverna v Jeruzalemu …) imajo tudi na Obali gostilno (kmečki turizem), ki ima samo svoja vina. Pri Gordiji so znani po svojih oranžnih vinih ter po kombinaciji morske in celinske hrane. Za 40 evrov se ena oseba krepko nasiti.

Ne spreglejte