SiolNET. Trendi Kulinarika
2,78

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Testenine, ki jih znajo izdelati le še tri ženske

2,78

termometer

testenine su filindeu
Foto: Instagram

Sardinija je domovanje najbolj redkih testenin na svetu. Te so tik pred izumrtjem, ker je njihova izdelava tako zapletena, da je ne obvladajo niti nekateri najbolj znani kuharji na svetu.

"Testenine delam že dvajset let, pa še nikoli nisem videl česa takšnega," je izjavil kuharski TV-zvezdnik Jamie Oliver, potem ko se je letos poleti med obiskom Sardinije (neuspešno) skušal naučiti izdelave testenin su filindeu, tako imenovanih božjih niti.

Filigranska izdelava teh testenin je tako zahtevna, da jo obvladajo le še tri prebivalke Sardinije, ki živijo v notranjosti otoka v mestecu Nuoro. To so 62-letna Paola Abraini ter njeni nečakinja in svakinja, recept za su filindeu pa se že stoletja prenaša iz roda v rod njihove družine.

"Mnogi pravijo, da imam skrivnost, ki je nočem razkriti," je Abrainijeva dejala novinarju BBC, ki jo je obiskal, "a skrivnost je tukaj pred vami. Je v mojih rokah."

Poenostavljeno: božje niti so iz testa, ki ga zamesijo iz grobo mlete durum pšenice, vode in soli, tega vlečejo, zlagajo in znova vlečejo, da dobijo 256 kot sukanec tankih rezancev. Te nato v treh plasteh preložijo čez okrogel okvir in dobijo fini čipki podoben izdelek, ki ga posušijo na soncu.

 

A photo posted by Jamie Oliver (@jamieoliver) on

Izdelava teh testenin je tako dolgotrajna in mukotrpna, da so jo v preteklosti pripravljali le za udeležence 33 kilometrov dolgega romanja med Nuorom in vasico Lula, ki ga prirejajo dvakrat na leto, maja in oktobra.

BBC je mojstrico Paolo Abraini obiskal v začetku oktobra, ko je te posebne testenine pripravljala za okoli 1.500 romarjev. Ves mesec je delala po pet ur na dan, da je pripravila 50 kilogramov božjih niti.

Testenine su filindeu tradicionalno  postrežejo z ovčjo obaro in nastrganim pekorinom. Testenine su filindeu tradicionalno postrežejo z ovčjo obaro in nastrganim pekorinom. Foto: Sardegna DigitalLibrary

Tradicija izdelave teh testenin v družini Abraini je stara že 300 let, ni pa jasno, ali bo preživela to generacijo, še piše BBC. Hči Abrainijeve pozna osnovno tehniko, a po besedah njene matere ni dovolj potrpežljiva, da bi izdelavo res obvladala, prave naslednice pa med svojimi otroki nista našli niti preostali dve sorodnici, ki znata izdelovati te ekskluzivne testenine.

"To je ena od najbolj ogroženih jedi na svetu, predvsem zato, ker je ena najzahtevnejših za pripravo," je za BBC dejala Raffaella Ponzio, vodja projekta Ark of Taste, iniciative pod okriljem gibanja Slow Food. Ta se trudi najti in zaščititi kulinarične prakse, ki jim grozi izumrtje. Tudi vodja gibanja Slow Food Carlo Petrini se je osebno zavzel za ohranitev te tradicije, Abrainijevo pa so obiskali celo predstavniki podjetja Barilla, da bi ugotovili, ali je mogoče te testenine izdelovati strojno. Njihov sklep: ni mogoče.

A vse še ni izgubljeno. V zadnjem času so božje niti v Italiji in drugo po svetu pritegnile ogromno pozornosti in v Nuoro prihaja vse več obiskovalcev, ki si jih želijo poskusiti, čeprav niso romarji. Zdaj je testenine izpod prstov treh mojstric mogoče dobiti v treh okoliških lokalih, restavracijah Il Rifugio in Ciusa ter na turistični kmetiji Testone. Da veste, če se boste potikali po tistih krajih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 22
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin