Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Torek,
19. 4. 2016,
14.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

tuna konzervirane ribe konzervirana tuna losos hrana zdrava prehrana

Torek, 19. 4. 2016, 14.31

6 let, 6 mesecev

"Srce me boli, ko ljudje samo odprejo konzervo in vržejo tuno na krožnik"

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Foto: Matej Leskovšek

Jani Jugovic in Sašo Miljuševič sta na kuharski delavnici pokazala, kaj vse lahko pripravite s tuno ali lososom iz konzerve.

Konzervirane ribe marsikomu predstavljajo hiter obrok in največkrat se jih uživa na testeninah, v solati ali pa zgolj s kosom kruha. A to so morda najbolj osnovni in nezanimivi načini uporabe konzerviranih rib.

Sašo Miljuševič, zmagovalec prve sezone MasterChef Slovenija, in Jani Jugovic, del uspešnega kuharskega dvojca Tejani, sta na kuharski delavnici pokazala, kaj vse lahko pravzaprav naredimo iz tune ali lososa, ki bi ju običajno pojedli na precej dolgočasen način. "Čar konzerviranih rib je, da lahko konzervo samo odpreš in poješ, lahko pa tudi sam narediš super jed, če uporabiš domišljijo. Vsak ima v hladilniku zelenjavo – lahko si popečeš kruhke, dodaš tunin namaz in imaš super prigrizek. Iz vsega se da narediti veliko več, kot je v konzervi," pojasnjuje Jani, Sašo pa ima odličen recept za malce drugačen toast, na katerega so nori vsi, pravi.  

Francoski toast s tuno

"Jaz tuno najraje uporabim pri pripravi toasta, vendar ga izboljšam po francosko," razloži in pove, kako se ga lotiti: "Toast nadevate, s čimer želite – s tuno, koruzo, kečapom, zelišči, sirom. Vso to maso premešate v posodi in potem premažete po dveh rezinah kruha, naredite sendvič in dobro potlačite." Sašo nato v ločeni posodi razžvrklja jajca z mlekom, posoli in v tem povalja toast z nadevom. "Nato ga samo še popečete v ponvi na vsaki strani. Zelo je okusno, preprosto in hitro, toast pa je dober tudi mrzel." Svetuje le, da izberete sir blažjega okusa, da ne bo zakril okusa tune.

Konzervirana tuna s kuskusom, čičeriko in zelenjavo. | Foto: Matej Leskovšek Konzervirana tuna s kuskusom, čičeriko in zelenjavo. Foto: Matej Leskovšek

Lahko tudi kaj sladkega

Oba kuharska mojstra se strinjata, da se da iz konzerviranih rib pripraviti veliko več jedi, kot ljudje mislijo. "Od namazov, paštet, testenin, rižot, solat … tudi kaj sladkega," pravi Jani in dodaja, da je tunin sladoled zelo dober. "Tuno lahko resnično uporabite na 1001 način. Mene najbolj boli srce, ko ljudje samo odprejo konzervo in njeno vsebino vržejo na krožnik. Iz nje lahko naredite ogromno jedi," še pravi Sašo, Jani pa je dodal še eno hitro idejo: "Lahko uporabite mislije, tuno ali losos, še malo zelenjave, popečete in to je to."

Jani in Sašo sta na kuharski delavnici s pomočjo konzervirane tune pripravila različne vrste prigrizkov, ki so bili videti kot vrhunska predjed iz fine restavracije. | Foto: Matej Leskovšek Jani in Sašo sta na kuharski delavnici s pomočjo konzervirane tune pripravila različne vrste prigrizkov, ki so bili videti kot vrhunska predjed iz fine restavracije. Foto: Matej Leskovšek

Ko pa iščete idejo za hiter, a zdrav in preprost prigrizek, vzemite prepečenec, rižev vafelj ali popečen kruhek, ga premažite s tunino ali lososovo pašteto, dodajte paradižnik ali kumarice in nasiten prigrizek je pripravljen.

Ne spreglejte