SiolNET. Trendi Kulinarika
0,84

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prvič izdelali užiten sladoled iz plastike #video

0,84

termometer

sladoled iz plastike |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sladoled z okusom vanilje velja za prvi primerek te sladice, pridobljen iz plastičnih odpadkov.

Prvi sladoled, pridobljen iz plastičnih odpadkov, nosi ime Guilty Flavours oziroma "okus, ki prinaša občutek krivde", z njim pa želi njegova avtorica, umetnica in oblikovalka Eleanora Ortolani, spodbuditi pogovor o prihodnosti hrane in globalnem onesnaženju s plastiko. Sprožiti želi razmislek o tem, kako dojemamo plastične odpadke, pa tudi o tem, kaj smo oziroma česa nismo pripravljeni pojesti, je pojasnila za Reuters.

Poglejte:

Sladoled ima vaniljevo aromo, daje mu jo sintetična spojina vanilin, ki so jo znanstveniki univerze v Edinburghu pridobili iz odpadne plastike. Pri tem so uporabili bakterije in encime, ki imajo sposobnost prebavljanja polietilen tereftalata (PET), vrste plastike, iz katere je izdelana večina plastenk za enkratno uporabo. V procesu prebavljanja te spojine nastane nova, vanilin, ki ima značilno vaniljevo aromo. 

sladoled iz plastike | Foto: Reuters Foto: Reuters

Čeprav naj bi bil sladoled, ki ga je Eleanora Ortolani izdelala v sodelovanju z znanstveniki, povsem užiten, pa ga trenutno še ne dovolijo pojesti. Najprej mora prestati vse analize in preverjanja skladnosti s protokoli varne prehrane, kot je to zahtevano za vse prehrambne izdelke.

Oglejte si še:

Sladoled, zamrznjeneno sadje Trendi Recept: sladoled iz zamrznjenega sadja najdražji sladoled Trendi Najdražji sladoled na svetu: porcija stane več kot družinske počitnice
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin