Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 12. 2013,
19.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

začimbe krompir novo leto praznik večerja

Torek, 10. 12. 2013, 19.15

8 let

Praznična kuhinja: silvestrska gos z limono in limeto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ja, saj vemo, gos ponavadi, če že, jemo za martinovo. A to ni pravilo in v kuhinji velja Manj pravil, več okusa. Za novo leto torej gos in pika.

Silvesterski večer si bomo popestrili s pečeno gosjo, ki ji bomo dodali celo zakladnico začimb, limono in limeto za svež okus ter pečen krompirček, da naši gostje ne bodo lačni vstopili v leto 2014. Pomembno je preračunati čas pečenja, da ne bodo gostje predolgo čakali na hrano. Če je goska povezana, razprostrimo njena krila in krače, da bo pečena hitreje, pred pripravo pa odstranimo tudi odvečno maščobo v notranjosti in zarežimo po kračah, cikcak, da bo lepše videti. No, zdaj pa na delo!

Potrebujemo: (za 6 oseb) 1 večjo gos (predlagamo težo od 4 kilogramov do 5,5 kilograma) 4 limone 3 limete olivno olje 3 žlice medu sol poper

Za mešanico začimb: 1 žličko čilija v prahu (ne preveč pekočega) 1 žličko suhega mletega timijana 1 žličko suhe bazilike 1 žličko česna v prahu 1 žličko čebule v prahu 1 žličko mlete suhe sivke 1 žlico sesekljanega peteršilja

Za prilogo: krompir ½ čebule 3 stroki česna sol poper

Priprava:

Zmešamo začimbe v posebni posodici. Stisnemo sok limon in limet. Začimbam dodamo sol in poper, prelijemo s sokom stisnjenih agrumov in olivnim oljem. Zmešamo. Gosko položimo na prozorno folijo in z vseh strani, tudi notri, premažemo z narejeno mešanico. Zavijemo in pustimo v hladilniku vsaj dve uri.

Krompir olupimo, narežemo na manjše koščke in posujemo s soljo, poprom, dodamo na tanko narezano čebulo in strte koščke česna. Rahlo prelijemo z olivnim oljem. Pekli ga bomo skupaj z gosjo, ne več kot 45 minut oziroma dokler ne zarumeni, zato ga bomo goski dodali pozneje.

Gos vzamemo iz hladilnika in jo položimo v pekač, v katerem bo dovolj prostora še za krompir. V pekaču predhodno segrejemo olje, vanj položimo gos, prelijemo z vročim olivnim oljem in pečemo v pečici na 220 stopinj Celzija. Gos vmes velikokrat, poudarjamo, velikokrat prelijemo s tekočino, ki se nabira v pekaču, da ne bo suha. Pazite, da se pri tem ne opečete in da ne boste preveč hladili pečice.

Ko gos začne dobivati rjavkasto barvo, znižamo temperaturo pečice na 170 stopinj Celzija. Pokrijemo s folijo in skupaj s krompirjem pečemo še približno 45 minut. Zadnjih 15 minut odstranimo folijo, da se gos in krompir zapečeta. Sok, ki je pritekel iz gosi, bo slastna omaka. Pred koncem pečenja gos prelijemo še z medom in pustimo v pečici še pet minut. Ko je gos pečena, jo, prekrito z aluminijasto folijo, pustimo počivati še za 15 minut, da sokovi ostanejo v mesu.

Gos razrežemo in jo skupaj s krompirjem serviramo še vročo. Zraven priporočamo rdeče vino, predlagamo refošk ali teran.

Dober tek in srečno novo leto 2014!

Ne spreglejte