Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 4. 2019,
7.15

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Agragold

Video: Matija Lepoša

Natisni članek

advertorial AGRAGOLD velika noč recept potica

Petek, 5. 4. 2019, 7.15

2 meseca, 1 teden

Potica po receptu naših babic #video #recept

Vsebino omogoča Agragold

Video: Matija Lepoša

Neizpodbitna kraljica bogato obložene velikonočne mize je orehova potica. Prava gospa med slovenskimi tradicionalnimi jedmi pozna nešteto receptov, mi pa vam predstavljamo enega, s katerim vam bo uspelo. V njem se skriva tisti pravi okus domačnosti.

Tisoč različic potice

Toliko, kolikor je idej, je tudi različic potic. Njen točni izvor sicer ni poznan, prve navedbe potice pa segajo že v 16. stoletje. Prvi recept v kuharskih knjigah smo dobili šele v 19. stoletju, takrat so bili med nadevi najbolj priljubljeni orehov, mandljev, slaninin in makov. Danes pa potica pri iskanju najbolj izvirnih nadevov tako rekoč nima več omejitev.

Ker je prav orehova tista, na katero najprej pomislimo, ko imamo v mislih potico, smo pobrskali po receptu, ki bo nedvomno postal vaš glavni adut ob praznikih.

Agragold potica | Foto: Sestavine:

TESTO:

1 kg moke
1 kvas
6 rumenjakov
8 dag sladkorja Agragold
8 dag masla
Limonina lupinica
Ščepec soli
0,5 dcl ruma
1 vaniljev sladkor
4-5 dcl toplega mleka

NADEV:

80 dag zmletih orehov
10 dag sladkorja Agragold
2 dcl toplega mleka
10 dag rozin
Sneg iz 6 beljakov

Postopek:

Moko presejemo v skledo in vanjo naredimo vdolbino, v katero stresemo kvas, sladkor in nekaj žlic toplega mleka. Pokrijemo za 10 minut in počakamo, da kvasec vzhaja, nato dodamo vse preostale sestavine in najprej premešamo (lahko si pomagamo tudi z električnim mešalnikom) in nato še pregnetemo.

Testo je na dotik mehko in se ne prijemlje rok. Sledi čas za vzhajanje, testo pokrijemo in počakamo približno eno uro.

Vmes pripravimo nadev: v zmlete orehe vmešamo sladkor in vroče mleko ter dobro premešamo. Počakamo, da se masa ohladi in vanjo nato vmešamo sneg šestih beljakov. Maso rahlo premešamo in jo nato na debelo pomažemo po dobro razvaljani potici. Nadev popestrimo z namočenimi rozinami in jo dobro, na tesno zvijemo.

Agragold potica | Foto:

Postavimo jo v pomaščen pekač in z dolgo leseno palčko preluknjamo vse do dna posode. Potico še za 15 minut pokrijemo, da še nekoliko vzhaja. Preden jo postavimo v pečico, ki smo jo predhodno segreli na 170 stopinj Celzija, jo premažemo še z razžvrkljanim jajcem. Pečemo približno eno uro.

Pečeno potico pokrijemo in po 10 minutah iz pekača zvrnemo na pladenj ali krožnik ter dobro pokrijemo. Ko je potica dobro ohlajena, ji dodamo še zadnjo piko na i – zasnežimo jo z rahlim sladkorjem v prahu Agragold.

Namig za boljši rezultat

Ne pozabite na pomembnost kakovostnih sestavin. Preverite poreklo jajc, izberite svežo moko iz mlina in seveda domače orehe, ki bodo potici dali tisti pravi okus. Domače kuharice pa stavijo še na en ključni izdelek – Agragold, najbolj sladka in priljubljena blagovna znamka med domačimi kuharicami.

velika noč | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Tradicionalna slovenska velika noč

Poleg slastne orehove potice, ki zaseda osrednje mesto pri velikonočnem zajtrku, na vaši mizi ne smejo manjkati še:

  • Pirhi: v svojem izvornem pomenu simbolizirajo kaplje krvi oziroma vstajenje, zato so bili tudi rdeče barve.
  • Šunka: simbolizira Kristusovo telo.
  • Hren: simbolizira žeblje.

In kakšen je pomen potice na naših mizah? Okrogla potica, kot smo jo predstavili v našem receptu, simbolizira trnovo krono.

Poleg potice pa se v različnih slovenskih pokrajinah pečejo tudi drugačne sladke dobrote. Na Primorskem je zelo priljubljen sladek kruh, ki mu pravijo pinca. Vedno bolj priljubljene so tudi odlične potratne potice in najrazličnejše drobno pecivo.

Življenje je kot pravljica: začinite ga s svojim najljubšim sladkorjem

Agragold | Foto: AGRAGOLD je z mislijo na svoje kupce ponudil različne vrste sladkorja, ki jih lahko popolnoma prilagodite tako svojemu življenjskemu slogu kot najrazličnejšim sladkim recepturam.

Beli sladkor AGRAGOLD ima zelo nežno granulacijo in se zato pri pripravi najrazličnejših sladic hitro stopi ter vam zagotovi popoln uspeh.

Sladkor v prahu AGRAGOLD bo zaradi svoje mehke strukture pričaral še slajše trenutke. Drobno mleti kristali sladkorja so lahko topljivi in se odlično mešajo s testom, kremami, glazuro in preostalimi sestavinami pri pripravi različnih sladic. Idealen je za posipanje gotovih tort in peciv.

Sladkor v kockah AGRAGOLD s svojimi popolno oblikovanimi kockami vse trenutke pretvarja v sladko uživanje.

AGRAGOLD Demerara je naraven, nerafiniran sladkor iz sladkornega trsa, namenjen za vsakodnevno uživanje ter pripravo hrane in napitkov z orehi, medom, lešniki, čokolado in tudi suhim sadjem. S svojo naravno aromo daje vašim jedem eksotičen okus.

Ne spreglejte