Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 9. 2018,
10.20

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Krašcommerce d. o. o. Ljubljana

Natisni članek

Životinjsko carstvo Kraš advertorial

Ponedeljek, 17. 9. 2018, 10.20

2 meseca, 1 teden

Legendarna čokolada iz našega otroštva rešuje živali

Vsebino omogoča Krašcommerce d. o. o. Ljubljana

Koliko vas je v otroštvu zbiralo sličice Životinjskega carstva in koliko izmed vas je takšnih, ki to tradicijo s svojimi otroki nadaljujejo še danes? Sladkanje z lepim živalskim presenečenjem je nekaj, kar razveseli tako mlade kot starejše. Danes pa ima to tudi posebno poslanstvo.

S svojimi 15 grami veljajo za najtanjše čokoladice na svetu, vsebujejo visok delež mleka. | Foto: S svojimi 15 grami veljajo za najtanjše čokoladice na svetu, vsebujejo visok delež mleka.

Ste vedeli, da legendarna čokolada Životinjsko carstvo skrbi za sladkanje že od leta 1938? V teh neverjetnih osemdesetih letih je popestrila vsakdan na tisoče mladim sladkosnedom in jih hkrati še razveseljevala z zanimivimi in poučnimi sličicami. Čeprav se je album v desetletjih večkrat spreminjal, je obdržal prvotno zamisel o izobraževanju o živalih. Ljubezen do živali se, skupaj s sladkimi užitki, tako prenaša iz generacije v generacijo.

Ali ste vedeli?

S sličicami Životinjsko carstvo se vsak dan napolni okoli 20 albumov.

V vseh teh letih je več generacij otrok v svoje albume nalepilo kar 95 milijonov sličic.

Zbiranje sličic za slovenske rise

Sladkanje z legendarnimi čokoladicami pa ima to jesen prav posebno poslanstvo. V času od 1. 9. do 30. 9. 2018 bodo pri Krašu del sredstev od vsakega prodanega izdelka Životinjsko carstvo namenili Živalskemu vrtu Ljubljana, za pomoč pri ozaveščanju javnosti o ogroženosti risa v Sloveniji.

Kraš | Foto:

Svoj košček v dobrodelni mozaik pa lahko dodajo tudi najmlajši, saj bodo na Facebookovi strani Kraš Slovenija za vsako narisano risbo živali prav tako prispevali v sklad za pomoč risom.

Zakaj risi potrebujejo našo pomoč?

Ris je v preteklosti živel na vsem območju Slovenije. V začetku 20. stoletja je izumrl zaradi izgube življenjskega prostora, pomanjkanja plena in pretiranega lova.

Leta 1973 so lovci in gozdarji v Slovenijo pripeljali in naselili šest risov iz Slovaške. Naselitev je bila uspešna in risi so se kmalu razširili v sosednje države, ostali pa so izolirani od preostalih risov v Evropi.

Po nekaj desetletjih se je izkazalo, da je zaradi parjenja v sorodstvu število risov začelo upadati. Danes je populacija risa genetsko izrazito osiromašena in na robu izumrtja.

Ris | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ris je največja evropska mačka. V Evropi živita dve vrsti risov – evrazijski in iberski. V Sloveniji živi le evrazijski ris, ki je avtohton in tukaj živi že najmanj 40 tisoč let.

Prepoznamo ga po značilnih čopkih na ušesih. Vloga čopkov še ni povsem pojasnjena. Predvideva se, da so pomembni za vidno sporazumevanje med risi, morda pa tudi izboljšajo njihov sluh.

Ne spreglejte