Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 3. 2016,
9.23

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Gorenjka

Foto: Ana Kovač

Natisni članek

advertorial nagradna igra čokolada

Ponedeljek, 14. 3. 2016, 9.23

2 meseca, 2 tedna

Kdo so blogerke, ki so se tako mojstrsko lotile peke tort?

Vsebino omogoča Gorenjka

Foto: Ana Kovač

Urška, Nataša in Tina: to so kreatorke čokoladnih tort za ljubljansko porodnišnico. Katera torta je vaša favoritka?

Trem kuharskim blogerkam smo zastavili poseben izziv: speči tri torte za babice in medicinske sestre iz ljubljanske porodnišnice.

Zastavili smo jim samo eno pravilo kuharkega ustvarjanja: glavna zvezda in sestavina receptov naj bo jedilna čokolada Gorenjka Chef s 70 odstotki kakava.

"Na blogu 220 stopinj poševno delimo ljubezen do kuhanja. Doma namreč uživamo v ustvarjanju preprostih, svežih in do družine prijaznih receptov, kjer poskušamo čim bolj izbirati med lokalnimi in sezonskimi sestavinami."

Urška Fartelj je z Gorenjkino čokolado Chef spekla čokoladno-malinovo torto, ki jo je poimenovala Gospa Gorenjka.

Z "gospa" na svojem blogu naslavlja vse torte, ki so brez moke. In katera je njena najljubša? "Obožujem čokolado in lešnike in zato je nastala Gospa Lešnik, torta brez moke ter z veliko čokolade in lešnikov. Recept je objavljen na 220 stopinj poševno. Ampak ali je pregrešna? Zagotovo je vredna vsega greha. In tudi Gospa Gorenjka je vredna greha – tako čokoladna, tako sadna, tako sveža in rahla."

Gospa Gorenjka: čokoladno-malinova tortica brez moke

Sestavine za biskvit iz pekača s premerom 25 cm: 6 jajc (7, če so jajca majhna) 6 žlic sladkorja 3 zvrhane žlice kakava ali čokolade v prahu Gorenjka 2 zvrhani žlici gustina 3 polne žlice mletega maka 1 mlečna čokolada Gorenjka

Sestavine za sadno plast: 500 g zamrznjenih malin 4 žlice sladkorja semena vanilje

Sestavine za kremo: 500 g sira mascarpone 150 ml sladke smetane za stepanje 150 g čokolade Gorenjka Chef s 70 odstotki kakava 1–2 žlici sladkorja semena vanilje

Sestavine za čokoladni ganaš: 400 g temne čokolade Mistica malina Gorenjka 200 ml sladke smetane

Sestavine za dekoracijo: 200 g čokolade Gorenjka Chef s 70 odstotki kakava 100 g svežih malin 20 g suhih malin različne čokolade Gorenjka, rezine, praline, rulade za dekoracijo torte

Priprava biskvita: Rumenjake s sladkorjem stepemo v gosto kremo, beljake pa v sneg. K rumenjakom dodamo suhe sestavine in počasi vmešamo sneg 1/2 beljakov, preostale beljake vmešamo narahlo z metlico. Maso za biskvit vlijemo v pekač, obložen s papirjem za peko. Biskvit obložimo z mlečno čokolado, ki smo jo nalomili na kockice. Na 180 stopinjah Celzija pečemo približno 20–25 minut. Pečen biskvit ohladimo in prerežemo na dva diska.

Priprava sadne plasti: Zamrznjenim malinam dodamo sladkor, semena vanilje in 2 žlici vode. Vse skupaj segrevamo do vrenja in vmes narahlo premešamo. Pazimo, da ne zmečkamo malin. Ohladimo.

Priprava kreme: Nad vodno kopeljo stopimo čokolado. Mascarpone zmešamo z mešalnikom in mu med mešanjem dodamo stopljeno čokolado. Sladki smetani dodamo sladkor in jo stepemo. Stepeno smetano z metlico vmešamo k čokoladni kremi.

Sestavljanje torte: Na spodnji biskvit zložimo maline, ki smo jih skuhali. Maline prekrijemo s 4/5 čokoladne kreme. Zgornji biskvit navlažimo s sokom, ki so ga spustile maline, in ga položimo na kremo.

S preostalo kremo torto premažemo ob straneh, da poravnamo robove, lahko tudi po vrhu torte.

Dekoracija torte: Smetano zavremo, odstavimo z ognja in vanjo nalomimo čokolado. Pustimo, da se čokolada zmehča, in šele nato jo z metlico raztepemo v gladko, svilnato čokolado – čokoladni ganaš.

1/4 čokoladnega ganaša odlijemo v manjšo skodelico, preostali del pa damo za nekaj minut v zamrzovalnik, da se popolnoma ohladi. Ohlajeni ganaš z mešalnikom stepemo v kremo in z njo dobro premažemo torto. Preostalo 1/4 ganaša polijemo po vrhu torte, poravnamo z lopatko in pustimo, da ob straneh nesramno steče po torti.

Torto okrasimo še s preostalimi čokoladicami Gorenjka, s pralineji ter suhimi, svežimi malinami.

Čokolado Gorenjka Chef stopimo nad vodno kopeljo, jo na papirju za peko namažemo na približno 3 milimetre debelo, okrasimo z različnimi perlami, zlatim prahom in pustimo, da se popolnoma strdi. Z različnimi modelčki (npr. srce), ki smo jih prej segreli pod vročo vodo, izrežemo želeno čokoladno dekoracijo.

"Vse skupaj se je začelo leta 2012, ko sem na študijski izmenjavi v Sevilli precej kuhala. Tako sem prišla na idejo, da združim svoji dve veliki ljubezni – pisanje in kuharijo. In tako je začela nastajati najbolj priročna zbirka najboljših receptov, h katerim se vračam vedno znova. Pozneje sem k sodelovanju povabila še štiri prijateljice, da je blog tudi vizualno in vsebinsko še malce bolj zaživel. Neke posebne rdeče niti nimamo, se pa vedno vračamo k receptom in jedem, ki nam prinašajo zgodbe, nas delajo malce nostalgične, vežejo nase spomine."

Tina je po duši predvsem slaščičarka, zato je bil čokoladni Gorenjkin izziv zanjo prav poseben. Ker je pred tremi meseci povila svojo prvorojenko, je bil namen akcije – obdarovanje žensk v porodnišnici –, še dodaten motiv za sodelovanje. S čokolado Gorenjka Chef je pripravila posebno torto, ki izstopa po svoji nenavadni kombinaciji: čokolado je združila z limeto.

Čokoladna limeta

Sestavine za biskvit 220 g kristalnega sladkorja 235 g moke 70 g čokolade v prahu Gorenjka 5 g pecilnega praška 8 g sode bikarbone 5 g soli 2 jajci 235 ml mleka 120 ml olja 5 ml vaniljevega ekstrakta 235 ml vrele vode

Postopek V eni posodi zmešamo vse suhe sestavine, v drugi pa vse mokre, razen vrele vode. Nato suhim sestavinam dolijemo mokre sestavine in dobro premešamo. Na koncu dodamo vrelo vodo, premešamo, vlijemo v pomaščen pekač premera 26 centimetrov in na 170 °C pečemo približno 55 minut. Pečen biskvit ohladimo in prerežemo, da dobimo dve plasti, debeli cca 1,5 centimetra. Prvo plast položimo na krožnik in jo vpnemo nazaj v tortni obroč.

Čokoladna krema 350 ml sladke smetane 180 g čokolade Gorenjka Chef s 70 odstotki kakava

Postopek: Sladko smetano segrejemo in v njej raztopimo koščke čokolade. Premešamo, da nastane gladka zmes, nato pa jo popolnoma ohladimo (cca 4–5 ur v hladilniku). Nato jo stepemo z električnim mešalnikom, da nastane rahla krema. Kremo namažemo na prvo plast biskvita, nato jo prekrijemo z drugo plastjo. Limetina krema 2 celi jajci 1 rumenjak 60 ml limetinega soka lupinica ene limete 100 g sladkorja 180 g jogurta 250 ml sladke smetane 4 listi želatine

Postopek: Iz jajc, limetinega soka, lupinice in sladkorja počasi na nizki temperaturi med stalnim mešanjem skuhamo limetino jajčno kremo. Ko se po približno 10 minutah kuhanja zgosti, jo precedimo čez fino cedilo in ohladimo. Liste želatine namočimo v hladno vodo za 10 minut. Stepemo sladko smetano in vanjo vmešamo jogurt in limetino kremo. Želatino stopimo in jo dodamo v kremo. Z njo prelijemo drugo plast biskvita in postavimo v hladilnik za vsaj 4 ure.

Dekoracija Stopimo čokolado Gorenjka Chef in z njo prelijemo zgornjo plast torte. S stopljeno čokolado lahko naredimo tudi okraske – premažemo mehurčkasto folijo, ohladimo, da se čokolada ponovno strdi in uporabimo.

Kandirana limetina lupinica: lupino narežemo na trakove, jo damo v mrzlo vodo, zavremo in kuhamo 5 minut. Odlijemo vodo, zalijemo z mrzlo in ponovno kuhamo 5 minut. Odcedimo. Skuhamo sirup iz 100 mililitrov vode in 100 gramov sladkorja. Zavremo in kuhamo 2 minuti, dodamo lupinico, kuhamo 5 minut. Odcedimo, ohladimo in povaljamo v kristalnem sladkorju. Nataša, Pekoholik

"Blog sem začela predvsem zato, ker sem želela svoj hobi deliti s tistimi, ki jih zanima zdravo prehranjevanje – prav tako kot mene. Z njim želim razbiti stereotip, da je zdrava hrana dolgočasna in neokusna. Rada bi pokazala, da lahko z malo časa in truda tudi iz zdravih sestavin ustvariš prav dobre sladice, ki so tudi zelo privlačne na pogled." Natašin glavni cilj pri pripravi jedi na blogu je predelava tradicionalnih in priljubljenih sladic v zdrave različice.

Z Gorenjko je v svoji torti združila dva klasična okusa: kokos in čokolado.

"Blog sem začela predvsem zato, ker sem želela svoj hobi deliti s tistimi, ki jih zanima zdravo prehranjevanje – prav tako kot mene. Z njim želim razbiti stereotip, da je zdrava hrana dolgočasna in neokusna. Rada bi pokazala, da lahko z malo časa in truda tudi iz zdravih sestavin ustvariš prav dobre sladice, ki so tudi zelo privlačne na pogled."

Natašin glavni cilj pri pripravi jedi na blogu je predelava tradicionalnih in priljubljenih sladic v zdrave različice.

Z Gorenjko je v svoji torti združila dva klasična okusa: kokos in čokolado.

Čokoladno-kokosova mousse tortica

Sestavine za biskvit: 3 jajca 3 žlice sladkorja 3 žlice moke 3 žlice kakava v prahu Gorenjka 2 žlički pecilnega praška

Biskvit: 3 jajca penasto vmešamo (vsaj 5 minit) s sladkorjem in nato dodamo vse preostale sestavine. Pečemo na 180 stopinj cca 20–30 minut. Ohladimo. Kokosova-bounty plast 300 g kremnega sira ali sira mascarpone 100–150 g kokosa 1 dl mleka 80 g sladkorja Sestavine dobro premešano, maso nato postavimo v hladilnik, da se strdi.

Ohlajen biskvit namočimo z mešanico mleka, kokosovega likerja in sladkorja ter nanj nadevamo ohlajeno kokosovo zmes. Postavimo v hladilnik in medtem pripravimo še čokoladni mousse.

Čokoladni mousse 300 g čokolade Gorenjka Chef s 70 odstotki kakava 300 g stepene smetane vrečka želatine v prahu

Čokolado stopimo in jo vmešamo v enako količino nekoliko sladkane stepene smetane. Dodamo vrečko želatine v prahu in vlijemo na kokosovo plast. Hladimo vsaj dve uri v hladilniku (če želimo bolj "ledeno" strukturo, pa lahko tudi v zamrzovalniku) in serviramo.

Možnost za ekstremne čokoholike: Čokoladni ganaš za preliv, ki ga pripravimo iz 100 g Gorenjka Chef čokolade s 70 odstotki kakava, ki jo stopimo nad paro in ji primešamo 100 mililitrov smetane. Okrasimo.

Ne spreglejte