Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 3. 2013,
10.46

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

okus videz barva hrana

Sreda, 13. 3. 2013, 10.46

6 mesecev

Kako barve vplivajo na okušanje hrane?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Rek, da so oči lačne bolj kot želodec, poznamo. A videz hrane ne vpliva le na naš apetit, ampak tudi na to, kako določeno jed okusimo.

Jasno je, da so v okušanje hrane vključeni praktično vsi čuti, a vendarle velja nekakšen konsenz, da najpomembnejšo vlogo igra okus – že zaradi imena. Pa je res tako? Že ob razcvetu tako imenovane kulinarične pornografije oziroma idiličnih posnetkov hrane, ki preplavljajo revije, televizijske zaslone in spletne strani, nam hitro postane jasno, da hrano jemo tudi z očmi. Oziroma predvsem z očmi. Videz hrane, predvsem barva, nam ne sporoči le, ali je ta užitna, ampak tudi, kakšnega okusa je, piše britanski časopis Guardian in ob tem navaja več raziskav, ki to potrjujejo.

Vino je pri rdeči luči slajše Raziskava oddelka za psihologijo na univerzi v Mainzu je recimo pokazala, da se zdi ljudem vino, ki ga pijejo v rdeči svetlobi, za 50 odstotkov bolj sladko, kot če ga pijejo v beli ali modri svetlobi. Pri tem pa ne gre za prirojeno stvar, ampak se naši možgani opirajo predvsem na izkušnje, ki smo jih imeli v preteklosti in zaradi katerih določeno barvo povezujemo z določenim okusom. Veliko je torej odvisno od tega, koliko različnih jedi in vrst hrane smo v svojem življenju že poskusili. Zeleno barvo lahko nekdo povezuje s svežo, slastno zelenjavo, kdo drug pa bo najprej pomislil na nezrelo sadje.

Okusimo, kar pričakujemo Pomembno je tudi, kako se barva hrane sklada z našimi pričakovanji. Če bi na krožnik dobili zelen ali moder zrezek, ga verjetno ne bi pojedli, kajne? Tudi če bi vedeli, da je meso popolnoma varno oziroma ima enak okus kot neobarvano, bi nas od zaužitja odvračala barva, ki se ne sklada z našimi pričakovanji. Še več, pričakovanja imajo tako močan vpliv na zaznavanje okusa, da nas lahko zavede že embalaža. Eksperimentalni psiholog Charles Spence z oxfordske univerze je za Guardian navedel primer, ko so zamenjali embalaži čipsov z različnima okusoma, tisti, ki so jih jedli, pa so okusili okus čipsa, ki je bil naveden na embalaži, ne dejanskega okusa. Enako je z barvami – če zaradi barve pričakujemo določen okus jedi, ga bomo tudi okusili, razen če je res drastično drugačen od naših pričakovanj.

Več ko imamo brbončic, manj se zanašamo na barve Seveda se vpliv barv na okušanje razlikuje od posameznika do posameznika. Raziskava, ki jo je Spence opravil s svojimi kolegi na univerzi v Oxfordu, je pokazala, da se na barvo hrane najmanj zanašajo tako imenovani superokuševalci oziroma ljudje, ki imajo na jeziku zelo gosto posejane in zelo občutljive okušalne brbončice. "Tisti, ki jih imajo manj, jih bo barva lažje zavedla," je pojasnil Spence in dodal: "Tako bodo na primer mislili, da je neka jed sladka, ker je rdeče barve."

Ne spreglejte