Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 9. 2015,
13.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vikend kosilo recept grozdje sok

Petek, 11. 9. 2015, 13.10

8 let

Kaj storiti z grozdjem, če ga ne spremenite v vino?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Takoj bom priznala: moj najljubši derivat grozdja je vino, čeprav mu močno konkurenco dela tudi grappa. Toda včasih je tako, da imate premalo grozdja za vino in preveč za zobanje.

Te dni je že tako. Trgatev je v polnem teku. Naš hladilnik je najprej dobil porcijo grozdja iz Ljubljane, kjer na brajdi v vrtu mojega očeta raste odlična žametna črnina. Del smo ga poslali v Švico, del smo ga pojedli, a še vedno ga je bil poln predal za zelenjavo. Nato smo dobili še porcijo malvazije in muškata, ki rasteta v vinogradih ob hiši.

Sendvič z grozdjem? Ja, sosedje so imeli trgatev, smo šli pomagat in domov prinesli dva škafa grozdja. Saj smo se branili, a je šjor Livio rekel, da to bomo pa menda mimogrede pojedli za večerjo in kosilo s kruhom. Malce čukasto sem ga pogledala, a kljub temu tekla v vaško trgovino po bel kruh. Za večerjo smo jedli sendviče z grozdjem. Bili so odlični! Rezina belega kruha in jagode sladkega belega grozdja pričarajo starinski, prijeten okus. To je verjetno dobro le s pravim domačim grozdjem, namizno iz supermarketov ima tako ali tako kemični okus.

Možnosti za jedi z grozdjem, tako slanih kot sladkih, je ogromno A kljub temu tako ne morete pojesti kilogramov grozdja. Sestra Nikolina sicer priporoča, da grozdne jagode zamrznete in jih pozimi uporabite v juhah, omakah ali zavitkih. Strašno modni kuharji priporočajo tudi popečeno grozdje z rožmarinom na brusketah. Konec koncev lahko naredite tudi olivni kolač z grozdjem, tradicionalno italijansko slaščico ob začetku žetve, ali pa grozdje potresete po solati, vmešate v rižoto, spečete s kokošjo ali ga v omaki postrežete s kotleti. Četudi boste vsak dan jedli grozdne jedi, vam bodo še vedno ostali kilogrami grozdja.

Sok, ki se bo prilegel k pečenemu kostanju – če ga bo do takrat še kaj ostalo Torej ni drugega, kot da skuhate marmelado ali sok. Pri nas doma je mama iz tiste sladke žametne črnine vedno kuhala sok. Priznam, da pri tem nisem rada pomagala, ker je treba vse grozdje odpecljati, in to je res zamudno delo. Rezultat pa je bil odličen: gost, sladek sok, ki smo ga pili ob pečenem kostanju.

Letos, ko so nas zasuli z grozdjem, ni šlo drugače, kot da se lotimo grozdnega soka. Ni bil sicer tako temen, kot smo ga vajeni, saj je bil iz kombinacije belega in rdečega grozdja. Bil pa je tudi brez dodanega sladkorja izjemno sladek, ker je letos izjemno sladka letina. In zmanjkalo ga je, še preden so prišli gosti.

Če so vam torej sorodniki ali znanci iz Štajerske, Dolenjske, Primorske ali kar iz Ljubljane poslali zaboj grozdja, veselo na delo. Ni nujno za ozimnico, sok lahko naredite tudi le za k nedeljskemu kosilu.

Grozdni sok moje mame

poljubna količina grozdja vode za en prst več, kot je v posodi grozdnih jagod po potrebi – odvisno od letine –poljubna količina sladkorja steklenice zamaški

Grozdje odpecljate, ga sperete in stresete v veliko posodo. Dolijete toliko vode, da sega za prst nad grozdje. Na majhnem ognju kuhate, dokler se grozdje ne razpusti in nastane sokasta kaša. Po potrebi dodajte sladkor. To pomeni, če je letina kisla, dodajte sladkor, sicer pa ni treba. Dodana količina sladkorja je odvisna tudi od sorte grozdja. Najbolje je, da skuhan sok poskusite, če je prekisel, dodate sladkor in ga še enkrat prekuhate.

Prekuhano grozdje precedite. Zdaj je čas za zadnji preizkus sladkosti. Ko ste zadovoljni z okusom, vroč sok nalijte v čiste steklenice, ki ste jih pred tem segreli v pečici. Steklenice zaprite s prekuhanimi zamaški, jih zavijte v odejo in počasi ohladite.

Tako skuhan sok je gost, zato ga lahko pijete razredčenega z vodo ali pa nerazredčenega.

Ne spreglejte