Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 5. 2016,
6.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

recept piščanec papir za peko škrnicelj en papillote

Sobota, 7. 5. 2016, 6.13

6 let, 7 mesecev

En papillote oziroma kako s paketkom navdušiti sosede

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Recept: en papillote | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Kuhanje v škrniclju je preprosto, rezultat pa skoraj vedno slasten.

Včasih so na videz zapletene stvari v resnici zelo preproste. Če vam kdo reče, da vam je pripravil ribo en papillote, se to sliši strašno zapleteno. V resnici pa ni. En papillote je francoski izraz za kuhanje hrane, zavite v paketek iz pergamenta. Al cartoccio bi temu rekli Italijani, u škartocu Dalmatinci in v škrniclju Slovenci.

Hrana, pripravljena v škrniclju, je sočna in aromatična. | Foto: Thinkstock Hrana, pripravljena v škrniclju, je sočna in aromatična. Foto: Thinkstock

Ta tehnika kuhanja omogoča, da se hrana skuha v svoji tekočini, kar jo naredi zelo aromatično. Čeprav hrano v paketu ponavadi pripravljamo v pečici, je, ko jo odpremo, bolj kuhana, pravzaprav parjena, kot pečena. Poleg osnovnega živila v paketek lahko dodajamo začimbe ter tekočino, ponavadi vodo, lahko pa tudi vino ali jušno osnovo.

Pravzaprav ne vem, zakaj se kuhanja v paketku ne lotim večkrat. V resnici je to hiter način priprave atraktivne hrane. Kaj je lepšega, kot če postrežete paket, ki ga jedci odprejo in iz njega zabuhti vonj po hrani. Nekajkrat sem v škrniclju naredila grško jagnjetino z jogurtom, nekajkrat ribo. In to je bilo do preteklega tedna bolj ali manj vse. Pri ribi se je za naš okus najbolje obnesel bakalar s krompirjem, okusna je bila tudi škarpena, le da jo je bilo malce zamudno čistiti in filetirati. Osebno sta mi brancin in orada v škrniclju dolgočasna, čeprav se spomnim brancina, ki so ga v neki rovinjski konobi postregli pripravljenega skupaj s škampom in ta kombinacija je bila slastna.

Ko tudi dolgočasne piščančje prsi postanejo specialiteta

Pretekli teden pa sem v papir – uporabljam navaden papir za peko – zavila piščančje prsi, najbolj dolgočasen kos mesa. V paketek sem dala, kar je bilo v hladilniku, in izkazalo se je, da je bila to "ubijalska" kombinacija: malo divjih špargljev, nekaj malih paradižnikov, dva, tri koščke belega slanega sira, vejico timijana z vrta in nekaj listov bazilike, ki je sicer pripravljena za sajenje na vrtu, a jo medtem že veselo skubimo. Za dodatek je bil piščanček premazan z gorčico, za piko na i pa zalit z nekaj kapljicami malvazije.

Rezultat: soseda je takoj hotela recept, jaz pa sem se počutila kot pravi francoski chef, ki obvlada kuhanje en papillote.

Piščanec v škrniclju Recept: en papillote | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

4 kosi piščančjih prsi

12 češnjevih paradižnikov

šop zelenih belušev

kos fete

štiri vejice svežega timijana

nekaj lističev bazilike

dijonska gorčica

sol

poper

oljčno olje

balzamični kis

deciliter malvazije

štirje listi papirja za peko

Piščančje prsi operemo in rahlo posolimo. V posodici zmešamo dve žlici dijonske gorčice, nekaj žlic oljčnega olja in dve žlici balzamičnega kisa, ščep soli ter popra. Beluše očistimo in jih pustimo cele. Paradižnike operemo, feta sir narežemo na manjše kockice. Papir za peko narežemo na približno kot list A4 velike kose. Na sredino najprej damo nekaj belušev, nanje položimo kos mesa, ki ga premažemo z gorčico, in nanj damo vejico timijana. Dodamo tri češnjeve paradižnike, nekaj koščkov fete in liste bazilike. Prilijemo še nekaj žlic vina. Nato papir prepognemo in rob prepogibamo navznoter, tako da je paket popolnoma zaprt. Namesto s prepogibanjem ga lahko zaprete tudi tako, da ga na vrhu zavežete z vrvico.

Pakete pecite približno pol ure na temperaturi 180 stopinj Celzija. Hrano v paketu servirajte na krožniku, odpre naj si jo vsak jedec sam. Poleg piščanca v škrniclju lahko postrežete pečen krompir.

Ne spreglejte