Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 7. 2010,
8.49

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 7. 2010, 8.49

6 let, 5 mesecev

Domačija Kabaj Morel: majhne skrivnosti velikih Brd

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Nobenega dvoma ni, da so Kabajevi ena najpomembnejših vinarskih družin v naši deželi, zato je obisk njihove kmetije skoraj obvezen.

Za novejšo oceno domačije Kabaj kliknite tukaj.

Predvsem zaradi tega, ker lahko ob ne previsokih cenah degustirate nekaj vrhunskih kozarčkov, še bolj pa zato, ker po takšni degustaciji trudno telo ni povsem gotovo za volanom v briških gričih in je kakšna ura spanca, ki ga domačija omogoča, pravzaprav dobra rešitev.

Kaj pa hrana, saj vemo, da Kabajeve vinske mojstrovine kupimo v marsikateri gostilni in celo v bolje založenih trgovinah? Podobno se je nekaj časa spraševala tudi naša ekipa, ki se sicer ne brani obiskov na zahodnih gričih, in se odpravila na kratko potovanje.

Pri Kabajevih lahko pijete samo njihova domača vina in zdi se, da je kmetija sama tudi nekakšna promocija za njihovo proizvodnjo, a dejstvo je, da gre pri Kabaju za res sladko kapljico in da imajo odgovor praktično na vse in da pravzaprav s svojimi vini natančno pokrivajo scenosled jedi.

 | Foto:

Sicer pa so obroki ob vsakem obisku drugačni in jih prilagajo tako letnim časom kot sestavinam, ki jih imajo na voljo. Še pomemben podatek: tisto soboto je sijalo sonce in prijetna toplota je kar sama vabila na kmečko dvorišče, kjer postavijo mize. Če je le mogoče, to izkoristite, saj je s terase res prelep pogled na okoliške hribčke, pokrite s trto ... Spet sprašujete: kaj pa hrana?

Tiste sobote, ko se je sonce počasi skrivalo za hribi in je z bližnjega Dobrovega grulil Vlado Kreslin (saj je bil praznik češenj), se je vse skupaj začelo z nekakšnim hladnim narezkom. Na solatki sta ob olivnem olju počivala dva različna sirčka, ki so mu dodali nekaj koščkov domače salame. Nobenega pretiravanja, na mizo pa je že prispel res soliden domači sauvignon. In potem je prisopihala krompirjeva juha – morda najpopolnejši obrok, ki smo ga pokušali tisti večer. Juho so pripravili s poprom, z olivnim oljem s posušenimi paradižniki in praženimi semeni.

Pri toplih predjedeh so ponudili zeliščni flam, ki je prilagojen okusu tistih, ki jih moti tako meso kot bela moka, saj zanj uporabljajo zgolj kombinacijo jajc in sezonskih dobrin. Lazanja pa je bila v družbi bataljona bučk. In če ponovim, porcije res niso bile prevelike, po navadi se na takšnih odprtih kmetijah prehranjujejo bolj krepko. Ampak gre za obrate v notranjosti Slovenije, ki niti ne ponujajo kakih posebnih specialitet.

 | Foto:

Pri Kabaju je drugače in ko se sonce dokončno poslovi, se na mizo postavijo porcije svinjskih reber, ki jih pripravljajo pod peko. Spremljava: sladek krompirček in še slajši korenček. Omeniti je seveda potrebno, da so pri mesninah stregli tudi domači merlot in žalostno je treba priznati, da smo morali poskusiti tudi domači hit Cuvee Morel. Med sladice so uvrstili jagodno kremo in morda ekstravagantnejši mouse iz doma vzgojene mete. Cena vseh petih jedi z buteljko vina in dvema kozarcema rdečega se je povzpela na znosnih 40 evrov na osebo.

Povzetek

Odlična domača hrana v ne prevelikih dozah na kmečkem turizmu, ki poleg hrane ponuja tudi sobe v romantičnem okolju Goriških brd.

Vina so zgolj Kabajeve mojstrovine, a ob pravilnem zaporedju si ob vodnih mehurčkih drugega niti ne boste želeli.

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte