Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 10. 2018,
9.41

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Spletna vinoteka eVino

Foto: arhiv podjetja Riedel in Bojan Puhek

Natisni članek

advertorial vino Evino kozarec

Torek, 2. 10. 2018, 9.41

2 meseca, 1 teden

Dobra vina si zaslužijo primeren kozarec

Vsebino omogoča Spletna vinoteka eVino

Foto: arhiv podjetja Riedel in Bojan Puhek

Dobro vino, zaužito v zmernih količinah, je bilo od nekdaj dober prijatelj, ki odpira pot domišljiji in nepozabnemu druženju. O vinu so kot o viru navdiha pisali že mnogi, a vedno vsak pogovor in druženje ob njem odkrije nekaj novega. Ni pa samo pomembno, kakšno vino zaužijemo, temveč tudi v kakšnem kozarcu.

Foto: arhiv podjetja Riedel | Foto: Foto: arhiv podjetja Riedel

Dejstvo je, da bo dobro vino ostalo dobro le v pravem kozarcu. Kozarec namreč dodobra spremeni vonj in okus vina. Nikakor ne gre pri izbiri kozarca samo za estetiko ali modno muho. Barva vina zahteva svoj kozarec iz čisto preprostega razloga: da bi poudarili veličino njegovega okusa.

Sommelier, vinski strokovnjak in lastnik vinoteke eVino Gašper Čarman pojasni takole: "Vinski kozarci imajo podobno vlogo kot gledališki igralci: če so dobri, sporočilo umetnika prenesejo na najvišji možni ravni, če pa so slabi oziroma se znajdejo v napačni vlogi, lahko v trenutku uničijo ves umetnikov trud." Poenostavljeno bi lahko tudi rekli: "Kar so za glasbo zvočniki, so za vino kozarci."

Vonj in okus

Kozarci so nadvse pomembni za pravilno okušanje in zaznavanje vina. Vino namreč spremeni vonj in okus s tem, ko ga prelijemo v kozarec. Pravilen izbor kozarca lahko vino povzdigne, da se razvije in razbohoti v vsej svoji veličini, napačen pa vino degradira.

Debelina stekla

Steklo vinskega kozarca mora biti predvsem tanko, saj je zelo pomembno, da vino dobro in razločno vidimo. Pozorno opazovanje barve in njenih odtenkov ter odbleskov je prvi korak pri uživanju vina. Kakovost vina lahko dodobra prepoznamo že ob pogledu na njegovo barvo, intenzivnost, odtenek in viskoznost.

Oblika zgornjega roba kozarca

Ko vino natočimo v kozarec, se osvobodi in razživi. Začneta se oksidacija in razvoj vonjav ter arom. Vino natočimo v kozarec le do tretjine, da je dovolj prostora za razvoj vonjav. Ko vino v kozarcu zavrtimo, ga razgibamo ter pomešamo z zrakom. Od odprtine na vrhu in oblike zgornjega roba kozarca je odvisno, koliko vonjav ostane ujetih v čaši, kako vino teče v usta in kako oblije jezik ter ustno votlino.

Vinski kozarci Riedel sodijo med najboljše in najbolj cenjene na svetu. Foto: arhiv podjetja Riedel | Foto: Vinski kozarci Riedel sodijo med najboljše in najbolj cenjene na svetu. Foto: arhiv podjetja Riedel

Kozarci Riedel

Nesporna avtoriteta na področju izdelave vinskih kozarcev je dinastija Riedel, ki se s tem ukvarja že več kot 300 let. Vinski kozarci Riedel gotovo sodijo med najboljše in najbolj cenjene na svetu.

Proizvodnja prefinjenih kozarcev za vino je poslanstvo družine Riedel že vrsto generacij. Claus Riedel je bil prvi, ki je obliko kozarca podredil vinskemu značaju in s tem postal izumitelj funkcionalnih vinskih kozarcev. Po Čarmanovih besedah se je prava revolucija začela leta 1958, ko je Johan Klaus Riedel izdelal svoj prvi kozarec, namenjen določenemu vinskemu stilu.

SPOZNAJTE KOZARCE RIEDEL

Danes je na čelu verjetno najslavnejših vinskih steklarjev na svetu Riedel, Maximilian Riedel, ki znamki dodaja svojevrsten čar.

Ime družine Riedel še ni bilo nikoli natisnjeno na nobeni vinski etiketi. Kljub temu v zadnjih 50 letih ni uspelo nobeni vinarski dinastiji bolj razveseliti čutil ljubiteljev vina, kot temu avstrijskemu izdelovalcu kozarcev.

Tudi statistika dokazuje, da se s kozarci Riedel proda tudi več vina, saj gostje toliko bolj uživajo v pitju in pokušanju. Korist za vse tri strani; gosta, restavracijo in pridelovalca vina.

Riedel Crystal je podjetje, ki se ukvarja z izdelavo kozarcev in je od leta 1756 v lasti družine, ki se zavzema za vinsko kulturo. Na fotografiji Maximilian Riedel. Foto: arhiv podjetja Riedel | Foto: Riedel Crystal je podjetje, ki se ukvarja z izdelavo kozarcev in je od leta 1756 v lasti družine, ki se zavzema za vinsko kulturo. Na fotografiji Maximilian Riedel. Foto: arhiv podjetja Riedel

Riedel tudi na festivalu Top Vino

V oktobru boste imeli priložnost tudi iz prve roke preveriti, zakaj se splača vino postreči v pravem kozarcu. Blagovna znamka Riedel bo namreč iz prve roke razkrila skrivnost svojih kozarcev na festivalu Top Vino, ki bo potekal 8. oktobra v Cankarjevem domu.

Dogodek, drugi zapovrstjo, bo potekal v organizaciji podjetja eVino. Naj omenimo le, da so že prvo izvedbo leta 2016 domači in tuji mediji označili za najprestižnejši vinski dogodek v Sloveniji.

Organizatorji zagotavljajo, da bo letošnji festival naredil korak naprej, saj bo vinarjem namenjenega več festivalskega prostora, organizirane bodo delavnice, del prizorišča pa bo namenjen tudi vedno bolj trendovskim ginom in gin tonikom.

Tri različne delavnice

Na eni izmed delavnic nas bo v svet prestižnih vin popeljala Caroline Gilby, gospa, ki se že od leta 1992 ponaša z najvišjim nazivom v svetu poznavalcev vin - Master of wine. V enološke vode se je podala zatem, ko je doktorirala iz botanike in ugotovila, da ne želi življenja preživeti za mikroskopom. Po vsem svetu ocenjuje vina in predava na najpomembnejših vinarskih šolah in dogodkih.

Namen prireditve je, kot pravi Gašper Čarman, da lahko vsak okusi vina, ki jih ne pije vsak dan, še pomembnejše pa je to, da bo lahko vsak obiskovalec z izbranim razstavljavcem vin tudi osebno govoril in ga kaj vpraša.  | Foto: Bojan Puhek Namen prireditve je, kot pravi Gašper Čarman, da lahko vsak okusi vina, ki jih ne pije vsak dan, še pomembnejše pa je to, da bo lahko vsak obiskovalec z izbranim razstavljavcem vin tudi osebno govoril in ga kaj vpraša. Foto: Bojan Puhek

Drugo delavnico bo vodil Primož Lavrenčič s Posestva Burja, vrhunski slovenski vinar iz Vipavske doline, ki se ponaša s čudovitimi vini.

Kot že omenjeno, pa bo tretja delavnica na temo vinskih kozarcev svetovne blagovne znamke Riedel, ki bo razkrila, zakaj se splača vino postreči v pravem kozarcu.

Ker je število mest na delavnicah omejeno, bo obisk delavnice možen le s posebno vstopnico.

Z nakupom vstopnice za TOP VINO bodo imeli obiskovalci možnost okušati vina več kot 80 vinarjev, ki spadajo v sam svetovni vrh. Napovedane so premierne predstavitve vin.

Poleg 30 najboljših domačih vinarjev, tistih iz sosednje Hrvaške, Italije in Avstrije, bodo na voljo bordojski châteauji, šampanjci in vina najuglednejših kleti Španije, Portugalske, Gruzije, Nove Zelandije in ZDA. Posebnost letošnjega festivala je, da bo moč preveriti tudi okus vin, katerih cene segajo prek 100 evrov za steklenico. In ta bodo na voljo ob vnaprej točno določenih terminih.

Cankarjev dom bo 8. oktobra že drugič gostil prestižni mednarodni vinski bienale Top vino, na katerem se bodo ljubiteljem in poznavalcem vin predstavili najboljši vinarji in najboljše vinske kleti na svetu, s poudarkom na uglednih francoskih vinih ter spremljevalni ekipi najboljših vin iz Italije, Španije, Portugalske, Avstrije, Gruzije, Kalifornije, Nove Zelandije, Srbije in Hrvaške, prisoten pa bo tudi žlahten izbor 30 najboljših slovenskih vinarjev po izboru najboljšega sommeliera zadnjih let Gašperja Čarmana. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Cankarjev dom bo 8. oktobra že drugič gostil prestižni mednarodni vinski bienale Top vino, na katerem se bodo ljubiteljem in poznavalcem vin predstavili najboljši vinarji in najboljše vinske kleti na svetu, s poudarkom na uglednih francoskih vinih ter spremljevalni ekipi najboljših vin iz Italije, Španije, Portugalske, Avstrije, Gruzije, Kalifornije, Nove Zelandije, Srbije in Hrvaške, prisoten pa bo tudi žlahten izbor 30 najboljših slovenskih vinarjev po izboru najboljšega sommeliera zadnjih let Gašperja Čarmana. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Kje kupiti karte?

Festival bo potekal med 13. in 19. uro, pred tem pa bo odprt za strokovno javnost. Izjemna lokacija, ki jo ponuja Velika sprejemna dvorana Cankarjevega doma, bo gostila omejeno število obiskovalcev. Do 17. septembra je cena vstopnic 35 evrov, na dan prireditve pa 50 evrov.

Do razprodaje jih lahko kupite v eVino baru in eVino trgovini na Šmartinski cesti 53 v Ljubljani, v spletni vinoteki www.evino.si in na prodajnih mestih Eventima (na njihovi spletni strani in bencinskih servisih Petrol in OMW) ter Cankarjevega doma.

kupi zdaj | Foto:

Ne spreglejte