Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 11. 2014,
12.44

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ocenili smo vino Piemont Toskana

Petek, 21. 11. 2014, 12.44

5 let, 5 mesecev

Če ste dobrodelni, lahko obiščete eno najbolj znanih italijanskih kleti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovito italijansko posest lahko obiščete le, če donirate izbrani dobrodelni organizaciji.

"Letošnja letina bi bila lahko tako katastrofalna kot tista leta 1972, ki jo je Decanter ocenil kot popolnoma grozljivo," je poleti v intervjuju dejala Gaia Gaja s slavne posesti Gaja v Barbarescu: "To leto smo pričakovali veliko, saj ni bilo zime, a potem je od aprila naprej le deževalo."

Ne le pri njih, tudi drugi vinogradniki v Italiji vzdihujejo nad letošnjim letnikom vina, ki ga je vse poletje namakal dež. A pri Gaji so imeli srečo – njihovi vinogradi so bili deležni manj dežja kot drugi, tako da kljub vsemu upajo, da letnik ne bo šel popolnoma po zlu.

Gaji se seveda ni bati, da bodo zaradi slabe letine propadli. Eni najbolj znanih italijanskih vinarjev vedo, kako se dela vina in kako se dela posel.

Poleg tega pa so tudi dobrodelni. Od letos dalje si namreč lahko ogledate njihovo vinsko klet in vinograde, le da morate prej donirati 300 evrov v izbrano dobrodelno organizacijo ali pa v eno od petih, ki jih podpira družina Gaja. Recimo v neprofitno organizacijo Collina Degli Elfi, ki pomaga otrokom z rakom.

Nato vas bo dve uri na posesti gostil eden izmed članov družine, kaj lahko legendarni Angelo Gaja ali pa njegova hčer Gaia. Poleg ogleda kleti je v ceno vključena tudi degustacija petih vin, vključno z barbarescom, slovitim rdečim vinom, ki je zastavonoša posesti.

Idejo o donaciji sta skovala Angelo in Gaia. Veliko ljudi si je namreč želelo ogledati njihovo posest, zato sta se odločila, da jim to omogočita, a tako, da ob tem podprejo tudi človekoljubno nastrojenost družine. Do zdaj so na ta način zbrali okoli 125 tisoč evrov. Za obisk se lahko prijavi kdorkoli na elektronski naslov info@gaja.com, v priponki pa mora poslati potrdilo o nakazilu denarja dobrodelni organizaciji.

Gaja Ca'Marcanda 2010

Družina Gaja izvira iz Barbaresca v Piemontu v Italiji, kjer je leta 1859 bila ustanovljena prva klet. Zgodovinska klet s svojo tradicijo in kakovostjo sega v sam vrh svetovnega vinarstva. Mnogi kleti Gaja pripisujejo glavno zaslugo za prepoznavnost pokrajine Piemont in Barbaresca v svetu.

Angelo Gaja, zdajšnji lastnik, predstavlja četrto generacijo. V podjetje je vstopil leta 1961 in z vsem znanjem in izkušnjami predhodnikov, očeta in starega očeta, širi eminentnost kleti. Seveda pa kot izšolan enolog daje kleti poleg tradicionalizma tudi sapico modernizma. V Barbaresco je kot prvi pripeljal inoks sode, a vino danes inoks vidi le pri maceraciji. Klet Gaja ima v Piemontu trenutno v posesti 100 hektarjev vinogradov, nekaj v pokrajini Barbarescu in nekaj v pokrajini Barolo. Vsa vina Gaje so produkt grozdja iz lastnih posestev.

Leta 1994 se je klet razširila še v druge pokrajine Italije, kupili so prvo posestvo v Toskani. Kot v rojstnem Piemontu želi Angelo Gaja tudi v Toskani pridelati vina, ki nosijo v sebi kakovost in prepoznavnost pokrajine. Poleg vinogradov v Piemontu pa je v Toskani zasadil trte merlota, cabernet sauvignona in cabernet franca. Tako zdaj njihova klet poleg barolov in barbarescov prideluje še supertoskance.

Ca'Marcanda izvira iz narečne piemontske besede in se nanaša na dolga pogajanja, ki jih je imel Angelo Gaja, da je prepričal prejšnje lastnike v prodajo podjetja, ki se je ukvarjalo z oljkarstvom, živinoreja in nekaj malega vinogradništva. Vino je klasičen ''bordojec'' iz treh sort, merlota, cabernet sauvignona in cabernet franca. Je temno rdeče barve, z bogatimi nosnimi zaznavami. Merlot da vinu bogato sadnost, cabernet pa aromo črnega ribeza, slive ter sveže mete, obogatene s sledjo kave. Pikantne note dopolnjujejo arome tobaka, kave in čokolade. V ustih vino deluje zelo elegantno, a hkrati polno, začimbne note pridejo do izraza, ima zelo lepo mineralnost, tanini pa so čvrsti, a lepo zaokroženi. Pookus je dolg, zelo dolg, saj kar traja in traja.

Tako kot vsa vina izpod rok Angela Gaje tudi to izžareva harmoničnost, eleganco in polnost.

Ponudimo ga lahko k pestremu asortimentu mesnih jedi, kot sta divjačina in rdeče meso v vseh oblikah, bo pa tudi odlična kombinacija k zrelim, rahlo pikantnim sirom.

Sorta: zvrst merlota, cabernet sauvignona in cabernet franca Stopnja alkohola: 14,00 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 94,90 evra, evino.si

Ocena: 9,5

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte