Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 9. 2014,
12.57

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

recept jajčevci sir parmezan

Ponedeljek, 29. 9. 2014, 12.57

1 leto, 1 mesec

Brezmesni ponedeljek: Vroča italijanska klasika za hladnejše dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Priljubljena jed z juga Italije ne vsebuje mesa, a je tako krepka in nasitna, da se bo zdaj, ko so jutra in večeri vse bolj sveži, izjemno prilegla.

Jajčevci parmigiana so klasična jed južne Italije, lastijo si jih tako v Kampanji (Neaplju z okolico) kot na Siciliji, medtem ko s provinco Parma na severu Italije nima veliko skupnega. Od tam sicer izvira ena od njenih glavnih sestavin, parmezan, a zgodovinsko-kulinarično-jezikoslovna stroka pravi, da jed svojega imena sploh ni dobila po tem siru. Izviralo naj bi namreč iz sicilijanske narečne besede parmiciana, ki označuje lesene letvice v naoknicah – te se med seboj prekrivajo kot rezine jajčevcev v jedi.

Jajčevci s tremi siri

3 jajčevci 2 čebuli šopek sveže bazilike 200 gramov parmezana 1,5 litra paradižnikovega pireja 500 gramov mocarele 300 gramov scamorze (čvrst sir iz kravjega mleka) 1 strok česna 2 čajni žlički paradižnikove mezge oljčno olje sol in poper

Na vročem olju prepražite nasekljano čebulo in česen. Prilijte paradižnikov pire in mezgo, posolite in popoprajte ter kuhajte, da se omaka zgosti. Odstavite z ognja in primešajte natrgane liste sveže bazilike.

Mocarelo in scamorzo narežite na tanke rezine. Jajčevce narežite na centimeter debele kolute.

V posodo nalijte približno za prst oljčnega olja in ga segrejte. V njem ocvrite kolute jajčevcev, ki jih polagajte na kuhinjske brisačke, da se odcedijo.

Dno večje ognjevarne posode na tanko prekrijte s paradižnikovo omako, potem pa nanjo v plasteh zlagajte sestavine. Začnite z ocvrtimi jajčevci, ki jih rahlo posolite, čeznje nastrgajte parmezan in potresite z narezanima mocarelo in scamorzo. V tem vrstnem redu nadaljujte, dokler ne porabite vseh sestavin. Končajte s plastjo jajčevcev, ki jih prekrijte s paradižnikovo omako, čez nastrgajte parmezan in v pečici pri 200 stopinjah Celzija pecite 40 minut.

Ne spreglejte