Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 4. 2013,
14.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 30. 4. 2013, 14.39

8 let

Brezmesni ponedeljek: Šparglji - uporabni tudi za sladoled

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zdaj, ko je sezona aromatičnih zelenih poganjkov na vrhuncu, lahko iz njih pripravite kar cel scenosled jedi. Tudi sladico.

Trenutno nas s šparglji bombardirajo z vseh strani, od trgovcev do gostiln, ki prirejajo dneve, tedne ali kar mesece s prirejenimi špargljevimi jedilniki. Pa se ne pritožujemo. Šparglji so namreč ultrazdrava zelenjava. Imajo zelo malo kalorij, hkrati pa so polni pomembnih vitaminov, mineralov in drugih blagodejnih snovi. Delujejo protivnetno, protiglivično in protivirusno, krepijo ožilje, uravnavajo raven inzulina v krvi in pomagajo pri zaviranju nastanka raka. In še tisto najpomembnejše – veljajo za afrodiziak. Sicer ni jasno, katera od snovi, ki jih vsebujejo, naj bi imela ta čarobni učinek, a že njihova oblika da vedeti, da mora biti nekaj na tem.

Ob vseh teh hvalnicah, ki jih pojemo špargljem, pa moramo vendarle omeniti njihov malce manj prijeten stranski učinek. Povzročajo namreč precej specifičen (da ne rečemo neprijeten) vonj urina. Žal to ne pomeni, da so iz našega telesa odplaknili vse mogoče packarije – čeprav imajo res diuretični učinek –, ampak določene snovi v njih ob presnovi razpadejo v žveplove spojine, ki potem zakrivijo dehteč urin.

A naj vas to ne odvrne od špargljev. Njihova sezona je kratka, zato se jih naužijte, dokler so sveži. Tisti uvoženi iz Peruja se pač ne morejo primerjati z domačimi.

Špargljeva juha

2 jedilni žlici oljčnega olja 1 čebula 400 gramov špargljev pol litra zelenjavne jušne osnove sol in poper 4 jedilne žlice sladke smetane

Šparglje narežite na manjše kose. Nekaj vršičkov prihranite za okras.

Nasekljano čebulo prepražite na oljčnem olju, da postekleni in se zmehča. Primešajte šparglje, nasekljane na manjše kose, in pražite še dve minuti. Prilijte zelenjavno osnovo. Ko zavre, začinite s soljo in poprom, zmanjšate ogenj in kuhajte še okoli pet minut, da se šparglji zmehčajo. Prilijte smetano in zmes s paličnim mešalnikom zmešajte v kremno juho. Nalijte jo v krožnike in dodajte vršičke, ki ste jih prihranili.

Pečeni šparglji z orehi in feto

500 gramov špargljev 2 jedilni žlici oljčnega olja sol in poper 1 jedilna žlica masla 60 gramov grobo sesekljanih orehov 100 gramov sira feta

Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija.

Šparglje prelijte z žlico oljčnega olja ter jih začinite s soljo in poprom. Razporedite jih po pekaču, pokritem s papirjem za peko, in postavite v pečico. Pecite jih okoli 10 minut oziroma dokler ne postanejo na dotik prožni, a ne popolnoma mehki.

Medtem ko se šparglji pečejo, v pečico v manjšem pekaču postavite tudi orehe. Pecite jih kakšnih pet minut oziroma dokler ne zadišijo. Pazite, da se ne prismodijo.

Ko so šparglji pečeni, jih postavite na pladenj, potresite s pečenimi orehi in nadrobljeno feto.

Špargljev sladoled

400 gramov špargljev 400 mililitrov mleka 100 gramov sladkorja 6 rumenjakov 100 gramov crème fraiche (lahko je tudi kisla smetana ali mileram) ščepec soli

Šparglje narežite na majhne kose. V slanem kropu jih kuhajte okoli deset minut, potem jih ohladite v mrzli vodi.

Rumenjake in sol zmešajte v gladko zmes, v drugi posodi pa zavrite mleko in sladkor. Zmanjšajte ogenj, v mleko prilijte rumenjake in neprestano mešajte, da ne nastanejo grudice. Pazite, da zmes ne zavre. Ko se zgosti, jo odstavite z ognja, precedite in ohladite v ledeni vodni kopeli.

S kuhinjskim mešalnikom jajčno kremo, crème fraiche oziroma smetano in šparglje spasirajte v pire. Posodo pokrijte in čez noč postavite v zamrzovalnik. Postrezite z nekaj kapljicami bučnega olja.

Ne spreglejte