Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 9. 2015,
11.28

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Natisni članek

ocenili smo vino Silvio Berlusconi Vladimir Putin

Četrtek, 24. 9. 2015, 11.28

7 let

Berlusconija bodo tožili, ker je na Krimu spil 240 let staro vino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Na svetu je nekaj steklenic vina, ki so tako stare, da so slavne zaradi svoje letnice, ne vsebine. Eno izmed njih je pretekli teden spil najbolj razvpiti italijanski politik.

Silvio Berlusconi rad provocira in zato se ni dal dvakrat prosti, da bi obiskal Krim, in to v družbi Vladimirja Putina. Da bi bila zadeva še bolj delikatna, so mu v najbolj slavni vinski kleti na Krimu, v Massandri, kjer hranijo eno največjih evropskih zbirk arhivskega vina, odprli 240 let star šeri, najstarejšo steklenico v tej kleti. Menda jo je med obhodom zagledal in vprašal, ali bi jo bilo mogoče odpreti. Nova direktorica kleti Janina Pavlenka je to nemudoma storila.

Mimogrede: to vino, ki je nosilo letnik 1775, velja za eno najdražjih steklenic vina na svetu. Nazadnje so steklenico tega vina prav iz kleti Massandra leta 2001 prodali za dobrih 44 tisoč evrov.

Preiskava zaradi uničenja ukrajinskega nacionalnega zaklada

Zaradi tega je ukrajinski državni tožilec napovedal, da bodo odredili preiskavo, ali nista Berlusconi in direktorica vinske kleti nemara storila kaznivega dejanja uničenja ukrajinskega nacionalnega zaklada. Pozneje naj bi odprli še eno steklenico vina iz leta 1891. Putin se naj bi vzdržal in vina ni poskusil.

Steklenica iz leta 1775 je res ena najstarejših steklenic vina, ki je še primerno za pitje. Tako starih steklenic je le za vzorec. Pred leti so na Finskem znanstveniki pili 200 let star šampanjec Veuve Cliquot, ki so ga odkrili na potopljeni ladji.

V Nemčiji v Bremnu medtem hranijo steklenice vina Rüdesheimer Apostelwein iz leta 1727, ki je veljala za najboljšo letino 18. stoletja in so ga velecenjenim Evropejcem, največkrat kraljem, podarjali v majhnih stekleničkah. To vino velja za najstarejše še pitno vino na svetu. Na Madžarskem imajo shranjene tudi steklenice tokaja iz leta 1680, ki so bile polnjene za saksonske kraljeve kleti, a to vino ni več pitno. Je pa še kako piten Chateau Lafite Rothschild iz leta 1787, ki so ga leta 1985 prodali za 140 tisoč evrov.

Movia Veliko Belo 2004 magnum

Aleš Kristančič, predstavnik osme generacije vinarjev na posestvu Movia, je nedvomno ena najpomembnejših osebnosti v slovenski in tudi tuji vinski sferi. Že šestkrat zaporedoma ga je revija Wine & Spirits uvrstila med sto najboljših vinarjev na svetu, njegova vina se uvrščajo na najboljše vinske karte na svetu, večino njih pa je prav ta revija ocenila z več kot 91 točkami. Wine & Spirits na svojih razglasitvah sto najboljših vinarjev oziroma kleti ne uvršča zgolj najbolj priznanih kleti, ampak išče tudi nove, prihajajoče zvezde ter nakazuje, kako se spreminja vinski svet na poti proti naravnim vinom.

V želji po kreatorskem vinu, ki bi pokazalo stil in okus vinarja, način razmišljanja ter pogled na vino, je nastalo Veliko Belo. Ameriška revija Food & Wine Magazine je Veliko Belo 2004 uvrstila med šest najviše ocenjenih vrst vina. Nedvomno je prav Aleš Kristančič tisti, ki je v vsej svoji karieri za promocijo slovenskih vin naredil morda celo več kot Slovenska turistična organizacija.

Veliko Belo je zvrst rebule, sauvignona, sivega pinota in chardonnaya. Dominira seveda rebula, saj je to avtohtona sorta, hkrati pa je tista, ki da vinu polnost. Sauvignon mu da aromo, sivi pinot pa eleganco. Vino je še vedno intenzivno zlatorumene barve z dozorelimi notami. Do izraza pridejo predvsem zeliščne note, ki jih lepo dopolnijo medene note, arome belega sadja, bela breskev in ananas. Vino ima oljnato strukturo in svežino, ki navduši. Deluje zelo polno, mineralno in ima zelo dolg pookus. Pravo vino z značajem!

Ne glede na njegovo "starost" je vino še vedno zelo živo in tudi mi se strinjamo, da si zasluži vsa priznanja in nazive.

Zaradi svoje veličine in polnega okusa ga lahko ponudimo k vsem morskim jedem, pa tudi k mesnim krožnikom, kot so telečja ribica ali mesna rižota oziroma testenine.

Sorta: zvrst rebule, sauvignona, sivega pinota in chardonnaya Stopnja alkohola: 13,50 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 250 evrov, evino.si

Ocena: 10

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte