Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 5. 2014,
9.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 28. 5. 2014, 9.13

8 let

Barvitost okusov mehiške kuhinje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mehiška kuhinja je izvrstna mešanica starodavnega srednjeameriškega kuhanja in španskih kuharskih mojstrovin. Popestrite vaše kosilo z rahlo pikantnimi okusi Mehike.

Čeprav so si španski konkvistadorji v 16. stoletju močno želeli, da bi v novoodkriti deželi, ki so jo po naključju odkrili med iskanjem Indije, kuhali samo po špansko, jim to ni najbolje uspevalo. Maji, Azteki, Olmeki, Zapoteki, Tolteki in vsa druga ljudstva Srednje Amerike so svojo hrano tako visoko častili, da se niso hoteli povsem prepustiti španskemu vplivu v kuhinji. Vseeno se niso mogli izogniti prepletanju posameznih kuharskih tehnik in tako je nastala pestra zbirka bogatih lokalnih kuharskih tradicij. Mehiška kuhinja je tesno povezana s kulturnim življenjem, zato so jo leta 2010 dodali na Unescov seznam nedotakljive kulturne dediščine.

Osnovna živila mehiške kuhinje:

Koruza Koruza je kljub pšenici in rižu, ki so ju v Mehiko pripeljali Španci, še vedno številka ena pri pripravi hrane. Zmleto uporabljajo za testo, napitke, zavitke in debelejše tortilje, največ pa jo porabijo za pripravo koruznih tortilj, ki so osnova mehiških obrokov. Na severu za tortilje uporabljajo predvsem pšenico ali posebno vrsto banane, v Oaxaci pa jih radi pripravljajo iz juke.

Čili Drugo živilo, ki je primerno za začinjanje jedi in za samostojne jedi, je čili, ki ga v Mehiki uporabljajo za karseda različne jedi. Dodajajo ga celo sladicam in sadju. Starodavna srednjeameriška ljudstva so čiliju namenjala tako pomembno vlogo v prehrani kot koruzi in fižolu. Še danes Mehičani pravijo, da bi bila njihova nacionalna identiteta brez čilija močno okrnjena. Vrsta čilija, ki ga uporabijo za začinjanje glavne jedi, določa tudi ime te glavne jedi. Čili namreč v glavnem določa prevladujoč okus jedi.

Fižol Mehiškega kosila ali pa celo zajtrka ni brez fižola – ocvrtega, skuhanega, tlačenega ali v omaki. Poznajo številne vrste fižola. Črnega uporabljajo na jugu, v osrednjem delu kuhajo perujskega, pisanega, ki je bolj nežnega okusa in kremaste strukture, pa najraje kuhajo na severu.

Kaj bomo ponudili gostom, ko bomo organizirali mehiški večer?

Tortilje – "mehiški kruh", dodatek pri vsakem obroku. Lahko je iz pšenične ali koruzne moke, seveda so koruzne bolj pristne.

Tacose – majhne tortilje, prepognjene na polovico in napolnjene z mesno omako, lahko z morskimi sadeži ali zelenjavo in sirom. Jemo jih brez pribora, ponavadi z omako guacamole, s svežim koriandrovim zelenjem, čebulo, paradižnikom in zeleno solato.

Fajite – so sestavni del "tex-mex kuhinje" in so priljubljeni ulični prigrizki oziroma "antojitosi". To so razgrnjene tortilje, naložene z mesom in zelenjavo, kot za tacose.

Quesadille – prepognjena tortilja, polnjena s sirom in mesom ter zelenjavo. Beseda queso pomeni namreč sir.

Enchilade – so v slogu palačinke zavite tortilje, polite z omako iz čilija. Nadevane so z mesom, zelenjavo, fižolom, kislo smetano ali morskimi sadeži.

Burritose – so v paketek zavite tortilje, ponavadi polnjene samo z mesom in praženim fižolom. Drugod ponavadi dodajo riž, sir, zelenjavo, guacamole in kislo smetano.

Chimichange – ocvrti burritosi, priljubljeni na severozahodu in v teksaški kuhinji.

Chilli con carne – mehiška pikantna enolončnica čilija, govedine, paradižnika in rdečega indijanskega fižola ter koruze. Ta jed sicer izvira iz Španije, zato številni navdušenci nad mehiško hrano pravijo, da to ni tipična mehiška hrana.

Guacamole – je priljubljena "pomaka" iz avokada, čebule, paprike, paradižnika, čilija in česna, ki izvira še iz časov Aztekov.

Pečene banane – niso kakršnekoli banane, ampak plantane, izvirajo pa iz Afrike, od koder so prišle na Karibe. Banane narežejo na kolobarčke in popražijo. So priljubljen dodatek k rižu in krompirčku, imajo rahlo sladkast, mokast okus, vendar veljajo za zelenjavno prilogo.

Zraven bomo postregli:

- margarito – iz tequile, Cointreauja, limetinega soka in z veliko ledu v kozarcu s posladkorjenim, ponekod tudi osoljenim robom.

- pino colado – iz belega kubanskega ruma, kokosove kreme in ananasovega soka, z zmletim ledom.

- mojito – iz belega kubanskega ruma, sladkorja, limete, sodavice in metinih listov.

Mehiško kuhinjo lahko po kompleksnosti primerjamo s kuhinjami Indije, Kitajske ali Turčije, zato je nemogoče našteti vse slastne jedi z mehiškega jedilnega lista. A za dobro mehiško vzdušje bo dovolj, da si privoščimo vsaj kakšno jed iz zgornjega nabora in z mariachiji zapojemo La Cucaracho.

Ne spreglejte