SiolNET. Trendi Glasba
Oglasno sporočilo
 • Messenger
 • Messenger

Ko pride čas za nakup klavirja

Music Max
Oglasno sporočilo

Pri odločitvi za nakup klavirja ali pianina za glasbeno šolo se številni kupci srečujejo z dilemo, kako izbrati pravega ponudnika, vprašanje sta tudi cena in kakovost klavirja. Vse se začne pri odločitvi za nakup klasičnega ali digitalnega klavirja.

Klavir je glasbilo s tipkami. Od 18. stoletja je eno izmed najbolj razširjenih glasbil. Razvil se je iz čembala, spineta in njima podobnih glasbil. Manjši klavir, pri katerem so strune obrnjene vertikalno, se imenuje pianino.

Pred nakupom klavirja

Ko se odločimo za nakup klavirja, moramo najprej izbrati njegovo izvedbo.

Kaj kupiti, klasični ali električni klavir?

Ko se začne novo šolsko leto, je večina staršev v dilemi: kupiti svojemu mlademu glasbeniku klasični akustični pianino ali digitalni pianino (oz. električni klavir)?

Klasični klavirji imajo seveda svoj čar, in če si lahko privoščite kakovostnega (od približno 4.000 evrov naprej), je lahko to dobra naložba. Seveda če ste pripravljeni zanj skrbeti (vedno primerna vlaga, temperatura, redno uglaševanje …), saj bo v nasprotnem primeru izgubil svoj čar, zvok in predvsem tehnično brezhibnost. Žal pa je na trgu mnogo rabljenih "poceni" pianinov in verjetno nam ni treba poudarjati, da s poceni klasičnim pianinom kupite samo težak in drag približek pravi stvari. Bodite torej zelo previdni pri nakupu "odličnih začetniških klavirjev" za smešne cene.

Dejstvo je, da se tehtnica pri šolskih klavirjev že lep čas nagiba k digitalnim pianinom

Ti se v nasprotju s klasičnimi ne razglašujejo, niso občutljivi na vlago in temperaturne spremembe, so neprimerno lažji in – kar je v današnjih časih najpomembnejše – občutno so cenejši. Pomembna lastnost sta tudi vgrajen metronom in možnost igranja na slušalke, kar močno pripomore k dobrososedskim odnosom, predvsem v stanovanjskih blokih.

Sledi izbira modela pianina in njegovih lastnosti.

Music Max

Katere prednosti prinaša nakup digitalnega klavirja

Digitalna tehnologija je od prvih modelov elektronskih pianinov zelo napredovala. Vedno je pametno izbrati novejše modele, saj običajno za enako ali nižjo ceno ponujajo več kot starejši modeli (odvrnitev od nakupa rabljenih).

Prednosti digitalnega pianina:

 • ni občutljiv na temperaturne spremembe in spremembo vlage,
 • ni potrebno uglaševanje,
 • možnost igranja na slušalke - ne moti okolice,
 • tudi če se izbere boljši model, je še vedno veliko cenejši kot kakovosten klasični pianino,
 • vgrajen metronom za vajo,
 • možnost snemanja,
 • napredne funkcije,
 • različni zvoki,
 • za zahtevnejše obstajajo modeli z vgrajenimi ritmi.

Zvok klavirja v električnem pianinu je generiran z zajemom zvoka pravega koncertnega klavirja, zajetega v več jakostnih stopnjah, zato je v večini primerov boljši kot pri cenejših modelih klasičnih klavirjev. Preprosto povedano – za manj denarja dobite neprimerno boljši zvok, za nameček pa lahko ustvarjate tudi z drugimi zvoki, ki jih glasbilo ponuja, dražji modeli ponujajo celo glasbeno spremljavo.

Kaj je še dobro vedeti pred nakupom digitalnega pianina

Če so bili pred leti nekateri učitelji v glasbenih šolah še skeptični glede električnih klavirjev, se je to zdaj popolnoma spremenilo. Danes po električnih klavirjih posega že večina glasbenih šol, v gledališčih, osnovnih in srednjih šolah ter številnih drugih ustanovah so zaradi svoje praktičnosti in kakovosti prav tako že stalna praksa.

Dileme torej ni več, električni klavirji so primerni tako za glasbeno šolo kot tudi za zahtevnejše uporabnike, cenovno pa so dostopni vsem, saj dobite dober električni klavir že za okrog 800 evrov.

- Občutek pri igranju in zvok sta povsem blizu akustičnemu inštrumentu. Pri nakupu dražjega elektronskega pianina ni strahu, da bi bila vadba slabša kot pri klasičnem klavirju.

- Veliko glasbenih šol in posameznikov v zadnjem času kupuje digitalne pianine, saj po nakupu z njimi ni več stroškov vzdrževanja.

- Z večplastnim vzorčenjem omogoča dinamiko in zvok kot akustični inštrument.

Music Max

Kakšne tipkovnice imajo električni klavirji in razlike med njimi

Tipkovnice imajo lahko dva ali tri senzorje. Boljši modeli imajo tri. (Laična primerjava: pri dveh senzorjih je hitrost repeticije oz. ponovitve kot pri klasičnem pianinu, pri treh senzorjih pa je tipkovnica hitrejša in repeticija kot pri koncertnem klavirju.)

Višji modeli imajo lesene tipke (pomembno za enak občutek kot pri klasičnem klavirju).

Tipke so lahko gladke ali s hrapavo površino (ko se prsti potijo, manj drsi).

Za glasbeno šolo izberite digitalni pianino z dovolj dobro tipkovnico

Priporočamo izbiro tipkovnice s tremi senzorji. Priporočljivo je, da izbirate med priznanimi proizvajalci digitalnih klavirjev, kot so Yamaha, Casio, Kawai, Roland. Predvsem mora biti poudarek na tipkovnici (trije senzorji, dober občutek obteženosti tipk). Predlagamo, da obiščete lokalnega prodajalca, ki vam bo predstavil aktualne modele, nato pa se odločite po lastni presoji oziroma finančnih zmožnostih.

Kakovost in cena klavirja

Kaj mora digitalni pianino v določenem cenovnem rangu zagotavljati in na kaj moramo biti pri nakupu pozorni?

 1. Zagotavljati mora čim boljši približek tipkovnici klasičnega pianina.
 2. Kakovosten zvok v vseh legah igranja.
 3. Za učenje klavirja ni nujno, da ima inštrument ogromno funkcij (ritmi, ogromno zvokov …), ki lahko učenca odvrnejo od učenja, ampak se moramo osredotočiti na tipkovnico (trije senzorji) in osnovni zvok klavirja.
 4. Osnovni modeli s tremi senzorji so v cenovnem razredu od 700 do 1.000 evrov (Casio PX-770, Casio PX-870, Casio AP-460, Yamaha YDP-163).
 5. Najbolj priporočljivo za glasbeno šolo je, da vložek v inštrument znaša od 1.500 do 2.500 evrov (Yamaha CLP-635, Yamaha CLP-645, Casio AP-700). V tem cenovnem razredu imajo ponavadi inštrumenti že lesene, manj drseče tipke. Simulacija klasičnega klavirja je še boljša, kar vpliva na večje zadovoljstvo učenca in posledično večje navdušenje nad učenjem.

V cenovni rang nad 2.500 evrov že spadajo profesionalni modeli.

Prodajalec mora znati tudi svetovati

V družinskem podjetju Music max - trgovina z glasbili se zavedajo, da je nakup klavirja za glasbeno šolo velika naložba. Klavirja vam zato ne bodo samo prodali, temveč vam bodo pri nakupu brezplačno svetovali in vam klavir tudi brezplačno dostavili.

Podjetje Music max - trgovina z glasbili je slovensko družinsko podjetje z več kot 20-letno tradicijo, specializirano za prodajo digitalnih pianinov Yamaha in Casio. Zaposleni v Music maxu se udeležujejo šolanj na tem področju, da bi lahko najbolje svetovali svojim kupcem.

Njihovo kakovost in zadovoljstvo kupcev z njihovimi izdelki dokazuje tudi bonitetna ocena odličnosti AAA za leto 2016, ki jo podeljuje bonitetna hiša Bisnode, največja partnerska družba bonitetne hiše Dun & Bradstreet.

Izbira ponudnika

Izberite ponudnika, ki vam klavirja ne bo le prodajal, ampak vam bo pri izbiri tudi svetoval. Ne pozabite natančno pregledati vključenih storitev. Ali so vse, ki ste jih želeli, zajete v ceno: dostava, montaža itd. Ne prisegajte na najnižjo ceno, ampak na najboljšo storitev in se zavedajte, da vam bo prodajalec, kjer ste glasbilo kupili, lahko svetoval tudi kasneje, če boste imeli težave. Ob tem ne pozabite na garancijo, ki vam jo proizvajalec zagotavlja, in njegov servis. Zavedajte se, da je inštrument, ki ga kupite v Sloveniji, opremljen z originalnimi slovenskimi navodili.

Zaželeno je, da ima prodajalec v ponudbi različne znamke (Yamaha, Casio, Kawai), saj jih lahko tako kupec preizkusi ter se sam odloči, katera znamka in model mu najbolj ustrezata.

Posebna ponudba

V podjetju Music max skrbimo, da smo cenovno povsem primerljivi z največjimi evropskimi ponudniki inštrumentov. Poleg ugodne cene imamo vrsto dodatnih ugodnosti:

- brezplačno podarimo stol za pianino, stojalo, torbo (odvisno od modela),

- dostavljamo na dom,

- dobite slovenska navodila in svetovanje (pri spletnem nakupu v tujini to ni vključeno),

- izkoristi lahko ugodnosti ob začetku glasbene šole.

 

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin