Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 8. 2020,
10.53

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

4

Natisni članek

Manchester koncert Ariana Grande

Petek, 21. 8. 2020, 10.53

3 leta, 8 mesecev

Brata napadalca na koncertu Ariane Grande obsodili na najmanj 55 let zapora #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

4

Sodišče v Londonu je danes mlajšega brata Salmana Abedija, ta je maja 2017 izvedel napad na koncertu ameriške pevke Ariane Grande v Manchestru, obsodilo na najmanj 55 let zapora zaradi umora 22 ljudi, poroča STA.

Tožilstvo je navedlo, da je bil 23-letni Hashem Abedi ob napadu v Libiji, a je bil prvi osumljenec za napad, Libija pa ga je julija lani izročila Veliki Britaniji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Brata sta kupila avtomobil, dva dneva preden sta z letalom odšla v Libijo, in v njem shranila opremo za izdelavo bombe, preden se je pred napadom glavni osumljenec Salman Abedi vrnil v Britanijo.

Salman Abedi je umrl, potem ko je po koncertu ameriške pevke Ariane Grande 22. maja 2017 sprožil eksploziv v svoji prtljagi v preddverju Manchester Arene, pri tem pa ubil 22 ljudi, med njimi sedem otrok, in jih več sto ranil. Polovica žrtev je bilo najstnikov in otrok, saj je Ariana Grande priljubljena predvsem med mladimi.

Manchester, Ariana Grande | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Odgovornost prevzela Islamska država

Sodnik Jeremy Baker je ob izreku kazni dejal, da je imel Hashem Abedi ključno vlogo ne samo pri načrtovanju napada, ampak tudi pri njegovi pripravi. Odločitev za izvedbo napada sta brata sprejela že v Libiji, je dejal.

Po mnenju policije je bil Salman Abedi del teroristične mreže. Odgovornost za napad je prevzela džihadistična skupina Islamska država.

Tožilstvo je navedlo, da je Hashem Abedi svojega brata opogumljal in mu pomagal ter da ima krvave roke, čeprav ni sprožil bombe.

Starši bratov Abedi, ta sta se rodila v Manchestru, so v Veliki Britaniji dobili azil, potem ko so v času režima Moamerja Gadafija zbežali iz Libije, so poročali britanski mediji.

Preverite tudi:

ariana grande
Trendi Prvi TV-intervju po napadu v Manchestru: Ariana komaj zadrževala solze
Trendi Čustvena Ariana se je poklonila žrtvam terorizma
Ne spreglejte