Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 3. 2013,
11.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Bob Dylan

Četrtek, 14. 3. 2013, 11.33

8 let

Bob Dylan sprejet v ameriško akademijo umetnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kantavtor je postal prvi rock zvezdnik, ki so ga izglasovali v elitno akademijo, katere člani so tudi Philip Roth, Woody Allen in Meryl Streep.

Legendarni glasbenik in pesnik je postal prvi rock zvezdnik, ki so ga izglasovali za člana elitne Academy of Arts and Letters, v kateri so združeni umetnik s področij glasbe, književnosti in vizualne umetnosti. Kot je povedala direktorica akademije Virginia Dajani, se niso mogli odločiti, ali si je Bob Dylan prostor v akademiji zaslužil zaradi svoje glasbe ali besedil, zato so zadrego rešili tako, da so ga imenovali za častnega člana.

Dylan je svoje članstvo že sprejel, vendar pa se slavnostne večerje ob razglasitvi zaradi turneje verjetno ne bo udeležil. Ameriška akademija je ta teden razglasila še tri druge častne člane, španskega arhitekta Rafaela Monea, Južnoafričana Damona Galguta in belgijskega umetnika Luca Tuymansa. V redno članstvo so imenovali še pisatelja Warda Justa, umetnika Richarda Tuttla in slikarja Terryja Wintersa.

Brez upoštevanja častnih članov akademija šteje 250 umetnikov, glasbenikov in pisateljev. Nove člane sprejemajo le, če eden od rednih članov umre, sicer pa člani razen privolitve v članstvo nimajo drugih obveznosti.

Akademijo so ustanovili leta 1898 na Manhattnu, ko so bili pogoji za članstvo še bolj strogi. Akademija namreč v svoje vrste ni sprejemala jazz glasbenikov ali modernih pesnikov. Tudi danes je večina glasbenikov članov iz sfere klasične glasbe. Dajanijeva je ob tem povedala, da rock glasbenikov praviloma ne sprejemajo medse, saj imajo ti svoje organizacije, kot je na primer dvorana slavnih.

Danes 71-letni Dylan je tako prvi rock izvajalec, ki je bil nominiran za nagrado ameriških kritikov National Book Critics Cricle, prvi rocker, ki je dobil Pulitzerjevo nagrado, redno pa se ga omenja tudi kot mogočega prejemnika Nobelove nagrade za književnost.

Ne spreglejte