Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 7. 2012,
13.04

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

lestvica

Petek, 20. 7. 2012, 13.04

8 let, 3 mesece

1000 pesmi, ki jih morate slišati pred koncem sveta (4. del)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V petek, 21. 12. 2012, naj bi bil po starem majevskem koledarju konec sveta. O tem na Radiu Center sicer niso prepričani, zato pa so pripravili 1000 skladb, ki jih morate slišati pred koncem sveta.

R'n'b pevec Rockwell je v 80. letih zaslovel z uspešnico Somebody's watching me. Skladbo je pel skupaj s prijateljem iz otroštva Michaelom Jacksonom, z dodatnimi vokali pa jima je pomagal tudi Jermaine Jackson, eden izmed članov skupine Jackson's 5.

Johnny Cash je začel peti že pri petih letih, saj si je tako krajšal čas med delom na bombažnem polju. Skupaj s Presleyjem in Perkinsom predstavlja začetke ameriške popularne glasbe. Casheva glasbena kariera se bere kot napet roman. Bil je aretiran zaradi tihotapljenja drog, nastopil je v Beli hiši in v zaporu Folsom, uspešnice pa je stresal kot iz rokava. V pesmi Man in black je ljudem razložil, zakaj je bil vedno oblečen v črno.

Norveški trio s kratkim, preprostim in nenavadnim imenom A-HA je kmalu po svoji ustanovitvi presegel meje svoje države. Višek slave je skupina po zaslugi videa Take on me dosegla v 80. letih. V svoji karieri so dosegli marsikaj. Med drugim so posneli tudi naslovno skladbo filma o Jamesu Bondu.

Člani britanske rock skupine Oueen so že od svojih začetkov veljali za perfekcioniste in posebneže. Začeli so kot šolski bend, imenovan Smile, vse pa se je spremenilo, ko je v skupino prišel nov član Farouk Bulsara, ki se je pozneje preimenoal v Freddieja Mercuryja. Freddie za preboj med nesmrtne ni spremenil le svojega imena, ampak tudi ime skupine. Vse preostalo je zgodovina.

Bila je ena najboljših prijateljic Michaela Jacksona, glasbeno pot pa je začela v skupini The Supremes, skupini, ki je v svojem zlatem obdobju konkurirala celo Beatlom. Karizmatična Diana Ross je kot članica skupine zadnjič nastopila leta 1970, potem pa je začela svojo solo kariero. Glasbena legenda in še vedno zelo uspešna pevka je kot solistka zapela veliko uspešnic in ena izmed njih je zagotovo tudi Chain Reaction.

Judy smo spoznali v filmu Čarovnik iz Oza, kjer je zablestela v vlogi Dorothy. Spominjali pa se je bomo tudi kot mame zvezdniške hčerke Lize Minneli in po zimzeleni pesmi Somewhere over the rainbow.

Za imenom Kate Tanai se skriva ameriška pevka in tekstopistka Catherine Judith. Skladba se je sprva imenovala Bacardi Rum jingle, zaradi velike priljubljenosti med mladimi pa je pevka spremenila njen naslov v Summer Dreaming.

Njuna zgodba o uspehu v ZDA je zelo zanimiva. Švedski duo je v Evropi hitro osvojil srca oboževalcev, v Ameriki pa ju niso poznali. Vse se je spremenilo, ko je ameriški študent na izmenjavi na Švedskem kupil njun album in ga dal radijski postaji v Minneapolisu. Odzivi poslušalcev so bili fantastični in tako sta postala slavna tudi onkraj luže. S skladbo The Look sta se dokončno zasidrala v srca oboževalcev s te in druge strani luže.

Newyorčanko, ki je večino svoje mladosti preživela v Teksasu, so z glasbo okužili starši. Prelomno leto za simpatično Norah Jones je bilo leto 2003, ko bila nagrajena s kar osmimi grammyji. Grammyja si je prislužila tudi nekaj let pozneje, in sicer za skladbo Sunrise, ki je več kot primerna za sanjarjenja ob poletnih sončnih vzhodih. Norah Jones lahko te dni vidimo v filmu TED, ki igra v naših kinodvoranah.

Se strinjate, da je bil Michael Jackson največja glasbena zvezda v osemdesetih? Takrat je uspešnice stresal iz rokava, njegovi plesni gibi pa še vedno navdihujejo množice po svetu. Skladba Dirty Diana prihaja z njegovega sedmega albuma Bad, Michael Jackson pa jo je napisal sam.

Shaggy je s svojim "odštekanim" videzom in nalezljivimi ritmi osvojil mnoge. Vzdevek Shaggy je dobil po junaku risanke Scooby-Dooju. Z albumom Boombastic in istoimensko skladbo je osvojil ameriško občinstvo. Album je bil kar več kot leto dni na vrhu Billboardove lestvice.

Video britanske rock skupine Dire straits za skladbo Money for nothing je bil na MTV-ju nagrajen za najboljši video. Petindvajset let po tem, ko je pesem izšla, so v Kanadi prepovedali njeno javno predvajanje zaradi domnevno homofobičnega besedila.

Ameriški r'n'b pevec je skladbo I believe i can fly napisal za film Space Jam. Skladba je bila uspešnejša kot film, veliko parov pa si jo izbere za prvi poročni ples. Zanjo je R. Kelly prejel tri grammyje.

Uspešnica Heat of the Moment opisuje razmerje med dvema mladima zaljubljencema in se sprašuje, kakšna bo njuna usoda, ko bosta postala starejša. Gre za prvi singel skupine in eno njihovih največjih uspešnic.

Hall & Oates sta fanta po imenih Daryl Hall in John Oates oziroma ameriški duo, ki na glasbeni sceni vztraja več kot 40 let. Svojo glasbo sta poimenovala rock & soul, s šestimi uspešnicami, ki so se prebile na vrh lestvic, in šestimi platinastim albumi pa veljata za enega najuspešnejših duetov v zgodovini. To dokazuje tudi uspešna skladba z naslovom Out of Touch.

Ne spreglejte