Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 9. 2024,
22.01

Osveženo pred

3 ure, 28 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
film Donald Trump

Natisni članek

Četrtek, 5. 9. 2024, 22.01

3 ure, 28 minut

Zgodba o mladem Trumpu je najbolj kontroverzni film te jeseni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
The Apprentice | Maria Bakalova in Sebastian Stan kot Ivana in Donald Trump v filmu Vajenec | Foto Profimedia

Maria Bakalova in Sebastian Stan kot Ivana in Donald Trump v filmu Vajenec

Foto: Profimedia

Donald Trump poskuša prepovedati predvajanje filma, ki pripoveduje zgodbo o njegovem življenju ter karieri v 70. in 80. letih.

Vse od filmskega festivala maja v Cannesu, ko so ga premierno prikazali, film Vajenec (The Apprentice) buri duhove. Film iranskega režiserja Alija Abasija pripoveduje zgodbo o vzponu Donalda Trumpa kot ambicioznem mladem nepremičninskem poslovnežu v New Yorku v 70. in 80. letih preteklega stoletja, prikaže pa tudi, kako posiljuje svojo prvo ženo Ivano. Ta je med ločitvenim postopkom Trumpa dejansko obtožila, da jo je posilil, a je pozneje obtožbo preklicala.

Režiser sicer ne trdi, da so vsi prizori v filmu resnični, a je scenarij napisal Gabriel Sherman, novinar, ki je v 20. letih preteklega stoletja poročal o nepremičninskem trgu in bil pogosto v stikih s Trumpom.

Poglejte napovednik:

Že pred premiero filma so Trumpovi odvetniki grozili s tožbami, kontroverznost filma pa je očitno odvrnila distributerje, da bi ga odkupili in poslali v kinodvorane.

Šele prejšnji teden so se opogumili pri Briarcliff Entertainment in napovedali, da bodo film začeli predvajati 11. oktobra v izbranih kinodvoranah po ZDA in Kanadi. Ustvarjalci filma so ta teden zagnali spletno kampanjo pridobivanja finančnih sredstev, da bi lahko film predvajali v več kinih.

Sebastian Stan med snemanjem | Foto: Profimedia Sebastian Stan med snemanjem Foto: Profimedia

V vsakem primeru bodo v (vsaj nekaterih) ameriških kinematografih začeli film predvajati slab mesec pred 5. novembrom, ko bodo Američani odšli na predsedniške volitve. Glavni piarovec Trumpove predsedniške kampanje Steven Cheung je zato film že označil za volilno prevaro, ki jo tik pred novembrom pripravljajo hollywoodske elite. Po drugi strani tudi režiser filma trdi, da iz nekega razloga določeni vplivni ljudje nočejo, da bi Američani videli ta film.

Donalda Trumpa je v filmu upodobil Sebastian Stan, njegovega odvetnika Roya Cohna igra Jeremy Strong, ženo Ivano pa Maria Bakalova.

Barron Trump
Trendi Barron Trump prispel na študij v New York
Ne spreglejte