Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 3. 2014,
8.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 31. 3. 2014, 8.40

8 let

Umrla je nekdanja zvezdnica Dinastije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V 74. letu starosti je umrla britanska igralka Kate O'Mara, najbolj znana po vlogi Caress Morell, spletkarske sestre zlobne Alexis Colby v priljubljeni TV-seriji Dinastija iz 80. let 20. stoletja.

Umrla je po kratki bolezni v domu za ostarele na jugu Anglije, je sporočil njen agent Phil Belfield.

Življenje in kariera Kate O'Mara se je rodila 10. avgusta 1939 v kraju Leicester v Veliki Britaniji. Po končani šoli za umetnost je postala najprej gledališka, nato pa tudi TV- in kinoigralka.

Svoj odrski debi je doživela leta 1963, ko se je pojavila v produkciji Beneškega trgovca (The Merchant of Venice). V 60. letih je v manjših vlogah nastopila še v TV-nanizankah Danger Man, Adam Adamant Lives!, The Saint, Z-Cars in The Avengers.

V 70. letih je zaigrala v dveh grozljivkah legendarnega britanskega studia Hammer, The Vampire Lovers in The Horror of Frankenstein. V studiu so bili navdušeni nad njeno igro in prezenco na velikem platnu, zato so ji ponudili večletno pogodbo. Iz strahu, da bi jo videli kot igralko, ki je primerna samo za eno vrsto vlog, je ponudbo prijazno odklonila.

Del igralske ekipe najslabše britanske limonade v zgodovini TV-hiše BBC Na začetku 80. let se je pojavila v limonadi Trikotnik (Triangle), ki po mnenju mnogih velja za eno najslabših serij, ki jih je kadarkoli posnela britanska televizijska mreža BBC. Prav tako v osemdesetih se je kot zlobna Rani pojavila v legendarni TV-nanizanki Doctor Who, in sicer v letih 1985 in 1987.

Med letoma, ko ni nastopala v tej nanizanki, je nastopila v eni najbolj gledanih TV-limonad vseh časov, Dinastiji (Dynasty). Slavo ji je prinesla vloga Cassandre Morrell - Caress, zlobne sestre še bolj zlobne Alexis Colby, v kateri je blestela Joan Collins. O'Mara se je leta 1986 v seriji pojavila v 17 epizodah šeste sezone in štirih epizodah sedme sezone.

Z Joan Collins se ni razumela "Med nama je bila neverjetno negativna energija," se je igranja s Collinsovo spominjala igralka. Več kot zadovoljna je bila, ko jo je studio razrešil njene petletne pogodbe, potem ko je Collinsova glavnemu producentu, legendarnemu Aaronu Spellingu, potarnala, da sta dve rjavolaski za serijo več kot preveč. Tudi na življenje v sončni Kaliforniji se ni mogla navaditi in z veseljem se je vrnila v rodno Anglijo.

Po vrnitvi v London ji je BBC ponudil vlogo še enega zlobnega lika, tokrat Laure Wilde v limonadi Howards' Way, ki je bila na sporedu med letoma 1989 in 1990.

V 90. letih je z Jennifer Saunders in Joanno Lumley zaigrala v superuspešni komični TV-seriji Naravnost fantastično (Absolutely Fabulous), kjer je spet nastopila v vlogi sestre, tokrat Patsyjine, lika, v katerem je briljirala Lumleyjeva.

Pred dvema letoma (2012) se je vrnila na gledališke deske, in sicer je nastopila v odrski priredbi kriminalke Agathe Christie Smrt na Nilu (Death on the Nile).

Ne spreglejte