Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 4. 2024,
11.06

Osveženo pred

4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

Natisni članek

Bitka na Neretvi režiser Veljko Bulajić

Sreda, 3. 4. 2024, 11.06

4 tedne

Umrl je Veljko Bulajić, režiser Bitke na Neretvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71
Veljko Bulajić | Foto Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

V 97. letu starosti je umrl Veljko Bulajić, v Črni gori rojen režiser, ki se je podpisal pod Bitko na Neretvi, najdražjim jugoslovanskim filmom vseh časov.

Slaba dva tedna po 96. rojstnem dnevu je umrl Veljko Bulajić, eden najslavnejših režiserjev iz nekdanje Jugoslavije, poroča hrvaški časopis Večernji list.

V Črni gori rojeni Bulajić je filmsko režijo študiral v Rimu in kot asistent sodeloval z italijanskimi filmskimi velikani, kot sta bila Federico Fellini in Vittorio De Sica. Nato se je vrnil v Jugoslavijo in leta 1959 posnel svoj prvi celovečerec Vlak brez voznega reda ter zanj na filmskem festivalu v Pulju dobil dve zlati areni, nato pa nadaljeval z nizom izjemno uspešnih filmov z Bitko na Neretvi iz leta 1969 na čelu.

Jovanka in Josip Broz - Tito na svetovni premieri Bitke na Neretvi v Sarajevu. | Foto: Guliverimage Jovanka in Josip Broz - Tito na svetovni premieri Bitke na Neretvi v Sarajevu. Foto: Guliverimage

Bulajić je scenarij za Bitko na Neretvi napisal s svojim starejšim bratom Stevanom, s katerim sta pred tem leta 1962 ustvarila tudi film Kozara. Zgodbo Bitke na Neretvi sta zasnovala po dogodkih v drugi svetovni vojni, ko so se partizani leta 1943 na Neretvi spopadli z vojaki sil osi, film pa je imel neverjetno zvezdniško igralsko zasedbo – v njem so med drugim igrali Yul BrynnerSergej BodnarčukCurd JürgensFranco Nero in Orson Welles.

Bulajić z Orsonom Wellesom na snemanju Bitke na Neretvi | Foto: Guliverimage Bulajić z Orsonom Wellesom na snemanju Bitke na Neretvi Foto: Guliverimage

Bitka na Neretvi je bil najdražji film, ki so ga posneli v nekdanji Jugoslaviji, snemali so ga 18 mesecev in zanj porabili okoli 12 milijonov dolarjev. Enega od plakatov za njegovo angleško različico je brezplačno izdelal Pablo Picasso, film je bil nominiran tudi za tujejezičnega oskarja, v Jugoslaviji pa so ga slavili kot "enega najboljših vojnih filmov vseh časov".

Bitka na Neretvi
Novice Slovenija zahteva le kopijo filma Bitka na Neretvi, ne pa izvirnika
Ne spreglejte