Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2024,
13.36

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,09
Aco Razbornik

Natisni članek

Petek, 1. 3. 2024, 13.36

4 mesece, 3 tedne

Umrl je Aco Razbornik, ustanovitelj slovitega Studia Tivoli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,09
Aco Razbornik | Foto Studio Tivoli

Foto: Studio Tivoli

Poslovil se je snemalec in producent Aco Razbornik, pri katerem so se v studiu zvrstili praktično vsi velikani slovenske glasbe.

Umrl je Aco Razbornik, velikan slovenske glasbene produkcije, so poročali na Valu 202. Leta 1946 rojeni Razbornik se je v slovensko glasbeno zgodovino zapisal kot človek, ki je posnel vrsto najbolj kultnih slovenskih albumov, prvi je bil leta 1973 album Odpotovanja kantavtorja Tomaža Pengova, ki sta ga z improvizirano opremo posnela pri Pengovu doma.

"Bil sem samouk in amater. Začel sem na elektroservisu na Mačkovi ulici v Ljubljani, kjer sem popravljal magnetofone in hi-fi opremo. Tam sem glasbenikom tudi popravljal mikrofonske kable in drugo opremo," je pred nekaj leti za Delo opisal svoje začetke.

V 80. letih je Razbornik ustanovil Studio Tivoli in tam posnel več kot 500 albumov, kot mojster zvoka je sodeloval z največjimi imeni slovenske glasbe, kot so Buldožer, Pankrti, Lačni Franc, Laibach, Siddharta in Big Foot Mama, ter z glasbeniki s področja nekdanje Jugoslavije, kot so Bijelo dugme, Ekatarina Velika, Oliver Dragojević, Arsen Dedić, Josipa Lisac in Mišo Kovač, snemal pa je tudi z Andreo Bocellijem in Josejem Carrerasom.

Ne spreglejte