Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 12. 2007,
19.54

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 14. 12. 2007, 19.54

8 let, 5 mesecev

Umrl Ike Turner

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Na svojem domu v kalifornijskem San Diegu je umrl ameriški glasbenik Ike Turner, znan po sodelovanju z bivšo soprogo, pevko Tino Turner, s katero sta ustvarila uspešnice, kot je "A Fool in Love".

Pionir rock'n'rolla je umrl v sredo, star je bil 76 let. Vzrok smrti ni znan. Po razpadu njunega zakona leta 1976 in hudih Tininih obtožbah zaradi njegovega nasilnega ravnanja se Ike nikoli ni več v celoti pobral. Sodelavci Tine Turner so v oddaji "Entertainment Tonight" povedali, da je pevka obveščena o smrti svojega bivšega moža. "Zadnjih 35 let z njim ni imela več stikov. Njegove smrti ne bo komentirala," so sporočili. V avtobiografiji "I, Tina" (Jaz, Tina) je pevka bivšemu možu očitala, da jo je finančno ogoljufal, da jo je pretepal in brutalno posilil.

Presunljivi film o tej zakonski tragediji z naslovom Kaj ima ljubezen opraviti s tem? je bil leta 1993 velika uspešnica. V intervjuju za revijo Jet je Ike Turner letos priznal svoje napake. "Če sem že komu kaj dolžan, potem je to Tina. Zaradi mojih afer z ženskami sem iz njenega življenja naredil pekel." Vse obžaluje, je dejal, ne more pa več ničesar spremeniti.

Tini je uspel bleščeč comeback, Ike pa je v dolgih letih vdajanja alkoholu in mamilom nenehno stal nad prepadom. Večkrat so ga zasačili z mamili, leta 1990 so ga zaradi posedovanja kokaina zaprli za 17 mesecev.

Kljub temu je Ike - kitarist, pianist in producent - še vedno nastopal in pel. Z albumom "Here And Now" si je leta 2001 pridobil nominacijo za nagrado grammy. Za album "Risin' With The Blues" je to prestižno nagrado februarja letos dobil v kategoriji "najboljši tradicionalni blues album".

Od leta 1991 sta Ike in Tina Turner del Dvorane slavnih rock and rolla ("Rock and Roll Hall of Fame). Ike Turner je zapustil štiri otroke iz štirih zakonov, med drugim dva sinova iz 16-letne zveze s Tino Turner, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ne spreglejte