Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 11. 2013,
8.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

lestvica Thor

Ponedeljek, 4. 11. 2013, 8.12

8 let

Thor: Svet teme na vrhu svetovne lestvice gledanosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Začetek novembra in s tem tudi začetek praznične filmske sezone se je v ZDA in na drugih trgih začel precej ležerno s tremi novimi filmskimi premierami.

Premiero je v petek doživela adaptacija znanstvenofantastičnega romana Orsona Scotta Carda Enderjeva igra (Ender's Game). Film, ki ga je posnel oskarjevec Gavin Hood in v katerem igrajo Asa Butterfield, Harrison Ford, Sir Ben Kingsley, Viola Davis, Abigail Breslin in Hailee Steinfeld, je po prvem koncu tedna prikazovanja zaslužil nič kaj pretresljivih 28 milijonov zelencev (malo več kot 20 milijonov evrov). To je bilo sicer dovolj, da je zasedel prvo mesto med najbolj gledanimi filmi ta konec tedna. Enderjevo igro si je bilo mogoče ogledati tudi v 326 severnoameriških kinodvoranah IMAX, kjer je bil zaslužek (od 28 milijonov) 4,8 milijona ameriških dolarjev (3,5 milijona evrov).

Na tržiščih drugje po svetu pa je slavila še ena uspešnica studia Marvel, Thor: Svet teme (Thor: The Dark World). Odločitev, da film en teden pred ameriško premiero najprej prikažejo drugje, se je izkazala za več kot zmagovalno. Druščina nordijskih božanstev in smrtnikov v podobah Chrisa Hemswortha, Toma Hiddlestona, Natalie Portman in Anthonyja Hopkinsa je s svojo novo razburljivo pustolovščino v 36 državah zaslužila skoraj 110 milijonov ameriških dolarjev (80 milijonov evrov). V 136 kinodvoranah IMAX v 27 državah je bil zaslužek s 5,2 milijona dolarji (3,8 milijona evrov) več kot dvakrat višji od tistega, kar je zaslužil prvi film. Mednarodni uspeh filma je zaslužen, da je studio Walt Disney Pictures, pod okrilje katerega spada Marvel, letos tako že prekoračil rekordno mejo 2,3 milijarde ameriških dolarjev (1,7 milijarde evrov) zaslužka. Gre že za četrto zaporedno leto, ko je zaslužek omenjenega filmskega giganta več kot dve milijardi dolarjev (1,5 milijarde evrov).

V ZDA je na drugem mestu pristala odbita komedija ustvarjalcev Jackass, Nesramni dedi (Jackass Presents: Bad Grandpa). Film je po dveh tednih prikazovanja v kinoblagajne natrosil 62 milijonov dolarjev (45 milijonov evrov) in je na dobri poti, da po zaslužku prehiti prva dva Jackass filma.

Tretje mesto so si s 16,5 milijona dolarji (12 milijonov evrov) v koncu tedna ob začetku predvajanja prislužili stari filmski mački Michael Douglas, Morgan Freeman, Robert De Niro in Kevin Kline v komediji Legende v Vegasu (Last Vegas).

Na četrto mesto so prileteli animirani Svobodni ptiči (Free Birds). Film, ki prikazuje poskus dveh puranov, ki potujeta v preteklost, da bi spremenila način prehranjevanja ob zahvalnem dnevu (saj veste, miza se takrat šibi pod težo pečenih puranov), je zaslužil 16,2 milijona dolarjev (11,8 milijona evrov).

Najbolj hvaljen in obenem tudi eden najbolj gledanih letošnjih filmov, napet vesoljski triler Gravitacija (Gravity) Alfonsa Cuarona, ki je na ameriških tleh v manj kot mesecu dni prikazovanja že presegel mejo 200 milijonov dolarjev (145 milijonov evrov) in zasedel mesto med deseterico največjih letošnjih zaslužkarjev, je tokrat pristal na petem mestu.

Ne spreglejte