Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 11. 2014,
9.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

koncert Stožice Ljubljana

Ponedeljek, 17. 11. 2014, 9.28

8 let

Slovenska zastava v Stožicah. Košarkarji? Ne, razprostrli so jo One Republic. (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ljubljano je obiskal eden najbolj uspešnih bendov zadnjega desetletja. One Republic prihajajo iz Kolorada in nizajo hit za hitom. Lahko bi jim rekli kar Beyoncé ali Justin Timberlake med skupinami.

Kdaj mesto postane res prava metropola? Morda takrat, ko stopiš na mestni avtobus, se usedeš na kolo ali v avto in se odpelješ tistih nekaj kilometrov do največje dvorane v mestu, da preživiš večer v družbi svetovno znanih glasbenikov in glasbe, ki jo sicer spremljaš prek MTV-ja, radia, YouTuba ali pametnih napravic?

Nova zmaga v Stožicah: razprodana dvorana, razpoloženo občinstvo, zvezdniški izvajalec

Ljubljana je sinoči v Stožicah vknjižila novo zmago. Pa tokrat ne govorimo o športu. Sodobni kompleks, okoli katerega se prah kar ne poleže – pa ne zaradi gradbenih strojev, ampak gradbenih afer –, je do zadnjega kotička spet napolnilo nekaj, česar običajno ne povezujemo s politiko in gospodarstvom, ampak predvsem z zabavo, vznemirljivostjo, evforijo. Šport ali … glasba.

Tokrat so največjo slovensko dvorano napolnili One Republic. Ameriški bend, ki je pozornost svetovne javnosti vzbudil leta 2007 s pesmijo Apologize. Od takrat je minilo nekaj let, pa tudi kar nekaj velikih hitov, ki so dokazali, da One Republic niso le muha enodnevnica.

Ryan Tedder: frontman, ki hite piše tudi za Beyoncé, U2 in Adele

Da so veliko več kot to, morda celo eno največjih imen popularne glasbe zadnjega desetletja, gre zasluga predvsem frontmanu Ryanu Tedderju, ki ne premore le privlačnega glasu (in stasa), temveč je tudi izjemen avtor. Med uspešnicami, ki jih je skupaj s kolegi ustvaril z OR, je spisal tudi hite za nekatere od najbolj vidnih izvajalk in izvajalcev sodobne glasbene scene. Beyoncé, Adele, U2,Maroon5, Taylor Swift so le nekateri med njimi.

V polnih Stožicah, pogled na parter ali proti najvišjim tribunam je bil naravnost spektakularen, je bend iz Colorada izpolnil pričakovanja svojih oboževalcev, ki so v Ljubljano prišli tudi iz Hrvaške in Avstrije. Zaigrali so vse največje hite, obenem pa niso dolgočasili. Nepredvidljivi momenti, še neslišani aranžmaji in nenavadni prehodi so poskrbeli za stopnjevanje napetosti – bodo ali ne bodo zaigrali tudi "mojo" najljubšo?

Rekvizit za evforijo: slovenska zastava

Izbire za to pa ni malo. Če naštejemo le nekaj uspešnic, ki so v dvorani povzročile pravo evforijo vreščanja, bolj ali manj ubranega petja in plesa: Counting Stars, Stop and Stare, All the right moves, If I lose myself tonight, Good Life

Pri tej, ki jo Slovenci dobro poznamo tudi po oglasu, v katerem so pesem priredili mladi pevci, je Tedder popihal na dušo tudi nam. Med prizori Ljubljane, ki so se prikazovali na velikih zaslonih, je pevec za piko na i razprostrl še slovensko zastavo.

Zaigrali so tudi dve priredbi, megauspešnico Budapest Georgea Ezre, ki se je po odzivu občinstva izkazala za popolno izbiro, ter zimzeleno Armstrongovo What a wonderful world.

Karizmatične, a skromne zvezde

One Republic so se izkazali kot skupina, ki obvlada svoj posel. Vsak član zasedbe (ob Tedderju so to še Brent Kutzle, Eddie Fisher, Drew Brown in Zach Filkins) obvlada svoj inštrument, kar se je še posebej izkazalo med solažami ter v tistih bolj akustičnih minutah koncerta, ko se je bend približal občinstvu v parterju.

Med njimi pa najbolj izstopa prav Tedder. Dovolj karizmatičen, da mu ni treba na dolgo in široko uvajati vsake pesmi, dovolj skromen, da se nauči tistih nekaj besed, ob katerih domače občinstvo ponori. Hvala, dober večer, Ljubljana, Slovenija.

Ne spreglejte