Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 12. 2007,
12.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 11. 12. 2007, 12.40

8 let

Sheryl Crow ta četrtek na Planet TV

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
13. decembra ob 20. uri si na SiOL-ovi televiziji lahko ogledate odličen nastop cenjene pevke in avtorice.

Ameriška pevka Sheryl Crow velja za eno najvplivnejših in najbolj cenjenih sodobnih avtoric. V devetdesetih je na sceno vrnila protestniški duh, politični aktivizem in žensko emancipacijo. Za razliko od njenih predhodnic, ki so s takšnim pristopom po večini ostale nekje na margini, je Sheryl kmalu postala prvorazredna rock atrakcija in kar nekaj let je bila prva tudi dama mainstream rocka. Poleg številnih drugih uspehov je osvojila tudi kar 9 grammyjev.

Vse od izida njenega najbolje prodajanega albuma Tuesday Night Music Club leta 1993 je pevka in avtorica Sheryl Crow s svojim svežim in sodobnim preoblikovanjem klasičnega roots rocka utrjevala sloves enega najbolj popularnih izvajalcev in avtorjev mainstream rocka devetdesetih.

Koncert Live From London je bil posnet novembra 1996 v londonski dvorani Shepherd's Bush Empire, na njem pa Sheryl s skupino pokaže, da je na vrhuncu kariere in s svojimi številnimi uspešnicami navduši publiko.

Eric Clapton nastopi kot gost. Igra kitaro v izvedbi skladbe Ordinary Morning.

Biografija

Sheryl Suzanne Crow se je rodila 11. Februarja leta 1962. Bila je priden in zvedav otrok. Srednjo šolo in glasbeno akademijo je naredila zelo uspešno. Na univerzi v Missouriju, kjer je diplomirala iz glasbene kompozicije, je prejela tudi častni doktorat. Že v študijskih letih je bila članica številnih aktivističnih ženskih društev. Vse do danes pa aktivno sodeluje v številnih dobrodelnih organizacija in skladih. Bila je tudi odlična sprinterka čez ovire in je za svoje dosežke dobila tudi nekaj medalj. Prav tako je bila v mladosti tudi mažoretka in navijačica.

Glasbeno kariero je začela v drugi polovici osemdesetih, ko je bila še učiteljica glasbenega pouka v osnovni šoli v predmestju St. Louisa. Čez vikende pa je nastopala z raznimi bendi. Takrat je spoznala lokalnega producenta in glasbenika Jaya Oliverja, ki je imel v svoji kleti studio, kamor je Sheryl večkrat poklical na snemanje radijskih reklam. Sheryl je med drugimi posnela tudi reklame za McDonald's in Toyoto. Kot je nedavno povedala, ji je McDonald's za to plačal 50.000 dolarjev.

Med leti 1987-1989 je bila na turneji Michaela Jacksona za njegov album Bad. Z njim pa je pela njegov veliki hit I Just Can't Stop Loving You.

Leta 1992 s je producentom Phila Collinsa Hughom Padghamom posnela svoj prvi album, ki pa ga njena takratna založba nazadnje ni objavila. Nekaj kopij albuma na kaseti je pricurljalo v javnost in še danes je ta izdelek zelo cenjeno blago med izmenjevalci datotek na internetu in zbiratelji raritet.

Istega leta jo je njen takratni fant Kevin Gilbert povabil na turnejo z njegovo skupino Toy Matinee. Sheryl pa je prav tako na njegovo pobudo začela nastopati na sessionih z njegovimi prijatelji, ki so imeli off-skupino Tuesday Music Collective. Člani tega benda so privolili, da ji pomagajo posneti ploščo. Leta 1993 je končno izšel njen prvenec z naslovom Tuesday Night Music Club. Spomladi naslednjega leta pa je pesem All I Wanna Do presenetljivo postala velik internacionalni hit in Sheryl je dobesedno čez noč postala velika zvezda. Istega leta je Sheryl prejela tri grammyje, in sicer za: Najboljšo žensko izvedbo, posnetek leta za All I Wanna Do ter Najboljšega novega izvajalca leta.

Leta 1996 je Sheryl izdala svoj drugi album s preprostim naslovom Sheryl Crow in si še drugič prislužila naslovnico cenjene glasbene revije Rolling Stone. Ta album je precej bolj temačen in angažiran od prvenca. Na njem Sheryl govori splavu, brezdomcih in jedrski vojni. Trgovska veriga Wal-Mart pa albuma ni hotela prodajati, ker je Sheryl v eni pesmi namignila, kako hitro lahko pride orožje, ki so ga prodali v Wal-Martu, v roke otrokom. Tudi s tem albumom si je Sheryl prislužila dva grammyja.

Naslednjega leta je Sheryl napisala nosilno temo Bondove nove odisejade Tomorrow Never Dies. Istoimenska pesem je bila nominirana za grammyja.

Leta 1998 je objavila album The Globe Sessions. V tem času je Sheryl v intervjujih razlagala, da je v šla skozi obdobje hude depresije. Mnogi menijo, da je bila razlog tega prekinitev razmerja z Ericom Claptonom, s katerim je kratek čas hodila. Mnogi tudi menijo, da je Sheryl hit single albuma The Globe Sessions My Favorite Mistake posvetila prav Claptonu. Sheryl pa to vse do danes zanika. Tudi za to ploščo je Sheryl dobila dva grammyja.

1998 je na koncertu, posvečenemu Burtu Bacharachu, nastopila v dolgi črni, resni obleki.

Leta 1999 je Sheryl prvič nastopila v filmu. Z njo je igral tudi takratni fant Owen Wilson. Kmalu zatem se je Sheryl v javnosti prvič pokazala s kratko pričesko.

Istega leta je objavila koncertni album Sheryl Crow And Friends: Live From Central Park, na katerem so gostovali tudi takšni zvezdniki, kot so: Eric Clapton, Sarah McLachlan, Stevie Nicks ter The Dixie Chicks.

Leta 2003 je nastopila v šovu Good Morning America z majico, na kateri je pisalo: "Ne verjamem v vašo vojno, gospod Bush. Na svoji spletni strani pa je takoj zatem objavila pravo dizertacijo, v kateri je ostro kritizirala ameriško vpletenost v Iraku.

Istega leta je Sheryl s Kidom Rockom posnela skladbo Picture. Govori se, da je s tem pevcem imela tudi kratko romantično razmerje.

Leta 2003 je izšla zbirka njenih največjih uspešnic, na kateri je tudi nekaj novih skladb. Njena izvedba skladbe The First Cut Is The Deepest, Cata Stevensa, je postala njen največji radijski hit po All I Wanna Do.

Septembra 2005 je Sheryl izdala albuma Wildflower, ki je kot novost sicer prišel do drugega mesta ameriške lestvice, v celoti pa ni bil niti približno tako uspešen, kot so bili njeni prejšnji albumi.

Februarja 2006 so zdravniki odkrili, da ima Sheryl raka na dojki. Ker je bila bolezen še v zelo zgodnji fazi, so zdravniki napovedali, da bo popolnoma ozdravela. Ko se je borila z rakom, se je ločila od kolesarskega zvezdnika Lancea Armstronga.

Sheryl Crow je za 5. februarja 2008 napovedala svoj novi album Detours, ki naj bi bil zelo country obarvan. Prvi single tega albuma Shine Over Babylon pa si že lahko ogledate na iTunesu.

Ne spreglejte