Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 1. 2011,
16.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 24. 1. 2011, 16.08

8 let

Samo Rugelj: Letos je za filme na voljo več državnega denarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vodenje Slovenskega filmskega centra, javne agencije RS je zdaj tudi uradno, kot v.d. direktorja, prevzel Samo Rugelj.

Kot je povedal za STA, je prva stvar, ki jo je potrebno storiti, sklic konstituitivne seje sveta Slovenskega filmskega centra, ki naj bi bila prihodnji teden. Nato je po Rugljevih besedah potrebno čim prej pripraviti in sprejeti vrsto notranjih aktov, ki so potrebni za nemoteno delovanje filmskega centra. Sicer pa Rugelj pravi, da si bo predvsem prizadeval, da bo poslovanje Slovenskega filmskega centra potekalo čim bolj tekoče, tako glede že sprejetih projektov, ki so v različnih fazah realizacije, kot tudi glede razpisov. Za slednje upa, da bodo letos objavljeni bistveno prej, kot so bili v minulem letu.

Slovenski filmski center je namreč kot pravni naslednik Filmskega sklada, javnega sklada RS od njega prevzel vse obveznosti in tudi vse projekte, ki jih bo agencija peljala do konca. Hkrati bo z novimi razpisi po Rugljevih besedah "začrtala tudi nove smernice glede na dosedanji način dela".

S spremembami in dopolnitvami poslovnega in finančnega načrta Filmskega sklada za leto 2010, ki jih je vlada sprejela decembra lani, se je vrednost natečajev za filmski program s treh milijonov povečala na 4,5 milijona evrov. Glede na predvideno dokončanje filmov v letu 2011 in 2012 pa se bosta ustrezno preobremenili leti 2011 in 2012.

Kot je dejal Rugelj, se bo primanjkljaj sredstev sicer občutil, saj so bila sredstva, ki so bila predvidena za letošnje razpise, razporejena že lani. Vendar pa so bili, kot je dodal, na podlagi teh sredstev sprejeti konkretni projekti. V realizaciji je kar nekaj celovečernih filmov, tako da je na koncu denar vendarle šel za filme.

Sam se bo kot v.d. direktorja posvetil realizaciji filmov, ki so bili sprejeti že prej, vendar pa, kot je dejal, sedaj v prvi vrsti potrebujejo čas za pripravo objave letošnjih razpisov. Po Rugljevih besedah je ministrstvo za kulturo letos za film zagotovilo več denarja kot v minulem letu.

Kako se bo uresničeval 17. člen zakona o slovenskem filmskem centru, ki določa izvenproračunsko financiranje slovenske filmske produkcije s strani javne RTV in ostalih izdajateljev televizijskih programov, je težko oceniti, meni Rugelj, saj bodo televizije same objavljale razpise. Vendar je po njegovem prepričanju dobro, da bodo imeli producenti na območju Slovenije na voljo več naslovov, na katerih bodo lahko kandidirali za sredstva.

Ali se bo Rugelj po objavi razpisa prijavil za direktorja Slovenskega filmskega centra, je odvisno od dogajanja v prihodnjih mesecih. Kot je dejal, so zdaj vsi na preizkušnji.

Ne spreglejte