Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 2. 2013,
8.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

oskar Misija Argo

Ponedeljek, 25. 2. 2013, 8.50

8 let

Oskarji 2013: Zgodba zmagovalne Misije Argo je tako tajna, da je skrivnost celo njen režiser

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
S tem, ko je film Misija Argo prejel kipec za najboljši film, je Ben Affleck utrdil svoj status enega najbolj cenjenih režiserjev svoje generacije.

Podelitev letošnjih oskarjev je v Hollywoodu prinesla precej pričakovanih zmagovalcev, obenem pa je ameriška Akademija filmskih znanosti in umetnosti poskrbela tudi za kakšno manjše presenečenje. Če se je Spielbergov Lincoln v boj za najprestižnejšo filmsko nagrado podal z največ, kar dvanajstimi nominacijami, je na koncu iz teatra Dolby v Los Angelesu domov odnesel le dve, medtem ko je po številu kipcev zmagala na film prenesena knjižna pustolovščina Pijevo življenje. Ta je slavila v kategorijah za najboljšo fotografijo, vizualne učinke, najboljšo izvirno glasbo in tudi režijo, s čimer si je Ang Lee v tej kategoriji prislužil svoj drugi kipec, obenem pa tretjega preprečil Steven Spielbergu, ki je sicer veljal za favorita.

Po številu nominacij sta Pijevemu življenju sledila muzikal Nesrečniki in v letošnji sezoni nagrad precej pogosto nagrajeni politični triler Misija Argo Chris Terrio je domov odnesel kipec za najboljši prirejeni scenarij, za najboljšo montažo, prejeti dve nagradi pa je nadgradil še s tisto najslajšo – oskarjem za najboljši celovečerni igrani film. In če je večina letošnjih dobitnikov oskarja klišejsko poskrbela za rafal zahval najrazličnejšim sodelavcem, družinskim članom in prijateljem, je producent Misije Argo Grant Heslov najvidneje pohvalil le svojega "talentiranega in komičnega" sodelavca Georgea Clooneyja in dejal, da se bo vsem drugim raje zahvalil v živo. V hitro postreženem zaporedju besed je več povedal Ben Affleck, ob čemer je posebni zahvali namenil "lastniku" zgodbe filma Tonyju Mendezu in svoji ženi Jennifer Garner.

Od nagrajenega scenarista do najboljšega filma Z dobljenim oskarjem za najboljši film je Ben Affleck utrdil svoj status enega najbolj cenjenih režiserjev svoje generacije. Potem ko je leta 1997 skupaj z Mattom Damonom pri petindvajsetih prejel oskarja za scenarij (Dobri Will Hunting), smo ga na velikem platnu večinoma videli le kot igralca, svoj celovečerni prvenec Zbogom, punčka pa je predstavil leta 2007. Temu je sledil še film Mesto – ta si je prislužil le eno nominacijo za oskarja, in sicer za stransko moško vlogo.

Ko so januarja razglasili nominacije za oskarje, je bilo sicer nemalo filmskih poznavalcev presenečenih, da si Affleck za svojo adaptacijo resnične zgodbe, ki je vse do devetdesetih veljala za tajno, ni prislužil tudi nominacije za režijo. "Zgodba Misije Argo je očitno tako tajna, da je celo njen režiser skrivnost," se je na podelitvi oskarjev iz tega pošalil njen voditelj Seth MacFarlane.

Iz "prihodnosti" poklical celo James T. Kirk

MacFarlane je med oskarjevskim večerom poskrbel za nekaj zanimivih in svežih šal, nekaj delov scenarija pa vseeno ni izpadlo tako posrečeno. Na začetku filma se mu je recimo "iz prihodnosti oglasil" William Shatner oziroma James T. Kirk in mu pokazal dokaze iz prihodnosti – ti so razkrili to, da je MacFarlanove vodenje prireditve izpadlo katastrofalno. Voditelj se je moral zato "močno potruditi", da svoj nastop izboljša oziroma spremeni prihodnost, pri čemer je ob pomoči Daniela Radcliffa in Josepha Gordona-Levitta vpregel tudi svoje pevske talente. Kirkova vpletenost je kljub temu izpadla nekoliko neumestno – ali pa morda le kot prisiljeno ogrevanje na letošnje filmsko nadaljevanje Zvezdnih stez.

In če smo ravno pri nadaljevanjih: britanski igralec Daniel Day-Lewis je za upodobitev Abrahama Lincolna več kot pričakovano domov odnesel oskarja za glavno moško vlogo, s čimer je postal edini igralec v zgodovini sedme umetnosti, ki ima prav v tej kategoriji kar tri kipce Akademije. Ob tem je skromno dejal, da se zaveda, kako srečen je lahko, in se obenem tudi pošalil, da se mu je vloga pomembne zgodovinske osebnosti pred leti obetala že z vlogo Margaret Thatcher.

Tarantino in Waltz dokazano izjemen tandem Svojega prvega kipca sta domov odnesli igralki Jennifer Lawrence in Anne Hathaway – prva je presenetila z oskarjem za glavno vlogo v filmu Silver Linings Playbook, za drugo pa je oskar pomenil le piko na i številnim nagradam, ki si jih je za vlogo v filmu Nesrečniki že prislužila. Vnovič je več kot očitno navdušil tudi Christoph Waltz, ki je v kategoriji stranskega igralca dobil že drugega oskarja – in to spet za film Quentina Tarantina. S portretiranjem Kinga Schultza je Waltz v vesternu Django brez okovov nadaljeval svojo izjemno interpretacijo Tarantinovih likov, ki jo je kot "lovec na jude" začel že v Neslavnih barabah.

"Če bodo ljudje čez nekaj desetletij še gledali moje filme, jih bodo gledali zaradi njihovih likov," je ob prejemu oskarja za najboljši izvirni scenarij dejal Tarantino, ob čemer je pohvalil ravno svoje igralce, ki prispevajo k oživitvi teh likov.

Prireditev minila tudi v znamenju Jamesa Bonda Za popestritev prireditve so na oskarjih pod vodstvom Johna Travolte nekaj minut namenili muzikalu – ob tej priložnosti je na odru svoje glasilke razgibavala tudi igralska zasedba filma Nesrečniki s Hughom Jackmanom na čelu. Ker je podelitev minila tudi v znamenju petdesete obletnice filmov o Jamesu Bondu, na odru kakopak ni smela manjkati niti Adele, ki je kakšno uro za tem, ko je nastopila s skladbo Skyfall, s solzami v očeh zanjo prejela tudi oskarja. V zgodovino Bondove glasbe je občinstvo sicer popeljalo Bondovo dekle Halle Berry, ki je na odru pozdravilo tudi pevko Shirley Bassey – ta je nastopila z Bondovo skladbo Goldfinger.

Na prireditvi so se s pomočjo Georgea Clooneyja spomnili tudi na lansko leto umrle filmske osebnosti, med drugim na velikega kritika Andrewa Sarrisa, režiserja Tonyja Scotta, režiserko in scenaristko Noro Ephron, pa tudi na skladatelja Marvina Hamlisha – nanj se je s pesmijo The Way We Were iz istoimenskega filma (1973) spomnila igralka Barbra Streisand.

To je to: podelitve najbolj težko pričakovanih filmskih nagrad je konec – zmagovalci in poraženci so znani in čas je, da se začne pisati novo leto filmske zgodovine.

Celoten seznam nagrajencev lahko preberete spodaj.

Ne spreglejte