Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 9. 2013,
9.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 17. 9. 2013, 9.22

8 let

Odprta pot za tujejezičnega oskarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prijave za kandidaturo za oskarja za najboljši tujejezični film so začele kapljati. Prvič v 85-letni zgodovini oskarjev bo s filmom Wadjda sodelovala tudi Savdska Arabija.

Do zdaj je znanih že 32 filmov, ki se bodo potegovali za kandidaturo za tujejezičnega oskarja. Prijave so mogoče do konca oktobra, ko objavijo seznam vseh prispelih kandidatov. Lani je svoje filme poslalo rekordnih 71 držav. Končni zmagovalec je bil Amour avstrijskega režiserja Michaela Hanekeja. Akademija bo med vsemi prijavami izbrala devet "polfinalistov", pet končnih finalistov pa bo razglasila 16. januarja 2014. Nagrajenec bo znan na 86. podelitvi oskarjev 2. marca.

Lanski slovenski kandidat za nominacijo je bil celovečerni filmski prvenec režiserja in scenarista Nejca Gazvode Izlet, vendar ni bil med končnimi finalisti. Kdo bo kandidiral letos, še ni znano, nad prijavami bdi Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev, je pa letošnja filmska bera več kot bogata, tako da ne bo težko poslati dobrega kandidata. Vse pa je odvisno od tega, kdo bo prijavil svoj film.

Lani se je v boj za oskarja prvič podala Kenija s kriminalno dramo Nairobi Half Life v režiji Davida Gitonge. Letos se je prvič opogumila Savdska Arabija. Režiserka Haifaa Al Mansour je prijavila svoj film Wadjda o podjetnem arabskem dekletu, ki se prijavi na šolsko tekmovanje recitiranja Korana, ker želi zaslužiti nekaj denarja za nakup zelenega kolesa, o katerem sanja že nekaj časa. 11-letno deklico Wadjdo igra mlada Waad Mohammed.

Iz držav nekdanje Jugoslavije so za zdaj na seznamu kandidatov srbski film Krogi Srdjana Golubovića, črnogorski film Slaba usoda Draška Đurovića in hrvaški film Halimina pot Arsena Antona Ostojića. Avstrijci so poslali film The Wall Juliana Pölslerja, Francozi pa enega najdražjih francoskih filmov letos – film Renoir Gillesa Bourdosa, ki ga je letošnji Cannes toplo sprejel.

Ne spreglejte