Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 7. 2014,
8.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Marlon Brando

Torek, 1. 7. 2014, 8.15

8 let

Mineva deset let od smrti igralca Marlona Branda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Danes mineva deset let od smrti ameriškega filmskega igralca Marlona Branda.

Brando je s sugestivno, čustveno motivirano igro in upodobitvami likov obstrancev in upornikov postal idol in ikona ameriškega filma. Bil je nepozaben kot Stanley Kowalski v filmu Tramvaj Poželenje, kot Terry Malloy v Na pristaniški obali in kot Don Vito Corleone v Botru.

Igralec, ki je bil zaradi nepredvidljivega vedenja enako poseben na velikih platnih kot v življenju, je dvakrat prejel oskarja za najboljšo moško vlogo, osemkrat je bil za zlati kipec nominiran. V bogati karieri je zaigral v približno 50 filmih, najbolj dejaven pa je bil od 50. do 70. let minulega stoletja.

Težaven mladostnik, ki je prve uspehe doživel v gledališču Rodil se je 2. aprila 1924 v Omahi v ameriški zvezni državi Nebraska. Njegovo otroštvo je zaznamovalo življenje s starši alkoholiki. Pozneje je obiskoval vojaško akademijo, a je bil iz nje zaradi nediscipline izključen. Od leta 1943 se je v New Yorku pri Stelli Adler in v Actors Studiu učil igre. Prve uspehe je doživel že na gledaliških odrih leta 1947 v vlogi Kowalskega v Tramvaju Poželenje.

Najbolj mu je bil na kožo pisan film Divjak V številnih vlogah je s skopo gestikulacijo in mimiko ter izrednim realizmom v igri, ki ji je sledil kot učenec Actors Studia, ustvaril nepozabne vloge. Kot je nekoč dejal, pa mu noben film ni bil tako zelo pisan na kožo kot Divjak. V njem je leta 1953 upodobil uporniškega, a občutljivega vodjo bande motoristov. V njem je tudi izgovoril misel "Nihče mi ne bo govoril, kaj moram storiti," kar je, kot je kasneje dejal sam, čutil vse življenje.

V poznejših letih se je ukvarjal tudi z režijo in se zelo zavzemal za pravice etničnih manjšin, predvsem Indijancev. Med njegovimi pomembnejši filmi so še Viva Zapata, Julij Cezar, Sayonara, Zadnji tango v Parizu, Apokalipsa zdaj in Don Juan DeMarco.

Ne spreglejte