Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 10. 2013,
8.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 10. 2013, 8.46

8 let

Med žvečenjem pokovke smo odporni proti oglasom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V kinu lahko samo sedimo in gledamo, lahko pa tudi žvečimo pokovko in se tako izognemo vplivu, ki ga imajo oglasi na naše možgane.

Pokovka nas lahko po raziskavi kölnske univerze reši pred "pogubnim" vplivom oglasov, ki jih predvajajo pred filmskimi projekcijami v kinodvoranah. Pravzaprav ne pokovka sama, ampak žvečenje. Razlog, da oglasi s čudežno močjo vtisnejo imena znamk v naše možgane, je v tem, da naš jezik in ustnice samodejno simulirajo izgovarjavo novega imena, ko ga prvič slišimo. Vsakokrat, ko znova naletimo na to ime, naša usta podzavestno vadijo izgovarjavo tega imena.

Kot je razkrila študija, objavljena v reviji za potrošniško psihologijo Journal of Consumer Psychology, ta "notranji govor" lahko zmoti žvečenje. Raziskovalci so 96 ljudi povabili v kino in jim pred filmom predvajali vrsto oglasov. Polovica gledalcev je dobila pokovko, druga polovica pa kocko sladkorja, ki se je v ustih takoj stopila. Testiranje na koncu filma je pokazalo, da oglasi niso imeli nobenega učinka na tiste gledalce, ki so ves čas žvečili pokovko, medtem ko so tisti s sladkorno kocko izkazali pozitiven psihološki odziv na izdelke, ki so jih videli v oglasih.

"Banalna aktivnost, kot je žvečenje pokovke, je udeležence raziskave naredila odporne proti vsiljivemu učinku oglaševanja," je povedal raziskovalec Sascha Topolinski in nakazal, da bi ta raziskava lahko pomenila konec za pokovko v kinodvoranah. Prigrizki med ogledom filma namreč spodkopavajo učinke oglaševanja, kar je v protislovju z marketinškimi strategijami.

V prihodnosti bi morda oglaševalci lahko celo zahtevali, da se pred filmom ne sme prodajati prigrizkov, saj pokovka ni moteča le za gledalce v kinu, ampak tudi za oglaševalce.

Ne spreglejte