Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 8. 2013,
19.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kristen Wiig

Sreda, 21. 8. 2013, 19.50

8 let

Kristen Wiig: komedijantka, igralka, scenaristka in novopečena 40-letnica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Igralka, ki si je nominacijo za oskarja prislužila za scenarij Dekliščine, praznuje 40 let. Na uspeh je ob razburkanih finančnih pogojih čakala več kot desetletje.

Igralka, ki je danes vstopila že v peto desetletje svojega življenja, še pred nekaj leti ni bila vajena pozornosti, dandanes pa jo je mogoče opaziti v pisani paleti filmskih, rumenih in modnih revij. Kristen Wiig se je v zadnjih letih namreč dokazala kot uspešna komedijantka, igralka in scenaristka, ki je ob tem precej dobro videti tudi pred fotografskim objektivom.

Če jo je od leta 2005 do 2012 televizijsko občinstvo poznalo predvsem kot stalno članico igralsko-komedijanske ekipe oddaje Saturday Night Live (SNL), sem in tja pa tudi po stranskih vlogah v filmih, kot so Napumpana, Paul in Whip it, je z letom 2011 dobila svojo prvo glavno vlogo – in sicer v filmu režiserja Paula Feiga Dekliščina, za katerega je skupaj z Annie Mumolo pripravila scenarij. S komedijo o ženski, katere najboljša prijateljica se poroči, vzljubili so jo tako kritiki kot različne žirije, je igralka začela dobivati vrsto ponudb, česar do takrat ni bila navajena.

V letih, ki jih je preživela pri SNL, so ji namreč pridelala vzdevek "nova Tina Fey" – ta je bila ob njenem prihodu v ekipo glavna scenaristka oddaje. Opis morda ni najboljši: Kristen je namreč predvsem igralka, šele nato komedijantka. Čeprav še vedno ostaja v svetu komedije, poskuša tako dobiti tudi drugačne vloge, na primer v filmu Girl Most Likely, v katerem je zaigrala ob Annette Bening in Mattu Dillonu. "Ljudje me vedno dojemajo kot komičarko," je v intervjuju za Guardian pred dvema letoma povedala igralka. "Sama sebe ne želim videti v tej luči. Morda se vidim bolj kot igralko, ki posname veliko komedij. Igralko, ki poleg tega želi delati tudi druge stvari."

Namesto pridne učenke razigrana huliganka Da je Kristen Wiig vse to dosegla, je potrebovala kar nekaj časa. Odraščala je v zvezni državi New York, nato pa se je na študij umetnosti odpravila v Arizono. Opustila ga je že po prvem letu in se v lovu na igralsko kariero raje odpravila v Los Angeles. "Ker sem bila zelo družabna, nisem bila najboljša študentka. Bolj me je zanimalo zabavanje s prijatelji, nisem pa se zavedala, kako pomembna je šola."

V svojih najstniških letih je veljala za huliganko, ko pa je pustila študij, je njene starše še toliko bolj skrbelo. "Skrbela jih je moja finančna prihodnost, obenem pa niso želeli, da bi bila razočarana. Dopovedovali so mi, koliko ljudi v tem poslu poskuša in jim ne uspe – pri dvajsetih preprosto ne moreš razumeti, zakaj te starši ne podpirajo. Ko pa so ugotovili, da me to delo razveseljuje, so se pomirili in me začeli zelo podpirati."

Preden so Kristen povabili k sodelovanju v oddaji SNL, je v Mestu angelov bivala že 11 precej nepredvidljivih let. Tja je prispela brez pravih stikov in po vrhu vsega že z občutkom, da ima preveč konkurence. "Bila sem precej prestrašena, nisem imela izkušenj. Negotova sem bila zaradi pomanjkljivega življenjepisa in dejstva, da so bili vsi okoli mene mladi in lepi – pomislila sem celo, da bi se zadovoljila s službo v trgovini in preprosto uživala v tamkajšnjem toplem podnebju. Nato sem se začela ukvarjati z improvizacijo in dobila zagon."

Pri improvizaciji si ni treba zapomniti besedila Postala je članica improvizacijske skupine Groundlings, v kateri so se kalili tudi Lisa Kudrow, Conan O'Brien in Will Ferrell. "V primerjavi z igranjem pri improvizaciji ni pravilnega ali napačnega, vse skupaj lahko pomešaš in hkrati ne moreš pozabiti svojega besedila – ta način dela se mi je zdel precej bolj udoben."

Kljub navdušenju pa Kristen s tem delom ni mogla plačevati računov, zato je med drugim delala kot natakarica in cvetličarka. Nato je prišlo leto 2005, Wiigova je odletela v New York in po več avdicijah dobila delo pri SNL. Prvih nekaj let se na življenje v New Yorku ni mogla navaditi, potem pa ji je mesto priraslo k srcu.

Odkar je leta 2012 SNL zapustila, smo jo kot gostjo videli v serijah Drunk History in Odbita rodbina, pa tudi v filmski komični drami Revenge for Jolly!. Med drugim je že končala snemanje filmaHateship, Loveship, ob Luku Wilsonu pa trenutno snema film The Skeleton Twins. Potrjeno je bilo tudi njeno sodelovanje v nadaljevanju filma Anchorman, delu Seana Penna The Comedian in komediji Welcome to Me.

Ne spreglejte