Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 9. 2013,
9.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Damjan Kozole

Četrtek, 19. 9. 2013, 9.39

8 let

Kozoletova retrospektiva na Dunaju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na dunajskem filmskem festivalu Let's Cee, ki je namenjen filmom iz srednje in vzhodne Evrope, bodo zavrteli retrospektivo filmov Damjana Kozoleta.

Na festivalu Let's Cee, ki poteka med 13. in 21. septembrom na Dunaju, bodo predvajali filme Damjana Kozoleta, ki so nastali po letu 2000. To so mednarodno najuspešnejši filmi Rezervni deli, Delo osvobaja in Slovenka. V sklopu retrospektive bo imel Kozole 17. septembra v Novomatic forumu tudi predavanje za študente.

Druga festivalska retrospektiva bo pripadla priznanemu ruskemu režiserju Aleksandru Sokurovu. Predvajali bodo pet njegovih filmov – Faust, Sonce,Taurus, Moloch in Kamen.

To je že druga retrospektiva Kozoletovih filmov v tujini. Leta 2005 je Ameriški filmski inštitut iz Washingtona pripravil retrospektivo njegovih filmov po ZDA in Kanadi. Njegovi filmi so bili takrat odmevno prikazani v številnih severnoameriških mestih, od New Yorka, Bostona in Chicaga do Vancouvra v Kanadi.

Po nagradi za življenjsko delo, ki jo je Kozole lani novembra prejel na mednarodnem filmskem festivalu Medfilm Fest v Rimu, je dunajska retrospektiva ponovna potrditev mednarodnega ugleda, ki ga uživa ta slovenski režiser v tujini.

V tekmovalnem programu dokumentarnih filmov bodo prikazali šest del, med njimi tudi slovenski film Mama Evropa režiserke Petre Seliškar, ki se je pred tem predstavil na festivalih v Sarajevu in Prizrenu, januarja pa bo prikazan tudi na prestižnem filmskem festivalu v Rotterdamu.

V kategoriji Highlights bo na ogled tudi film Srečen za umret Matevža Luzarja, v tekmovalni sekciji pa bosta še dva filma, pri katerih je sodelovala tudi slovenska ekipa, in sicer srbski film Krogi Srdjana Golubovića in hrvaški film Halimina pot Arsena Antona Ostojića.

Ne spreglejte