Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 7. 2013,
7.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Oglaševalci

Torek, 9. 7. 2013, 7.15

8 let

Kiernan Shipka: Upam, da se bo Sally Draper strgalo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Trinajstletna igralka pravi, da se je na svoj lik, protagonistovo hčer iz serije Oglaševalci, že zelo navezala, obenem pa upa, da je prihodnja sezona tista, ko bo Sally zašla v težave.

Zadnjih šest let v življenju mlade ameriške igralke je minilo v znamenju serije Oglaševalci – danes trinajstletna Kiernan Shipka je namreč najbolj znana po svoji prepričljivi vlogi odraščajoče Sally Draper, hčerke protagonista Dona Draperja. In če smo mlado Sally Draper spoznali kot naivnega otročiča, jo je Kiernan v sezonah z ločitvijo staršev in težavami z odraščanjem v šestdesetih spremenila v razmišljujoče, na trenutke jezno mlado bitje, ki se trudi, da bi čim prej doseglo določeno stopnjo osebne rasti. Poleg pisane palete majcenih vlog v filmih in televizijskih serijah je mlado igralko ob Demi Moore, Elizabeth Olson, Dakoti Fanning in Petru Sarsgaardu mogoče videti tudi v drami Very Good Girls (2013).

V Los Angeles odšla pri šestih V Chicagu rojena igralka pravi, da je kot deklica počela marsikaj – kot mnogo otrok je preizkusila najrazličnejše hobije, ki pa se jih je kmalu naveličala. Vse dokler ji ni pot prekrižalo igranje. "Nisem si mogla več predstavljati, da bi počela kaj drugega," je povedala v enem od intervjujev. "Ko mi je bilo šest let, je mami rekla, da se lahko preselimo v Los Angeles, potem ko bom posnela deset oglasov."

In res, družina se je preselila v mesto angelov, kjer si je deklica v pičlih treh mesecih že prislužila vlogo v Oglaševalcih, zahodna obala pa je postala njen dom.

Kot rečeno, je med svojo igralsko potjo Kiernan nanizala vrsto vlog, ravno Sally pa, kar je precej razumljivo, ostaja njena najljubša. "Sally imam zelo rada, saj sem za njeno osebnost in rast porabila največ časa. Igranje tega dekleta, vseh teh čudovitih trenutkov, me je naredilo boljšo igralko – vsi ti izzivi so mi prinesli ogromno."

Mojstrica zavijanja z očmi "Sally je tipičen otrok iz razbite družine šestdesetih," pravi igralka. "V zadnji, šesti sezoni je postala bolj modra, z ljudmi okoli sebe se celo nekoliko igra. Ugotovila je, da lahko s pomočjo svoje mame in Megan Draper doseže ogromno. Najbolj nanjo vpliva ravno Megan, ki je mlada in v koraku s časom – Sally je v tisti nerodni fazi, ujeta je med otrokom in najstnikom, Megan pa ji pomaga prehajati v odraslost."

Kdor serijo Oglaševalci redno spremlja, je najverjetneje že opazil, da Sally kot marsikatera najstnica izredno rada zavija z očmi – Kiernan v šali pravi, da je to tehniko izpopolnila do potankosti. "Na trenutke sem celo mislila, da mi bodo oči v katerem od čudnih položajev zamrznile. Vsak prizor je imel v povprečju tri take trenutke. Zdaj to že obvladam!"

Beatli so Sallyjin Justin Bieber In če Sally izredno rada zavija z očmi, filmski novinarji Kiernan po intervjujih večinoma opisujejo kot precej zrelo mlado bitje, ki o liku, ki ga igra, zna razmišljati, se zna vživeti v deklico desetletja, ki ji je bilo sprva seveda povsem tuje. "Pri tem mi pravzaprav pomagajo tudi ustvarjalci serije, ki te že s popolno scenografijo in kostumografijo popeljejo v popolnoma drug čas. Ko se snemanje začne, nimaš več občutka, da si v letu 2012 oziroma 2013. Seveda pa sem morala šestdeseta precej raziskati. Sem velika ljubiteljica Beatlov, zelo zanimivo mi je bilo razmišljati o tem, kako nanje reagiram jaz in kako Sally. Zame so stara klasika, zanjo pa Justin Bieber."

Kiernan, ki je z raziskovanjem obdobja, v katerem se dogajajo Oglaševalci, začela oboževati modni slog po njenem mnenju "vedno elegantne, zimzelene" Grace Kelly in se zgledovati po njem, je morala še posebej v zadnji sezoni svojemu liku dodati še nekolik več razburkanih čustev. Sama pravi, da ji to ni delalo večjih težav, obenem pa meni, da bo v prihodnji in tudi zadnji sezoni Oglaševalcev Sally doživela še precej pretresov. "Glede na okoliščine mislim, da je čas, da se ji malce strga. Mislim, da bo zašla v težave – navsezadnje je bilo to mogoče pričakovati že prej. To bi bilo precej zabavno."

Ne spreglejte