Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 9. 2014,
16.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Igra prestolov Hrvaška

Ponedeljek, 15. 9. 2014, 16.02

8 let

Filmarji na Hrvaškem letos zapravili 11 milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Hrvatje bodo letos od ZDA iztržili okoli 11 milijonov evrov samo s snemanjem filmov in serij, kot je Igra prestolov. To je dvakrat več kot leto prej.

V prvih osmih mesecih letošnjega leta je prošnje za snemanje na Hrvaško naslovilo sedem mednarodnih filmskih projektov, ki bodo izkoristili 20-odstotno davčno olajšavo oziroma popust. Tega so Hrvati na filmsko in televizijsko produkcijo uvedli leta 2012, do lani pa so s tega naslova k bruto domačemu proizvodu prispevali 12 milijonov evrov.

Olajšava pomeni, da producentske hiše dobijo povrnjenih 20 odstotkov stroškov, kot so plačilo hrvaške igralske zasedbe, snemalne ekipe ter izdelkov in storitev, kupljenih na Hrvaškem, z zgornjo mejo 2,6 milijona evrov.

Največji projekt je Igra prestolov, na Hrvaškem pa snemajo tudi Slovenci Glavni vlagatelji so seveda HBO, ki v Dubrovniku in Šibeniku snemajo serijo Igra prestolov, letos pa se je poleg Američanov za davčno olajšavo prijavilo še nekaj projektov iz Švedske, Velike Britanije, Nizozemske, Nemčije in tudi Slovenije.

Lokacije snemanj privlačijo turiste Letos vložki filmarjev v Hrvaško znašajo 11 milijonov evrov, kar je skoraj toliko kot v letih 2012 in 2013 skupaj. Pozitivni učinki Igre prestolov se poznajo tudi pri trajanju turistične sezone, število prenočitev pa se je leta 2013 podvojilo v primerjavi z letom prej. Leta 2013 so med drugim uporabniki Googla frazo Igra prestolov na Hrvaškem vnesli kar 1.570.000-krat, z napovedanim snemanje nove, pete sezone pa bi se lahko ta številka še povečala.

Med filmi, ki so izkoristili hrvaško shemo za spodbujanje filmske in televizijske produkcije, je še film Diana iz leta 2013 in finski film Domoljub, prav tako iz leta 2013.

Ne spreglejte