Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 11. 2013,
8.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Perpetuum Jazzile

Ponedeljek, 11. 11. 2013, 8.18

8 let

Dve uri vokalne ekstaze donelo po ljubljanskih Stožicah (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Perpetuum Jazzile so trenutno zagotovo najbolj vroča slovenska glasbena "roba". Komu drugemu bi uspelo dva dneva zapored napolniti ljubljanske Stožice?

Perpetuum Jazzile (PJ), ena najpopularnejših zasedb a cappella na svetu, so na dveh koncertih v dvorani ljubljanskih Stožic v skoraj dveurnem programu predstavili nekaj novih pesmi, osvežili stare in navdušili s svojim programom.

Svoj del je k šovu dodala tudi najpopularnejša plesna skupina Maestro, ki je ob zvokih PJ navduševala na začetku in koncu šova ter med krajšim odmorom, ko ji je plesne ritme diktiral prvi "beatboxer" v skupini PJ Sašo Vrabič.

A lepo po vrsti. PJ letos praznujejo 30 let svojega obstoja. Zbor je pod imenom Komorni zbor Gaudeamus ustanovil Marko Tiran leta 1983 in z njim v slovenski zborovski prostor vpeljal za tedanje čase nekaj precej neobičajnega – zabavno in jazzovsko glasbo. Zbor se je leta 1999 preimenoval v Perpetuum Jazzile, leto pozneje pa ga je prevzel Tomaž Kozlevčar. Na koncertu so se mu posebej zahvalili, saj jim je s svojimi aranžmaji prinesel svetovno slavo. Priredba Africe je še vedno rekordna pesem skupine, saj ima 15 milijonov ogledov na YouTubu. Leta 2011 je umetniški vodja oz. aktivist navdiha, kot se imenuje sam, postal Šved Peder Karlsson, eden izmed najbolj priznanih strokovnjakov za vokalne zasedbe v popularni glasbi.

"Sem Peder, lahko mi rečete Peter ali Pero," je s svojo malce polomljeno slovenščino na koncertu navduševal Šved. Nasploh so bili njegov nastop, način dirigiranja in pripovedovanja glasbe ter njegovo poimenovanje vsakega člana skupine ena izmed češenj na torti.

Poleg maestrove češnje na torti je posebne omembe vreden tudi skupen nastop novih in starih članov zasedbe. Petdesetim trenutnim članom in članicam se je namreč v nekem trenutku pridružilo 90 od 270 nekdanjih članov iz 30-letne zgodovine zasedbe. V pesmi Mas que Nada jih je tako vodil prvi dirigent Marko Tiran.

Še eno češnjo je dodal David Bowie – vanj se je zelo dobro preoblekel Klemen Slakonja – ter s PJ in ob lučkah na mobilnikih v občinstvu zapel Life on Mars.

Najboljši pa so člani zasedbe PJ sami po sebi. Njihovi odlični glasovi, njihovi v pesmi zaljubljeni obrazi in njihova energija človeka preprosto povlečejo v nalezljivo navdušenje, ekstazo. Stare in sedem novih pesmi je dve uri navduševalo 10.000-glavo množico v dvorani. A kot je rekel Peder, je zanj Slavko Avsenik boter slovenske glasbe, Perpetuum Jazzile pa otroci. Avsenikova Golica je tako na noge dvignila vso dvorano. Navduševale so tudi nove priredbe, kot so Titanium, Get lucky in Jump for my love, ter seveda stare nove Africa, Umirem 100 puta dnevno, Abbini veliki hiti in Jump.

Skupina pa ne navdušuje samo v Sloveniji, ampak tudi v tujini, v Nemčiji jo obožujejo. Srečno!

Ne spreglejte