Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 11. 2008,
17.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 11. 2008, 17.37

6 let, 7 mesecev

Alice Cooper

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Along Came A Spider (2008)

TIP: Ultimativna rock grozljivka.

Alice Cooper, kralj šok rocka, in prvi glasbenik, ki je scenografijo, naracijo in ikonografijo grozljivke uspešno prenesel v rock, se na sceno vrača s sijajnim albumom Along Came A Spider. Cooper na njem predstavlja zgodbo o serijskem morilcu Spiderju (Pajku), katerega dnevnik najdejo. Spider je vsem sedmim žrtvam odrezal po eno nogo, da bi iz njih naredil novega pajka. In tu se mračna zgodba šele dobro začne. Postavljena pa je v precej širša okolja, saj se v zgodbi pojavi tudi Steven, zmedeni dečko, ki je glavni junak Cooperjevega genialnega albuma Welcome To My Nightmare iz leta 1975. Sama zgodba pa se naveže na še nekatere druge Cooperjeve velike albume.

Tudi glasbeno se Cooper v precejšnji meri vrača k zmagovitemu glamuroznem hardrockerskemu zvoku, ki ga je sredi sedemdesetih izoblikoval na albumih School's Out (1972), Billion Dollar Babies (1973), Muscle Of Love (1973) ter predvsem na že omenjenem Welcome To My Nightmare. Temu pa velikokrat doda obilico sodobne rock melodičnosti, kakršno je gojil na nekaj prejšnjih albumih, kot tudi nekaj sijajnih ultra-melodičnih heavy/AOR izletov, s katerimi je navduševal na albumih Trash (1989) in Hey Stoopid (1991). Ekipo izvrstnih glasbenikov sta na Along Came A Spider začinila še posebna gosta, pevec Ozzy Ozzbourne in kitarist Slash.

Alice Cooper je v vseh pogledih ustvaril odličen album, na katerem je ponovno oživil in poživil svoj klasičen zvok, vendar ne do tolikšne mere, da bi plošča izzvenela kot nekakšno sklicevanje na nekaj starega oziroma kot razprodaja tistega njegovega monumentalnega zvoka sedemdesetih. Plošča marsikje spomni na njegove stare killerje in tudi na izvrstne moraste balade, s katerimi je Cooper blestel v sedemdesetih, vendar je, gledano v celoti, Along Came A Spider zelo moderen album in še ena v vrsti odličnih revitaliziacij klasičnega rocka v letu 2008.

Alice Cooper se je s tem albumom pridružil letošnjim velikim povratkom Metallice, AC/DC, Motley Crue ter še nekaterih drugih in prav sramotno je, da tako mediji, kot tudi založbe tega ne znajo ali pa nočejo izkoristiti.

Ne spreglejte