Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 4. 2018,
14.46

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Lars von Trier filmi Cannes

Četrtek, 19. 4. 2018, 14.46

6 let

Znamenitemu režiserju so oprostili nacistični komentar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Lars von Trier | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kontroverzni danski režiser Lars von Trier zaradi svojih nacističnih komentarjev iz leta 2011 ni več nezaželeni gost filmskega festivala v Cannesu. Letos se po napovedih tja vrača s svojim najbolj brutalnim filmom.

Uprava mednarodnega filmskega festivala v Cannesu je po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa kontroverznemu danskemu režiserju Larsu von Trierju oprostila sporne izjave o simpatiziranju s Hitlerjem, ki jih je izrekel leta 2011 na canski tiskovni konferenci ob predstavitvi svojega filma Melanholija. Takrat je med drugim dejal, da "razume Hitlerja".

Najbolj brutalen film v njegovi karieri

Večkratni nominiranec in tudi prejemnik zlate palme za Plesalke v temi iz leta 2000 se bo v festivalski program letos ponovno uvrstil s filmom, in sicer "najbolj brutalnim v njegovi karieri", kot ga napovedujejo. Vendar pa bo njegovo najnovejše delo The House That Jack Built z Mattom Dillonom v glavni vlogi zunaj tekmovalnega programa.

Matt Dillon bo v najnovejšem filmu kontroverznega danskega režiserja Larsa von Trierja igral serijskega morilca Jacka, ki ga je najverjetneje navdihnil lik Jacka Razparača. | Foto: Reuters Matt Dillon bo v najnovejšem filmu kontroverznega danskega režiserja Larsa von Trierja igral serijskega morilca Jacka, ki ga je najverjetneje navdihnil lik Jacka Razparača. Foto: Reuters

Lik, ki ga je navdihnil Jack Razparač?

V celovečercu, ki je bil sprva zamišljen kot mini serija, bo gledalec sledil obdobju 12 let, v katerih je na delu serijski morilec Jack (Matt Dillon), ki ga je najverjetneje navdihnil lik Jacka Razparača. Življenje odvzame petim ženskam, ki jih med drugim igrajo Uma Thurman, Siobhan Fallon Hogan in Riley Keough.

Del zasedbe von Trierjevega filma je tudi švicarski igralec Bruno Ganz, ki se pojavlja v vlogi Vergea, ki mu Jack pripoveduje o svoji zločinski preteklosti.

Eden največjih živečih filmskih režiserjev

Von Trier s svojimi filmi navdušuje, šokira, preseneča, spravlja v zadrego in provocira. Med njegovimi najbolj znanimi deli so Evropa, Lom valov, Idioti, Plesalka v temi, Dogville in Nimfomanka. Velja za enega najvplivnejših živečih filmskih režiserjev na svetu, ki pa se je podpisal tudi pod mini televizijsko serijo Kraljestvo.

Ne spreglejte