Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 11. 2007,
19.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 30. 11. 2007, 19.43

8 let

Zlati globusi obdarili Babel in Dreamgirls

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na 64. podelitvi zlatih globusov so za najboljši film razglasili Babel, medtem ko je nagrada za najboljšo režijo romala v roke veterana Martina Scorseseja.

Najboljša igralca sta ponovno Forest Whitaker in Helen Mirren, v kategoriji komedije ali muzikala pa Meryl Streep in presenetljivo Sacha Baron Cohen.

Največ kipcev (tri) je sicer prejel film Sanjska dekleta (Dreamgirls), ki je postregel z najboljšima stranskima igralcema (Jennifer Hudson in Eddie Murphy), razglasili pa so ga tudi za najboljši film v kategoriji komedije ali muzikala. Britanka Helen Mirren se je sicer na oder sprehodila kar dvakrat.

Zlate globuse, ki veljajo za dobre napovednike oskarjev, je v Los Angelesu že 64. zapored podelilo hollywoodsko združenje tujih novinarjev (Hollywood Foreign Press Association). Prireditev je tudi tokrat minila v znamenju večje sproščenosti kot vlada na še prestižnejših oskarjih. Kot "miss golden globe" (dekle, ki na oder prinaša kipce) je letos pozirala Lorraine Nicholson, hči Jacka Nicholsona, med udeleženci pa je bilo sicer ob množici igralcev in filmskih ustvarjalcev moč opaziti tudi "našo" Melanio Knauss z možem Donaldom Trumpom.

Bo zlati globus Scorseseju prinesel srečo na oskarjih?

Slavni Martin Scorsese, ki je ob prihodu na oder doživel stoječi aplavz, je za režijo trilerja Dvojna igra (The Departed) prejel svoj drugi kipec (prvega si je prislužil z režijo filma Gangs of New York). Marty je v svoji kategoriji presegel konkurenco Clinta Eastwooda, ki je bil nominiran dvakrat (za Flags of our Fathers in Letters from Iwo Jima) ter Alejandra Gonzaleza Inarrituja (Babel) in Britanca Stephena Frearsa (The Queen).

Med igralci znova prevladala Whitaker in Mirrenova

Stoječi aplavz si je prislužil tudi najboljši glavni igralec Forest Whitaker, ki je v filmu Zadnji škotski kralj (The Last King of Scotland) zaigral Ugandskega diktatorja Idija Amina. Vidno ganjenemu Whitakerju, ki je v letošnji sezoni prejel praktično vsako nagrado, za katero je bil nominiran (do sedaj so ga na oder poklicali vsaj dvanajstkrat) sta stoje zaploskala tudi legendarna Jack Nicholson in Dustin Hoffman.

Tudi med igralkami ni bilo večjih presenečenj, saj so za najboljšo glavno igralko okronali "kraljico" Helen Mirren (The Queen). Mirrenova je bila sicer nominirana za kar tri različne igralske vloge, za dve zmagi pa se lahko zahvali dvema kraljicama Elizabetama - I. in II. Miniserija Elizabeth je bila prav tako nagrajena za najboljšo v kategoriji najboljšega televizijskega filma ali miniserije, Helen pa je bila nominirana še za vlogo v kriminalistični seriji Prime Suspect: The Final Act.

V kategoriji komedije in muzikala sta za igralski presežek poskrbela neuničljiva Meryl Streep (The Devil Wears Prada) in presenetljivo Sacha Baron Cohen za vlogo kazahtanskega novinarja Borata. V svojem govoru je britanski komik nasmejal prav vso dvorano, zahvalil pa se je tudi vsem Američanom, ki ga še niso tožili. Kipec za najboljšo komedijo ali muzikal je sicer osrečil ustvarjalce muzikala Dreamgirls, v katerem sta zaigrala tudi oba igralca, nagrajena za najboljši stranski vlogi - Jennifer Hudson in Eddie Murphy.

Najboljši film je Babel

Najbolj prestižna nagrada, ki določa zmagovalca večera, pa je seveda tista za najboljši celovečerec, ki jo je ponosno sprejel režiser mehiškega rodu Alejandro Gonzalez Inarritu za film Babel. Slednji se odvija na treh kontinentih in v petih različnih jezikih. Srečni režiser je v zahvalnem govoru priznal, da je zanemaril ženin nasvet in pred razglasitvijo popil dve tekili, ki naj bi mu pomagali skozi razburjenje.

Najboljši scenarij je spisal Peter Morgan za Kraljico (The Queen), najboljši tujejezični film je vojna drama Letters from Iwo Jima Clinta Eastwooda, ki se odvija v japonskem jeziku, najboljši animirani film pa so Avtomobili (Cars).

Najboljšo glasbo je spisal Alexandre Desplat za dramo The Painted Veil, za najboljšo pesem pa so razglasili The Song of the Heart iz animiranega filma Srečne nogice (Happy Feet). Izvajalec pesmi Prince je sicer zamudil svojo priložnost za zahvaljevanje, saj je obtičal v prometu. V njegovem imenu je nagrado sprejel kar podeljevalec Justin Timberlake.

Na malih zaslonih najboljši Talenti v belem

V kategorijah, ki slavijo dosežke na malih zaslonih, so triumfirali ustvarjalci serije Talenti v belem (Grey's Anatomy), ki jo lahko spremljamo tudi pri nas, medtem ko je naslov najboljše humoristične serije pripadel Ugly Betty. Naslovno vlogo slednje je odigrala America Ferrera, ki je prejela priznanje za najboljšo igralko v humoristični seriji, najboljši igralec v isti kategoriji je Alec Baldwin (30 Rock), medtem ko sta v "resni" različici kategorije na oder prišla presenečena Kyra Sedgwick (The Closer) in Hugh Laurie (House M.D.).

Britanci so tako postregli za kar nekaj nagrajencev, vključno s kipcem za Billa Nighyja (Gideon's Daughter) kot najboljšega igralca v filmu, posnetem za televizijo ali v miniseriji in prej omenjeno Helen Mirren (Elizabeth I.) v ženski različici kategorije, kot najboljša stranska igralca pa so nagradili Jeremyja Ironsa (Elizabeth I.) in Emily Blunt (Gideon's Daughter).

Slavnostna podelitev, ki se je po našem času začela ob dveh zjutraj, je trajala dobre tri ure, zaključila pa s kalifornijskim guvernerjem Arnoldom Schwarzeneggerjem na berglah, ki je obljubil, da se prihodnje leto znova vidimo na 65. podelitvi zlatih globusov. "Vrnili se bomo."

Ne spreglejte