Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 11. 2015,
8.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Pickbox Zvezdne steze SiOL TV serija

Sreda, 18. 11. 2015, 8.04

8 let

Zaplujte po vesolju s kapitanom Jean-Lucom Picardom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na Pickboxu na SiOL TV si lahko ogledate celotno serijo Zvezdne steze: Naslednja generacija ter številne druge priljubljene znanstvenofantastične vsebine.

Pred nekaj dnevi so objavili novico, da bodo znova začeli snemati serijo Zvezdne steze. Do januarja 2017, ko je napovedana premiera njene prve nove epizode, se bomo še malo načakali. Do takrat lahko storite le eno – na Pickboxu* na SiOL TV si oglejte pretekle pustolovščine najslavnejše vesoljske posadke, ki si je prislužila kar 18 emmyjev.

Prepričani smo, da kapitana Picarda in njegovo posadko poznate do obisti, kljub temu pa verjetno ne boste mogli upreti podrobnostim, ki so sestavljale vsakdan posadke Enterprisa.

Kaj jedo več milijonov svetlobnih let proč?

Se sprašujete, kakšno je življenje vesoljskega klateža? Z replikatorjem je zelo dobro. Samo predstavljate si, kaj bi jedli, in molekularna znanost vam to omogoči. Vsak gurman in vsi tisti, ki radi jedo, a ne marajo kuhanja, sanjajo o napravi, iz katere prihaja vsa mogoča hrana tega sveta.

Picard redno naroča vroč čaj Earl Grey, včasih pa si privošči tudi bularijske kanapeje (nenavadni in zelo redilni krekerji), Worf je nor na slivov sok, posadka pa se neredko pogosti tudi s pravo pojedino. Upamo, da hitijo s tem izumom.

Moda v 24. stoletju zelo spominja na tisto iz devetdesetih

Oblačila 24. stoletja so zelo minimalistična, kar pa bolj velja za uniforme same flote, ki so vedno preproste, praktične in udobne, manj pa za modne izpade drugih vrst. Seveda bomo za trenutek pozabili na dejstvo, da je kapitan Picard na planetu Risa nosil majhne rožnatomodre hlačke iz lateksa.

Ženske pogosto nosijo kombinezone, ki so bili v modi v devetdesetih in spet pred nekaj leti. Rase, s katerimi se srečujejo naši popotniki, se lahko pohvalijo z malce več domišljije in njihove pogumne kreacije so nas uspele večkrat nasmejati.

Čeprav so oblačila, v katera so oblečeni vesoljski veleposlaniki, domnevno futuristična, pa se danes med gledanjem Zvezdnih stez zaradi širokih krojev in svetlečih, napihnjenih materialov največkrat spomnimo na zgodnja devetdeseta.

Inovativne tehnologije Zvezdnih stez

Poleg tega, da so Zvezdne steze navdihnile geeke, da postanejo znanstveniki in izumitelji, je tehnologija, ki so jo uporabljali na Enterpisu, vplivala tudi na naše sodobne čase. Tako smo videli staromodne različice pametnih telefonov, GPS, brezžične komunikacijske naprave, univerzalne prevajalce in tako naprej.

Naprava, ki so jo uporabljali za skeniranje bioloških, geoloških in vremenskih nepravilnosti, se imenuje trikoder, in je bil v vesolju zelo uporaben za merjenje ravni kisika ali iskanje morebitne nevarne okužbe na kakšnem planetu. Leta 2012 je profesor z univerze v Ontariu izdelal prototip take naprave, ki skenira magnetna polja in nam omogoča odkrivati nevidne pojave okrog nas.

Zdaj živimo v času, ki so ga predvidele Zvezdne steze s konca osemdesetih, zato upamo, da nam bodo nove Zvezdne steze predstavile morebitno napravo, ki bo do običajnih ljudi prišla čez kakšnih deset let. Veliko stvari so že izumili, a morali se bomo še potruditi. Kdaj bo nared tisti transporter?

Najzanimivejše vrste iz daljnega vesolja

V daljnem vesolju smo se srečali z različnimi vrstami, a nekateri vesoljci so bili res ... čudni. Tu so Ferengiji s koničastimi zobmi in velikimi ušesi, ki delujejo kot erogena območja, Klingoni in njihova grbasta čela, Kardasijci s svojimi zmajevskemi obrazi, Andorijci s tipalkami in modrimi obrazi. Posadka nikoli ni bilo dolgčas pri srečevanju novih vrst.

Naslednja generacija je na naše zaslone pripeljala tudi novo vrsto. Seveda gre za kiborge Borg. Take vrste in skupnosti vesolje še ni videlo in tudi tu so predvideli našo zemeljsko resničnost in dejstvo, da se bo tehnologija počasi, a zagotovo prebila tudi v naša telesa. Sami ocenite, ali gremo v to smer ali pa bomo potrebovali še kakšnih sto let.

Katere serije gledati po Zvezdnih stezah?

Ko končate vseh sedem sezon Zvezdnih stez, vas na Pickboxu na SiOL TV čakajo še druge, prav tako zanimive serije, kot so Zvezdna vrata: SG-1, Zvezdna vrata: Vesolje in Zvezdna vrata: Atlantida. Za tiste, ki imajo raje znanstvenofantastične serije, ki se dogajajo na Zemlji, pa so tu še Seme življenja, Virus, Agenti SHIELD in Moči, ki so posnete po Marvelovem stripu.

Ne spreglejte