SiolNET. Trendi Film in TV
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Viggo Mortensen kritičen do Hobita ter Gospodarja prstanov 2 in 3

1

termometer

Viggo Mortensen, ki je v priljubljeni filmski trilogiji Gospodar prstanov režiserja Petra Jacksona upodobil pogumnega vojščaka Aragorna, je izrazil kritiko do nadaljevanj v omenjeni filmski sagi.

V intervjuju za The Telegraph je igralec – ta je bil, preden ga je Jackson angažiral za vlogo Aragorna, ki ga je izstrelila med filmske zvezdnike, skorajda neznan – priznal, da mu je najljubši prvi del v trilogiji Gospodar prstanov (The Lord of the Rings). Bratovščina prstana (The Fellowship of the Ring) je na velika platna prispela leta 2001.

Prepričan je, da je režiser v dveh nadaljevanjih, ki sta sledili, Dveh stolpih (The Two Towers) iz leta 2002 in Kraljevi vrnitvi (The Return of the King) iz leta 2003, uporabil preveč posebnih učinkov, pri tem pa nekoliko pozabil na odnose med filmskimi protagonisti.

Razložil je, da čeprav je tudi prvi del poln prečudovitih posebnih učinkov, je ta bolj pristen in zakoreninjen v resničnosti. "Seveda sta tu Razendel in Mordor, pa vsa ta bitja in kreature, ki naseljujejo Srednji svet. Vseeno pa Bratovščino prstana odlikujejo nekakšna organska kakovost, več prave in manj računalniško ustvarjene pokrajine ter večji poudarek na igranju nastopajočih. Prvi del je tudi bolj zlovešč kot druga dva," je povedal Mortensen.

"Dva stolpa sta se mi že zdela nekoliko prenapihnjena, tretji del, Kraljeva vrnitev, pa je bil že prava ekstravaganca neverjetnih posebnih učinkov. Bil je grandiozen, temu ne gre oporekati. A vsa subtilnost, ki jo premore prvi del, se je v drugem in sploh tretjem delu izgubila. Menim, da zdaj režiser pri Hobitu (The Hobbit), tako prvem kot drugem delu, ponavlja isto napako," je dodal.

Mortensen je še povedal, da želi, da bi se Jackson vrnil k režiji manjših, bolj komornih filmov, takih, kot jih je režiral ob začetku svoje kariere. Kot primer je izpostavil izvrstna Nebeška bitja (Heavenly Creatures). "Skoraj prepričan sem bil, da bo po Gospodarju prstanov posnel manjši film. Pa se je odločil za še en spektakel, King Konga. Sledila je drama V njenih nebesih (The Lovely Bones). In menil sem, da je to ta, manjši film. A kaj, ko je proračun filma znašal 90 milijonov dolarjev (65 milijonov evrov). Ta film bi moral posneti za največ 15 milijonov dolarjev (11 milijonov evrov)," je povedal za konec.

Vsi trije filmi iz sage Gospodar prstanov so bili nominirani za oskarja za najboljši film, a le Kraljeva vrnitev je slavila. Prav tako je Kraljeva vrnitev Jacksonu prinesla za zdaj edinega oskarja v kategoriji najboljša režija. Sklepni del trilogije Hobit z naslovom Bitka petih armad (The Battle of Five Armies) bo premiero doživel decembra letos. Mortensov najnovejši film Dva obraza januarja (The Two Faces of January) – v njem mu družbo delata Kirsten Dunst in Oscar Isaac – je premiero doživel na letošnjem berlinskem filmskem festivalu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin