Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 10. 2018,
11.44

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Ponedeljek, 8. 10. 2018, 11.44

5 let, 6 mesecev

V znamenitem newyorškem muzeju retrospektiva slovenskega filmarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
Karpo Godina | Foto Arhiv Siol

Foto: Arhiv Siol

Še ta mesec bo v newyorškem Muzeju moderne umetnosti (MoMA) na ogled retrospektiva del slovenskega filmskega ustvarjalca Karpa Godine.

Z razstavo, posvečeno jugoslovanski arhitekturi, z naslovom K betonski utopiji: Arhitektura v Jugoslaviji, 1948-1980, ki je v newyorški MoMI na ogled do 30. januarja, sovpada retrospektiva filmskih del slovenskega režiserja, snemalca, scenarista in montažerja Karpa Godine. Gre za prvi tovrstni ustvarjalčev pregled v ZDA.

Ob sodelovanju s Slovensko kinoteko in ob avtorjevi prisotnosti bodo tako čez lužo med 19. in 25. oktobrom dvakrat na dan predstavili sedem izbranih programov njegovih najpomembnejših del. Ob tem bodo predvajali tudi film o njem z naslovom Karpopotnik režiserja Matjaža Ivanišina. Ob tem pa še filma, pri katerih je bil Godina direktor fotografije in snemalec, in sicer Okupacija v 26 slikah režiserja Lordana Zafranovića in Črni film režiserja Želimirja Žilnika.

Povojna jugoslovanska arhitektura
Trendi "Jugoslavija je imela v najboljših časih jasno vizijo"

Pomembna osebnost jugoslovanskega filma

Godino so na spletni strani muzeja označili za pomembno osebnost jugoslovanskega filma, povezano s črnim valom 60. letih, ki je navdihnila z "neukrotljivo izrazno svobodo", usmerjeno proti vsem oblikam zatiranja, ter uspevala še dolgo po koncu titoizma in razpadu Jugoslavije v vojni.

Makedonsko-slovenski filmar že več kot 30 let prinaša igriv anarhičen duh poetiki in politiki filma. Med fikcijo in nefikcijo se giblje tako v svojih avantgardnih kratkih filmih iz 60. in 70. let kot v igranih filmih iz 80. in 90. let. Sodeloval je z Bahrudinom Čengićem - Bato, Želimirjem Žilnikom, Lordanom Zafranovićem in drugimi predstavniki črnega vala, v republikah nekdanje Jugoslavije pa deluje kot režiser, scenarist, snemalec in montažer, so še zapisali na spletni strani newyorške umetnostne institucije.

Trg republike, Ljubljana
Trendi Jugoslovanski beton: v New Yorku na ogled ljubljanski Trg republike

Avtor edinstvene filmske govorice

Godina, rojen v Makedoniji, je diplomiral iz režije na ljubljanski AGRFT. Kot piše na spletni strani kinoteke, je prepoznaven po svoji edinstveni filmski govorici, ki leži na preseku družbeno angažiranega izraza in svojevrstne filmske estetike.

Njegovi kratki filmi, kot so Piknik v nedeljo, Gratinirani možgani Pupilije Ferkeverk, Zdravi ljudje za razvedrilo in O ljubezenskih veščinah ali Film s 14441 sličicami, ter celovečerci Splav meduze, Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica in Umetni raj so pomemben del slovenske, pa tudi evropske filmske dediščine. Z zadnjimi je sodeloval v uradnih programih skoraj vseh vidnejših svetovnih filmskih festivalov.

Prejel je več kot 40 najpomembnejših domačih in tujih nagrad, med njimi leta 2006 Prešernovo nagrado za življenjsko delo, leta 2013 Badjurovo nagrado za življenjsko delo in letos še Štigličevo nagrado Društva slovenskih režiserjev za življenjsko delo. Bil je tudi pedagog na AGRFT.

stol kralj
Trendi Sloviti slovenski stol je zdaj v prestižni zbirki newyorškega muzeja
Ne spreglejte