Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 5. 2021,
11.37

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

Mednarodna vesoljska postaja vesolje film

Sobota, 15. 5. 2021, 11.37

2 leti, 11 mesecev

Rusi izbrali zasedbo, ki bo snemala prvi film v vesolju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
ISS | Foto Reuters

Foto: Reuters

Potem ko je Rusija napovedala, da bo kot prva na svetu v vesolju posnela igrani film, so zdaj razkrili imena filmske ekipe.

5. oktobra bo z izstrelišča Bajkonur proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS), ki kroži okoli Zemlje na višini okoli 350 kilometrov, poletela raketa sojuz, na krovu katere bodo ob profesionalnih astronavtih tudi "običajni smrtniki". To bo ruska filmska ekipa, ki namerava posneti prvi film v vesolju. Ta trenutno nosi delovni naslov Izziv.

Film opisujejo kot vesoljsko dramo, ob tem poroča STA, namenjen pa bo popularizaciji ruskih aktivnosti v vesolju in poveličevanju poklica kozmonavta.

Ruska vesoljska agencija Roskozmos je v četrtek razkrila imena filmarjev, ki se bodo lotili vesoljskega projekta: v Zemljino orbito bosta poletela igralka Julija Peresild ter igralec in režiser Klim Šipenko, izbrali pa so tudi rezervni dvojec, ki ju bo nadomestil, če se bo zgodilo kaj nepredvidenega.

V prvem filmu, posnetem v vesolju, bo igrala Julija Peresild. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V prvem filmu, posnetem v vesolju, bo igrala Julija Peresild. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Vsi štirje, tako prva izbira kot "rezervista", bodo morali prestati intenzivno urjenje, kakršnega so sicer deležni astronavti.

Decembra v vesolje potujeta prva japonska turista

Decembra pa bo vesoljska agencija Roskozmos na Mednarodno vesoljsko postajo poslala še japonskega milijarderja Jusakuja Maezavo, ki bo skupaj s filmarjem Jozom Hiranom to avanturo posnel in delil s svetom na YouTubu. 

"Zelo sem radoveden, kakšno je življenje v vesolju. Načrtujem, da bom to odkril in delil s svetom na svojem kanalu na YouTubu," je po pisanju STA sporočil 45-letni milijarder, ki načrtuje tudi polet okoli Lune skupaj z osmimi osebami na raketi podjetja SpaceX.

Japonski milijarder Jusaku Maezava bo prvi vesoljski turist na ISS po letu 2009, s seboj pa bo vzel tudi filmarja, ki bo njegovo pustolovščino posnel. | Foto: Reuters Japonski milijarder Jusaku Maezava bo prvi vesoljski turist na ISS po letu 2009, s seboj pa bo vzel tudi filmarja, ki bo njegovo pustolovščino posnel. Foto: Reuters

Pot bo trajala 12 dni, zanju pa bo skrbel kozmonavt Aleksander Miškurin. Maezava in Hirano bosta prva japonska turista na ISS, kjer jih je bilo do zdaj skupaj sicer že osem, zadnji je bil leta 2009 Kanadčan Guy Labierte, soustanovitelj artistične skupine Cirque du Soleil, dodaja STA.

Oglejte si še:

kino
Trendi Mladi ljubitelji filma želijo gledati evropske filme
Avtomoto Turistični poleti vse bližje: z rabljeno raketo znova na ISS #video
Ne spreglejte