SiolNET. Avtomoto Novice
0,61

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Nasa in SpaceX zopet postavljata nove mejnike

Turistični poleti vse bližje: z rabljeno raketo znova na ISS #video

0,61

termometer

Štirje astronavti so včeraj prvič v zgodovini poleteli proti Mednarodni vesoljski postaji v rabljeni nosilni raketi Falcon 9. Po 23-urnem poletu se jim je uspelo varno spojiti z vesoljsko postajo in s tem spisati zgodovino. Gre za skupen projekt ameriške vesoljske agencije Nasa in družbe SpaceX

Falcon 9 je prvič poletel do Mednarodne vesoljske postaje (ISS) lanskega maja, ko je tja prepeljal dva astronavta, in sicer Boba Behnkena in Douga Hurleyja. Včeraj je tako že uporabljeni Falcon 9 iz Nasinega vesoljskega centra Kennedy poletel proti Mednarodni vesoljski postaji. Z njim so poleteli štirje astronavti, Američana Shane Kimbrough in Megan McArthur, Japonec Akihiko Hošide in Francoz Thomas Pesquet. Prvič se je zgodilo tudi to, da sta na ISS hkrati pripeti kar dve plovili Crew Dragon.

Po 23 urah so se uspešno spojili z ISS

Štirje astronavti so se uspešno vkrcali na ISS po 23 urah letenja, a brez težav ni šlo. Ko so se astronavti pripravljali v petek na spanec, so jih poklicali kontrolorji družbe SpaceX in jih opozorili na mogoče trčenje z vesoljskimi smetmi. Sarah Gilles je astronavte opozorila na mogoče bližnje srečanje z enim izmed objektov. ''Ni vam treba nemudoma nadaljevati z oblačenjem obleke in pripenjanjem v sedeže. Ostanite pazljivi, dokler ne boste v boljšem položaju,'' jim je povedala prek radijske zveze.

Astronavti Crew-2 so si kljub temu nadeli svoje obleke pod tlakom in čelade ter se vrnili na sedeže. K sreči so jih smeti zaobšle in posadka je lahko nadaljevala pot brez težav.

Crew Dragon Foto: NASA

Na postaji kar 11 astronavtov

Po uspešnem priklopu je sedem astronavtov misije 85 pričakalo še štiri novince. Pomagali so jim pri vkrcanju in jim izrekli dobrodošlico. Na ISS bo nekaj dni skupaj bivalo kar 11 astronavtov, a ekipa Crew-1 bo 28. aprila odšla proti Zemlji v svojem plovilu Crew Dragon.

Prvič na postaji kar dve plovili

Crew-1 je pred prihodom druge ekipe morala marsikaj postoriti, da so ISS pripravili na dodatno plovilo in štiri astronavte. Njihov Crew Dragon so premestili na drugo priklopno mesto in s tem naredili prostor novemu plovilu. A tega niso storili prvič. 19. marca so naredili podoben manever, ko so na ISS prestavili ruski Soyuz MS-17. Postaviti so morali tudi dodatne postelje, saj je na postaji povprečno od tri do šest astronavtov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin