Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 4. 2014,
11.11

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 4. 2014, 11.11

7 let, 12 mesecev

Rožnati panter končno z lastnim filmom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Izmuzljivi Rožnati panter bo končno prerasel inšpektorja Jacquesa Clouseaua in dobil svoj lastni celovečerni film.

Sloka rožnata mačka je pred več kot petdesetimi leti nastala v brezmejni domišljiji animatorjev Friza Frelenga in Hawleyja Pratta.

Kako je panter unovčil svojo slavo? Ustvarjalci originalnega filma o Rožnatem panterju (The Pink Panther) iz leta 1963, ki ga je režiral legendarni Blake Edwards in z razpoznavno glasbo podložil neverjetni Henry Mancini, so Frelenga najeli, da ustvari uvodno animirano špico.

Čeprav je rožnati panter pravzaprav velik diamant, za tatom katerega se podi nerodni francoski inšpektor Jacques Clouseau v podobi neponovljivega Petra Sellersa, si je Freleng skupaj s Prattom zamislil dobesedno rožnato obarvanega panterja in legenda je bila rojena.

Lik je postal tako priljubljen, da je bil uvod tudi v vsa filmska nadaljevanja: Vrnitev Rožnatega panterja (The Return of the Pink Panther) iz leta 1975, Rožnati panter ponovno udari (The Pink Panther Strikes Again) iz leta 1976 in Maščevanje Rožnatega panterja (Revenge of the Pink Panther) iz leta 1978.

V letih od 1964 do 1978 je panter nastopal v animirani TV-seriji Šov Rožnatega panterja (The Pink Panter Show). Ta originalna serija vključuje 124 kratkometražnih risank.

Novi Rožnati panter brez inšpektorja Zdaj prihaja novica, da se bo rožnata mačka pojavila v lastnem igrano-animiranem celovečercu studia MGM, in sicer prvič v svoji zabavljaški zgodovini brez inšpektorja Clouseaua.

Film bo režiral David Silverman (režiser filmov Simpsonovi in Pošasti z univerze). Za scenarij naj bi poskrbel izvršni producent Simpsonovih Michael Price. V nastajanje filma sta kot producenta vpletena dolgoletni producent filmov in TV-serij o Rožnatem panterju Walter Mirisch in Edwardsova vdova, legendarna oskarjevka Julie Andrews.

Filmska franšiza o Rožnatem panterju trenutno vključuje 11 celovečernih filmov. Filmi so prejeli dva oskarja, dva zlata globusa, z grammyjem nagrajena v trenutku prepoznavna glavna tema za poplesujočo mačko pa je ena najbolj priljubljenih skladb v filmski zgodovini.

Ne spreglejte